Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beleggen zonder transactiekosten?!

door Joshua   ·  17/06/2019   ·  

Beleggen zonder transactiekosten?!

door Joshua   ·  17/06/2019   ·  

Er is een nieuwe broker op de Nederlandse markt: Flatex. Deze van origine Duitse broker rekent géén transactiekosten en géén beheerkosten. Hoe kan dat en is deze broker interessant voor jou? Lees het in dit artikel. Bekijk ook mijn vlog voor meer informatie.

Zoals jullie inmiddels wel weten ga ik eind van de maand starten met mijn openbare portefeuille. Dit heb ik aangekondigd in dit artikel. De reden dat ik pas aan het eind van deze maand ga beginnen is omdat ik wilde wachten tot Flatex in Nederland beschikbaar was. Deze broker heeft een tijdje geleden aangekondigd naar Nederland te komen en geen transactiekosten en geen beheerkosten te rekenen. Dat was voor mij wel het wachten waard.

Vanaf vandaag 08:00 is Flatex live! Ik ga vandaag gelijk een rekening openen zodat ik kan gaan beslissen welke broker ik ga gebruiken voor mijn project.

Tarieven

De tarieven zijn voor alle soorten transacties € 0. Beheerskosten rekenen ze ook niet. Dit is voor mij de belangrijkste reden om Flatex te overwegen. Sinds ik ben begonnen met beleggen (lang lang geleden) komen er telkens goedkopere brokers. Het was een kwestie van tijd voordat de gratis brokers ook naar Nederland kwamen.

Productaanbod

Het productaanbod is zeer compleet. Aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, trackers, CFD’s, turbo’s je kan het allemaal kopen via Flatex. Ook kan je op verschillende beurzen handelen: Nederland, Europa, Amerika, Canada en Azië. De handelstijden zijn tussen 08:00 en 22:00, dat is een gevolg van het platform dat ze gebruiken voor de transacties: Tradegate. Tradegate is speciaal gericht op particuliere beleggers en kent meerdere voordelen. Ruimere handelstijden, geen transactiekosten zijn daar voorbeelden van.

Flatex heeft naast een webtrader ook een mobiele app en een mobiele website waarmee je kan handelen.

Geen valutarisico

Een ander belangrijk voordeel is dat Flatex handelt via Tradegate. Alle aandelen van alle beurzen zijn genoteerd in Euro’s. Je hoeft dus geen valutarekening aan te houden, of geld om te zetten naar USD voordat je een Amerikaans aandeel koopt. Je loopt dus ook geen valutarisico.

Veiligheid

Flatex staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder op de financiële markten, de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). De BaFin is de Duitse equivalent van de Nederlandse AFM. De specifieke regels van de AFM zijn dus niet van toepassing op flatex. Flatex opereert vanuit Frankfurt, onder leiding van een Nederlandse Directeur met veel ervaring in de Nederlandse financiële markt. De Nederlands sprekende klantenservice is gevestigd in de omgeving van Düsseldorf.

Flatex is een bank, daardoor valt het vermogen dat op Flatex wordt aangehouden valt onder het Europese Depositogarantiestelsel tot € 100.000. Tot dat bedrag ben je dus safe.

 

Hoe kan dit allemaal?

Het verdienmodel van Flatex is niet gericht op inkomsten vanuit particulieren. Allereerst is het goed om te weten dat het handelsplatform Tradegate geen transactiefees rekent zoals traditionele beurzen. Ze betalen dus zelf ook geen fees. Hoe verdienen ze dan wel: Op hun website zeggen ze dat ze samenwerken met internationale aanbieders van financiële instrumenten. Deze aanbieders zijn bereid te betalen voor de samenwerking met Flatex. Dus Flatex zal aan haar klanten bepaalde producten aanprijzen of aanbieden die de aanbieders willen verkopen. De opbrengsten hieruit zijn genoeg om van te kunnen bestaan.

Ik heb nergens een aanwijzing gevonden dat je aandelen zouden worden uitgeleend. Vooralsnog ga ik er van uit dat dit niet gebeurt.

Conclusie

Ik ga een rekening openen om te kijken of het echt zo mooi is als dat het nu klinkt. Binnenkort kom ik met een update. Als transactiekosten en beheerskosten echt verleden tijd zijn dan gaan wij als dividendinvesteerders een hele mooie toekomst tegemoet!

4 Reacties

 1. […] mijn vorige artikel en mijn vlog heb ik jullie verteld over Flatex, de broker die geen kosten in rekening brengt. Ik […]

 2. […] review geschreven over Flatex en mijn ervaringen met hun gratis diensten. Deze reviews vind je hier en […]

 3. Stijn

  Lijkt je dit dan een betere optie dan DeGiro? Kan je een artikel maken waar je deze 2 vergelijkt? Ik dacht dat de giro iets minder veilig was omwille dat het geen bank ik (100.000 euro garantie valt weg) en omdat ze je aandelen kunnen uitlenen? Maar misschien is alles inbegrepen De Giro toch goedkoper in sommige aspecten?

  1. Hoi Stijn,
   DeGiro is zeker geen slechte broker, maar ik doe mijn aankopen tegenwoordig bij Flatex omdat Flatex geen transactiekosten rekent. DeGiro valt inderdaad niet onder het depositogarantiestelsel, maar onder het BCS. Dit betekent dat je portefeuille bij DeGiro tot € 20.000 gedekt is. Flatex valt wél onder het depositogarantiestelsel. Bij Flatex ben je dus tot € 100.000 gedekt. Toch doe ik mijn effectenrekening bij DeGiro niet weg. Ik zal binnenkort een nieuw artikel schrijven waarin ik uitleg waarom ik momenteel bij meerdere brokers een rekening heb, hopelijk heb je daar wat aan!
   Groeten, Joshua

Geef een antwoord