Beginnen met dividendinvesteren

thumbnail

Een goed begin is het halve werk. Alle begin is moeilijk. Bezint eer ge begint. Drie clichés die helemaal waar zijn als het gaat om beginnen met dividendinvesteren.
Beginnen met iets nieuws is vaak lastig en de manier waarop je ergens mee begint kan bepalend zijn voor de uitkomst. Bij dividendinvesteren is dat niet anders.Wil je beginnen met dividendinvesteren maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Hierna zal ik je drie tips meegeven die je kan gebruiken voor jouw start van het avontuur dat dividendinvesteren heet.

1. Verdiep je in de basiskennis.
Voordat je kan gaan beginnen met dividendinvesteren zal je een beeld moeten krijgen van de materie. Je kan het beste pas starten met dividendinvesteren als je weet wat aandelen zijn, wat dividend is en wat het sneeuwbaleffect is.

Lees zo veel mogelijk over de basisprincipes van het dividendinvesteren. Zodra je een beeld hebt van de basis kan je je steeds meer verdiepen als je dat zou willen. Je zal zien dat in je zoektocht naar de basiskennis, je vanzelf tegen onderwerpen aan loopt die net wat dieper gaan. Wat je zal merken is dat je de meeste kennis zal opdoen zodra je eenmaal aan de slag bent gegaan. Toch is het aan te raden om de basis goed te begrijpen.

2. Bepaal eerst je doel en maak daarna een plan.
Om doelgerichter te werk te gaan is het heel belangrijk voor jezelf om duidelijk in beeld te hebben wat je doel is met dividendinvesteren. Wil je je dividend gebruiken om een bepaald vermogen op te bouwen? Wil je een stroom van inkomen genereren om je maandlasten mee te betalen? Of heb je een ander doel met dividendinvesteren?

Hoe dan ook: pak een pen en papier en schrijf op wat je doel is. Waarom wil jij beginnen met dividendinvesteren? Zet in je doel ook een streefdatum. Zodra je dit hebt gedaan kan je je strategie bepalen waarmee je je doel kan behalen voor de streefdatum. Deze aanpak werkt in meerdere aspecten van het leven. Zodra je je doel concreet hebt gemaakt en hebt opgeschreven zal je zien dat je makkelijker beslissingen maakt. Dit komt omdat je een context hebt om je beslissingen op te baseren.

3. Ga aan de slag.
Het lijkt misschien lastig en overweldigend maar je kan het beste zo snel mogelijk beginnen met dividendinvesteren nadat je je doel duidelijk hebt. Je hoeft niet gelijk al je spaargeld in te leggen. Open eerst een effectenrekening. Zelf gebruik ik graag DEGIRO vanwege het gebruikersgemak. Maar kijk vooral ook op bijvoorbeeld brokervergelijker.nl om alle verschillende online brokers overzichtelijk op een rijtje te zien.

Als je een broker hebt uitgezocht kan je een aandeel zoeken dat je interessant vindt en een kleine aankoop doen. Je zal zien dat je daardoor sneller vertrouwd raakt met het idee dat je aan het investeren bent. Als je eenmaal bent begonnen zal je kennis en ervaring exponentieel gaan groeien, zoals een sneeuwbal die van een helling rolt.. 😉