De basisprincipes

thumbnail

Welkom bij dividendinvesteren.nl! Wellicht heb je nog nooit eerder gehoord van dividendinvesteren of het beleggen in dividendaandelen. Of je hebt wel eens wat gehoord, maar weet je niet precies wat het is? Misschien heb je zelfs al de eerste stappen gezet naar het opzetten van een dividendportfolio. Tot welke categorie je ook behoort, het kan nooit kwaad om de basisprincipes van het dividendinvesteren van tijd tot tijd door te nemen.

Op deze pagina vind je de antwoorden op de volgende vragen: Wat zijn aandelen? Wat is dividend? Waarom zou ik investeren in dividendaandelen? Hoe begin ik?

Wat zijn dividendaandelen?

Bedrijven bestaan in allerlei soorten en vormen. Beursgenoteerde bedrijven hebben kapitaal nodig om te kunnen ondernemen. Dit kapitaal is eigendom van de aandeelhouders. Iedere aandeelhouder heeft een bedrag aan kapitaal ingelegd en heeft in ruil daarvoor eigendomsbewijzen gekregen van een deel van het kapitaal: aandelen. Deze aandelen vertegenwoordigen een bepaalde gerechtigdheid tot het kapitaal van de vennootschap. Daarnaast kunnen de aandelen ook stemrecht bezitten zodat de aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen over wat er met hun geld gebeurt. Dit is logisch, de aandeelhouders kunnen immers hun geld kwijtraken als het bedrijf failliet gaat. Sommige bedrijven willen hun aandeelhouders belonen met dividend. Dit soort aandelen van bedrijven die dividend uitkeren aan de aandeelhouders noemt men dividendaandelen. 

Wat is dividend?

Een van de basisprincipes bij het dividendinvesteren is de term dividend. Als een bedrijf winst maakt kan worden besloten om (een deel van) de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Dividend is het deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Niet elk bedrijf kiest er voor om dividend uit te keren. Sommige bedrijven houden hun geld liever binnen het bedrijf om te kunnen investeren/schulden af te lossen etc. Bedrijven die wél dividend uitkeren doen dat meestal jaarlijks, per kwartaal of zelfs per maand. Dividend wordt dan overgeboekt naar de rekeningen van de aandeelhouders zodat zij er zelf over kunnen beschikken. Deze website is gericht op het investeren in dividendaandelen.

Waarom zou ik investeren in dividendaandelen?

Iedereen heeft weer een ander motief om te investeren. De een wil vermogen opbouwen voor zijn oude dag, de ander heeft misschien wat geld over en vindt het zonde om het te zien verdampen op een spaarrekening (inflatie en belastingen zijn hoger dan de spaarrente).

Dividendaandelen zijn eigenlijk voor iedereen wel interessant. Het is bij uitstek een geschikte manier om een inkomensstroom in gang te zetten waar men uiteindelijk (een deel) van zijn uitgaven mee kan dekken. In Amerika is het heel gebruikelijk om zelf een pensioen bij elkaar te sparen. De meeste mensen bouwen een portefeuille op die bestaat uit een mix van dividendaandelen en obligaties. In Nederland is dit niet gebruikelijk omdat we gewend zijn dat ons pensioen voor ons wordt opgebouwd.

Als de afgelopen 15 jaar ons iets heeft geleerd is het dat we niet moeten rekenen op de pensioenfondsen om later in onze oude dag te kunnen voorzien. Het is daarom niet onverstandig om naast je pensioen nog te streven naar een andere bron van inkomen. Dividendaandelen zijn hier uitermate geschikt voor.

Hoe begin ik?

Om te beginnen zal je je een klein beetje moeten verdiepen in de basisbeginselen van dividendinvesteren, zoals het sneeuwbaleffect en de verschillende soorten aandelen. Dit kan je allemaal terugvinden op deze website. Lees bijvoorbeeld dit artikel of dit artikel.

Vervolgens kan je een account openen bij een broker. Zelf gebruik ik DEGIRO omdat zij lage transactiekosten rekenen en een handig overzicht bieden van de aankomende dividendbetalingen in je portefeuille. Wil je ook een rekening openen? Gebruik deze link om naar hun website te gaan. Je kan ook kijken op bijvoorbeeld brokervergelijker.nl, daar hebben ze alle online brokers verzameld en uitgelicht. Als je een broker hebt uitgekozen en een rekening hebt geopend kan je van start.

Het is niet nodig om een groot bedrag bij elkaar te sparen voordat je kan gaan beginnen. Als je elke maand een klein bedrag kan inleggen dan kom je er ook. Voor je het weet komt maandelijks het geld binnenstromen.