Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Target dividend king

door Joshua   ·  29/06/2021   ·  

Target dividend king

door Joshua   ·  29/06/2021   ·  

In het dividendnieuws van juni 2021 hebben jullie kunnen lezen over dat Target hun dividend onlangs gigantisch heeft verhoogd. Het leek me daarom interessant om een artikel te wijden aan dit dividendaandeel.

Wat voor bedrijf is Target?

Target is een grote warenhuisketen in Amerika en sinds een jaar of 10 ook in Canada. In Amerika zijn ze de een na grootste warenhuisketen, na Walmart natuurlijk. Target is wat exclusiever dan Walmart en verkoopt veelal bekende merken of merken die speciaal voor Target worden gemaakt. Omdat ze veel A-merken verkopen spreken de Amerikanen Target vaak gekscherend op z’n Frans uit (Targét). Je zou het kunnen vergelijken met de Bijenkorf in Nederland. Maar in tegenstelling tot de Bijenkorf kan Target de A-merken vaak voordelig te koop aanbieden omdat ze in enorme bulk hoeveelheden inkopen.

Het bedrijf is in 1902 opgericht onder de naam ‘Dayton Dry Goods’ en is in het jaar 2000 omgedoopt tot Target. Ze hebben door de jaren heen verschillende soorten winkels opgezet. Naast de normale Target Stores hebben ze ook meerdere SuperTargets en kleinere Targets. Ze spelen daarmee in op de lokaties en de behoeften van het afzetgebied.

Het dividend van Target

Onlangs heeft Target het dividend met een enorme 32,4% verhoogd (zie ook dit artikel). Het dividend ging van $ 0,68 naar $ 0,90 per aandeel per kwartaal. Ze kunnen zich dit makkelijk permitteren aangezien de pay-out ratio zelfs na deze verhoging netjes onder de 30% blijft. Target verhoogt al 50 jaar op rij het dividend en ze hebben daardoor de status ‘dividend king’.

Door de jaren heen is het dividend met wisselende percentages verhoogd. In sommige jaren met 20% of zelfs meer. Maar er hebben ook jaren tussen gezeten dat het dividend ‘maar’ met 3% of 5% werd verhoogd. Al met al zitten de gemiddelde verhogingen wel goed.

De resultaten van Target

Ondanks dat 2020/2021 een moeilijke periode was voor veel bedrijven heeft Target goed geboerd. Ze hebben zelfs records behaald qua omzet en winst! In het eerste kwartaal van 2021 zagen ze de omzet groeien met 23% en de winst per aandeel kwam uit op $ 4,17 ten opzichte van $ 0,56 in Q1 van 2020. Het is dus niet verbazend dat Target het dividend zo heeft kunnen verhogen. Ze hebben hun strategie goed weten aan te passen aan de veranderende tijden en dat heeft veel succes opgeleverd.

Voorheen moesten ze het vooral hebben van de fysieke winkels. Maar sinds 2020/2021 is ook de omzet die ze behaalden met online verkopen flink gegroeid. Dit is knap aangezien Amazon nog steeds de online shopping markt domineert. Target heeft slim gebruik gemaakt van de bijna 2000 winkels die ze door heel Amerika hebben staan. Klanten konden hun aankopen online doen en ze binnen een paar uur afhalen in de winkel of laten bezorgen vanuit de dichtstbijzijnde winkel. Supersnel en ook nog eens gemakkelijk! Doordat er altijd wel een Target in de buurt is hebben ze hiermee een belangrijk voordeel ten opzichte van Amazon, die zelf geen fysieke winkels hebben.

Wat zeggen de cijfers

Als je de balans van Target bekijkt dan is het eerste dat opvalt de enorme cash positie in 2021. Ze hebben $ 8,5 miljard in cash op de balans en dat is veel meer dan de jaren daarvoor (resp. $ 2,5 mrd, $ 1,5 mrd en $2,6 mrd). De totale bezittingen zijn met meer dan $ 9 miljard gestegen ten opzichte van het jaar 2020. De korte termijn schulden zijn $ 5 miljard hoger dan het voorgaande jaar maar de lange termijn schulden zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. Dit laat zien dat ze geen extra financiering zijn aangegaan om hun omzet te doen groeien. Als je zelf ook een onderneming hebt dan weet je dat dit het beste scenario is dat je je kan wensen.

Het eigen vermogen is met $ 2,6 miljard gestegen. Dat wil zeggen dat de meerwaarde die toekomt aan de aandeelhouders met $ 2,6 miljard is toegenomen. In de jaren daarvoor is het eigen vermogen steeds op hetzelfde niveau gebleven dus dit is opvallend.

Ook de netto cashflow laat eenzelfde beeld zien. In 2020 was de cashflow nog $ 1 miljard, maar in 2021 is de netto cash flow $ 6 miljard. Een positieve cashflow laat zien dat er meer geld het bedrijf binnenkomt dan dat er uit gaat. Een teken van een gezond bedrijf dus.

Conclusie

De verhoging van het dividend die Target onlangs heeft doorgevoerd is goed te verklaren door de resultaten te bekijken. Voor dividendbeleggers die op zoek zijn naar een aandeel dat 50 jaar op rij het dividend heeft verhoogt, ruimte heeft voor toekomstige dividendgroei en een sterke balanspositie heeft is Target het onderzoeken meer dan waard. Ik heb in dit artikel slechts de meest opvallende punten benoemd. Het kan goed zijn dat er andere factoren voor jou belangrijker zijn bij het uitzoeken van een aandeel. Doe daarom altijd eerst zelf onderzoek en volg nooit blindelings wat een ander doet.

Investeren kent risico op verlies. Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. De auteur van dit artikel heeft geen aandelen in Target en ontvangt geen vergoeding van Target voor het schrijven van dit artikel. 

Geef een antwoord