Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Mijn portefeuille openbaar?!

door Joshua   ·  17/05/2019   ·  

Mijn portefeuille openbaar?!

door Joshua   ·  17/05/2019   ·  

Van veel mensen krijg ik de vraag hoe mijn portefeuille er uit ziet. Meestal leg ik ze uit hoe ik aandelen uitkies en hoe ik mijn portefeuille probeer te spreiden. De meeste mensen nemen daar geen genoegen mee, ze willen voorbeelden van aandelen die ik heb gekocht. U vraagt, wij draaien.

Omdat ik al lang bezig ben met investeren in dividendaandelen bestaat mijn portefeuille momenteel uit zo’n 30~40 verschillende aandelen. Deze heb ik op enig moment gekocht omdat deze bijvoorbeeld op dat moment gunstig geprijsd waren, de vooruitzichten goed waren of omdat ik een bepaald doel had met het investeren in dat aandeel. Het gevaar bestaat dat als ik mijn huidige portefeuille hier openbaar maak, mensen blind gaan kopen wat ik koop. Dat is onwenselijk, ik ben immers geen beleggingsadviseur. Daarom leek het me nooit een goed idee.

Na lang nadenken heb ik hier een oplossing voor bedacht. Ik begin met het openen van een nieuwe rekening. Vanaf nu maak ik de aankopen die ik doe openbaar, en hou ik bij hoe mijn portefeuille er uit ziet van maand tot maand. Ook geef ik inzicht in hoeveel dividend ik ontvang uit die portefeuille. Bij elke aankoop of verkoop die ik doe licht ik toe waarom ik heb besloten om over te gaan tot de transactie. Op die manier neem ik jullie mee in het proces van dividendinvesteren zodat jullie inzicht krijgen in de belangrijke overwegingen die er bij komen kijken.

Doel

Zoals ik hier onder punt 2 heb besproken, is het heel belangrijk om een doel voor jezelf op te stellen. Ik ga echt geld investeren in deze portefeuille. Om scherp te kunnen blijven zal ik een doel moeten opstellen. Met deze portefeuille wil ik laten zien dat het mogelijk is om een maandelijkse inkomstenbron te genereren. In de eerste jaren zal niet iedere maand een dividend worden ontvangen, en al het dividend zal worden geherinvesteerd. Laten we zeggen dat ik het zat ben om elke maand mijn energierekening à € 100 te betalen. Het lijkt me heerlijk als ik daar op en dag van af ben. Het zou fijn zijn als deze portefeuille mij iedere maand € 100 zou opleveren zodat ik daarmee de energierekening kan betalen. Ik kan dan het doel als volgt opstellen.

Hoofddoel: zo snel mogelijk een maandelijks inkomen van € 100 genereren. Voor de komende jaren zien mijn subdoelen er als volgt uit:

 • Na 1 jaar een maandelijks inkomen van € 12;
 • Na 2 jaar een maandelijks inkomen van € 30;
 • Na 3 jaar een maandelijks inkomen van € 50;

Tussentijds kunnen deze doelen ten alle tijden naar boven worden bijgesteld. Naar beneden bijstellen is alleen mogelijk indien ik dit goed onderbouw. Indien mijn subdoelen wijzigen zal ik hier van melding maken.

Strategie en regels

Mijn strategie en regels voor de portefeuille die ik openbaar zal maken zijn als volgt:

 • Elke maand investeer ik ongeveer € 400, om te kunnen profiteren van cost-averaging;
 • Ik zal ongeveer 1 transactie per maand verrichten;
 • De portefeuille hou ik aan bij DEGIRO;
 • Elke keer als ik een aankoop/verkoop doe leg ik in een blogpost uit hoe ik tot die beslissing ben gekomen;
 • Ik zal elke maand een overzicht plaatsen van de dividenden die ik heb ontvangen in die maand, en hoeveel dividend ik in totaal heb ontvangen uit de portefeuille;
 • Ik investeer alleen in effecten die dividend uitkeren, of couponrente betalen;
 • Alle ontvangen dividenden/couponrente worden geherinvesteerd;
 • Uiteindelijk is het streven om een goede spreiding te bereiken per sector, valuta, regio, effectensoort, enz.;
 • Koerswinst is niet het doel. Echter: als een dividendaandeel in de portefeuille zwaar overgewaardeerd is kan ik besluiten om deze te verkopen en een ondergewaardeerd dividendaandeel aan te kopen;

Met deze doelstellingen, strategie en regels ga ik binnenkort aan de slag. Hou deze site dus goed in de gaten!

9 Reacties

 1. Ronald

  Leuk om te volgen.

  1. Erg benieuwd !! Verwacht dat ik er een hoop van kan leren. Leuk initiatief !

 2. Petra

  Klinkt goed, ik ga het volgen!

 3. Dennis

  Zeker interessant om de lezers op deze manier mee te nemen in de opbouw van je portefeuille!

 4. Henri

  Hee Josh, ben razend benieuwd naar je blogs….dank je wel voor je openheid van zaken…. lijkt me bij voor baat behoorlijk leerzaam voor me. Ik heb ook net rekening bij Mexem geopend !

  grt. Henri

 5. […] eerder in dit artikel aangekondigd ga ik een openbare portefeuille bijhouden. De lancering van deze portefeuille […]

 6. […] weten ga ik eind van de maand starten met mijn openbare portefeuille. Dit heb ik aangekondigd in dit artikel. De reden dat ik pas aan het eind van deze maand ga beginnen is omdat ik wilde wachten tot […]

 7. pieter Tijmes

  Leuk om te volgen

  1. Dankjewel Pieter, ik ben blij dat je het interessant vindt!

Geef een reactie