Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!

Update: beleggen zonder transactiekosten (Flatex)

door Joshua   ·  20/06/2019   ·  

UPDATE: VANAF 1 JUNI 2020 GAAT FLATEX TRANSACTIEKOSTEN IN REKENING BRENGEN. LEES MEER VIA DEZE LINK.

In mijn vorige artikel en mijn vlog heb ik jullie verteld over Flatex, de broker die geen kosten in rekening brengt. Ik had beloofd om mijn ervaringen te delen, dus bij dezen los ik die belofte in.

Sinds de lancering van mijn vorige artikel en vlog heb ik veel vragen gekregen van beleggers over het feit dat Flatex geen kosten in rekening brengt. Nog niet iedereen vertrouwde dit. Dat is logisch, aangezien Flatex de enige gratis broker is op dit moment (Bux is hier ook mee bezig). Ik vond het dan ook goed om te lezen dat veel beleggers kritisch waren en niet direct vallen voor ‘verkooppraatjes’.

Mijn testaankoop

Bij het openen van mijn rekening bij Flatex heb ik € 10 gestort. Om te testen of Flatex echt geen kosten in rekening brengt heb ik een aandeel gekocht dat op dat moment minder koste dan € 10. Alle aandelen op Flatex worden verhandeld in Euro’s, ook al staan ze genoteerd aan de Amerikaanse beurs. Mijn keuze was gevallen op Gladstone Capital Corp. Dit dividendaandeel kon ik op dat moment kopen voor € 8,46. Na het plaatsen van mijn order bleek er inderdaad slechts € 8,46 in rekening te zijn gebracht en geen transactiekosten! (Sindsdien is het aandeel gezakt naar € 8,40.)

De test was geslaagd. Dit is goed nieuws.

Sneller het sneeuwbaleffect

Sommige maanden ontvang ik maar een paar tientjes aan dividend. Dan moet ik wachten totdat ik weer geld heb bijgestort zodat ik in een keer een grotere aankoop kan doen. Het is tenslotte zonde om voor kleine transacties transactiekosten te betalen. Nu ik geen transactiekosten meer heb kan ik ook voor kleinere bedragen (dus sneller) aankopen doen. Dit komt mijn sneeuwbaleffect ten goede: Als ik mijn dividend sneller kan herinvesteren dan genereert dat geherinvesteerde dividend weer eerder dividend op waarmee ik weer kan investeren enzovoorts enzovoorts, kortom: sneeuwbaleffect!

Reactie van Flatex

Uiteraard heb ik navraag gedaan bij Flatex over hoe het kan dat ze in Nederland € 0 transactiekosten rekenen. Ook heb ik bij ze aangegeven dat de ‘Duitse Flatex’ in verschillende reviews en vergelijkingen wél transactiekosten lijkt te rekenen. Hoe kan het dan dat de ‘Nederlandse Flatex’ het gratis kan doen? Ik vroeg ze om een verklaring en die hebben ze mij gegeven:

Flatex Bank kan de service zo goedkoop (tegen 0 transactiekosten) aanbieden omdat wij de transacties op grote internationale beurzen afwikkelen, waar geen fees voor orders hoeven te worden betaald, zoals dat op de traditionele beurzen wel het geval is.Deze moderne beurzen kunnen zich inmiddels in formaat meten met die “oudere” beurzen.
We werken in Nederland exclusief met Tradegate Exchange. Zij betalen aan ons een commissie voor het feit dat wij hen klanten aanbrengen. (In Duitsland hebben we deze exclusiviteit niet).
Daarbovenop werken wij samen met gerenommeerde internationale aanbieders van financiële instrumenten, die bereid zijn ons te vergoeden voor onze samenwerking. Door zeer efficiënt te opereren, zijn wij aldus in staat inkomsten te genereren aan de professionele kant van de handel, waar we particuliere beleggers van mee kunnen laten profiteren.

Verdere ervaringen met Flatex

Over het handelsplatform ben ik zeer tevreden. Het doen van aankopen is zeer eenvoudig, ik hoefde niet lang te zoeken. Qua achtergrondinformatie van mijn aankoop bieden ze niet superveel meerwaarde, ik kon een paar grafiekjes inzien en dat was het dan ook. Voor mij is dat geen probleem omdat ik bij een broker nooit informatie zoek over aandelen. Ik zoek mijn informatie op het internet. Wat ik wel als tip wil meegeven is dat ik mijn risicoklasse moest opschalen naar E, anders kon ik GLAD niet aankopen. Dit hoef je maar eenmalig te doen. Ze zijn verplicht om je je eigen risicoklasse te laten kiezen, zodat ze niet aansprakelijk zijn voor eventuele verliezen die je lijdt als gevolg van het handelen in ‘risicovolle’ aandelen.

Tot nu toe ben ik heel tevreden over Flatex en het is dus echt waar: ze brengen € 0 transactiekosten in rekening. Ik ga hier nog veel plezier van hebben!

16 Reacties

 1. […] heb de aankoop gedaan bij Flatex. Dit heeft me € 0 transactiekosten gekost. Dit is fijn want dit drukt niet op mijn […]

 2. […] Zoals de meesten wel weten heb ik ook een rekening bij Flatex. Ik gebruik deze rekening voor mijn portefeuille die ik bijhoud voor dividendinvesteren.nl. Tot nu toe ben ik erg tevreden over Flatex. Ze rekenen geen transactiekosten en alle koersen zijn in euro’s genoteerd. Ik heb al eerder review geschreven over Flatex en mijn ervaringen met hun gratis diensten. Deze reviews vind je hier en hier. […]

 3. Ben

  Wow goed artikel! Flatex kende ik niet, ik ken het concept alleen van RobinHood maar dat is in de Verenigde Staten. Wellicht wordt er ook geld verdiend door het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de aandelen. Ook kan een platform zoals Robinhood orders die pas later uitgevoerd worden (aangezien het gratis is, is de prioriteit lager bij uitvoering dan bij brokers waar je wel transactiekosten hebt betaald) van te voren bekijken. Als er bijv. een aandeel automatisch verkocht zal worden als het onder een bepaalde prijs komt om het verlies van de investeerder te beperken, kan die informatie mogelijk worden gebruikt door ‘walvis’-investeerders die deze informatie tot beschikking hebben. Investeringsbanken, hedgefunds en grote beleggers zouden als ze deze informatie hebben kunnen shorten en veel investeerders dus uit de markt dwingen omdat hun posities worden verkocht, en kunnen het vervolgens goedkoper zelf terugkopen…
  Voor lange termijn investeerders die van een dip willen profiteren om meer dividend aandelen bij te komen is het echter ideaal om zonder transactiekosten aankopen te kunnen doen. Ik ben benieuwd hoe het is dit platform te gebruiken en hoe snel een order uitgevoerd wordt!

  1. Hoi Ben,
   Dankjewel voor je compliment over mijn artikel! Robin Hood is in de VS inderdaad een grote gratis aanbieder. Flatex zegt zelf dat ze niet verdienen aan het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs, hun inkomsten zouden komen uit de commissies die ze krijgen van de aanbieders van financiële instrumenten (turbo’s CFD’s enz. enz.) die hun producten exclusief aan klanten van Flatex mogen leveren. Zoals je terecht opmerkt hebben lange termijn investeerders hier het meeste voordeel van. Vooral dividendinvesteerders zijn de lachende derde, aangezien wij bijna geen financiële instrumenten kopen (behalve hier en daar een ETF).
   Binnenkort wil ik nog een keer een artikel schrijven over het plaatsen van een order bij Flatex en de ordersnelheid, hou de website goed in de gaten! 🙂
   Groeten, Joshua

 4. Arnold H

  Beste Joshua
  Hoe zit het met de belasting op de dividend van je aandelen als je via flatex handelt. Want in USA en in Duitsland is die hoger dan bij onze.
  Groeten Arnold

  1. Hoi Arnold,

   Goede vraag, belastingen beïnvloeden je rendement direct dus dit is altijd iets om goed in de gaten te houden. Bij Flatex wordt er al rekening gehouden met het feit dat er maar 15% belasting mag worden ingehouden conform de belastingverdragen tussen Nederland en de VS/Duitsland. Hier heb ik niet speciaal nog een ‘W8-ben formulier’ voor hoeven invullen.

   PS: Zodra de prinsjesdagplannen bekend zijn zal ik een artikel plaatsen waarin ik inga op de belastingtechnische kant van dividendinvesteren, er komt namelijk ook een wetswijziging aan in onze box 3 heffing. Als je het interessant vindt dan raad ik je aan om eind van de maand mijn blog in de gaten te houden.

   Groeten, Joshua

   1. Bas

    Hi Joshua,

    Heb je dat belasting artikel ooit nog geschreven? Ik kan hem niet vinden op de site.

    Ik weet namelijk niet zo goed waar ik makkelijk kan zien wat er over een jaar aan belasting ingehouden is over mijn dividend van bijv. kroger, ik weet dat het 15% is, kun je misschien aangeven waar je dit makkelijk kan vinden bij flatex en hoe je dat eventueel in je belastingaangifte invult?

    Groeten,

    Bas

    1. Joshua Meijer

     Hi Bas,

     Sorry voor de late reactie. Ik moet nog steeds een belastingartikel schrijven, misschien lukt dat deze maand of volgende maand nog.

     Op mijn jaaroverzicht van Flatex zie ik ook geen ingehouden bronbelasting, ik ga ze er een mail over sturen. Zodra ik reactie heb laat ik het je weten!

     Groeten,
     Joshua

     1. Np

      Beste Joshua,

      Ik heb het zelfde probleem en kreeg na contact met flatex onderstaande reactie:
      “De zogenaamde ‘jaaropgave 2019’ die Nederlandse beleggers gewend zijn te krijgen van Nederlandse banken en brokers met daarin opgenomen het totale saldo op 1 januari en 31 december plus een dividend overzicht voor Nederlandse en buitenlandse bronbelasting wordt door flatex niet verstrekt.”

      Ik vraag me nu af hoe ik mijn belastingaangifte moet gaan invullen zonder dit overzicht.
      Om stuk voor stuk alle tientallen individuele dividendbetalingen op te gaan tellen.. en mag dit of is er een ‘officieel’ overzicht voor nodig?
      Ben gestart met flatex sinds juli.

      Hoor graag hoe jullie hier mee omgaan.

      Mvg
      Np

     2. Joshua Meijer

      Dankjewel voor je reactie Np!

      Er zit niets anders op dan de dividendbetalingen op te tellen per land waar het uit afkomstig is. Ik zou het als volgt doen:
      1. Heb je Nederlands dividend ontvangen? De dividendbelasting over Nederlands dividend kan je sowieso terugkrijgen. Tel deze dus eerst op.
      2. Heb je meer dan € 30.360 aan vermogen op 1 januari 2019 (€ 60.720 voor fiscaal partners)? Dan tel je ook de buitenlandse ontvangen dividenden en dividendbelasting op.
      3. Als je niet meer dan € 30.360 (of € 60.720 voor fiscaal partners) hebt, dan kan je de buitenlandse dividendbelasting niet verrekenen met de belasting die je over je vermogen betaalt want je betaalt dan geen belasting over je vermogen. Ik zou het in dat geval lekker laten zitten en alleen de Nederlandse dividendbelasting terugvragen.
      4. Voor 2020 is het aan te bevelen om zelf de buitenlandse dividendbelasting ergens bij te houden per land.
      5. Ik ga Flatex aanschrijven over het feit dat zij geen goede jaaropgaaf verstrekken en hopelijk zijn ze bereid om dit in de toekomst te veranderen.

      Dit is wat ik ga doen, hopelijk heb je hier iets aan!

      Groeten, Joshua

     3. Bas

      Bedankt voor je reactie,

      Ik kijk er naar uit!
      Jammer dat Flatex geen overzicht geeft, ik zal ze ook aanschrijven misschien helpt het als meerdere mensen dit doen.

     4. NP

      Hallo allemaal,

      We zijn weer lekker gemaakt door flatex lijkt het. Zojuist de nieuwe algemene voorwaarden ontvangen. Ze gaan transactiekosten rekenen vanaf 1 juni.
      €3,90 per transactie haalt voor mij het rendement er met belegging van €100 per maand er snel uit. En om nu te verkopen na deze enorme dip is ook niet geweldig.

      Gelijk gebeld, ze gaf aan een lijst te maken van iedereen die het hier niet mee eens is en binnenkort terug te koppelen.
      Hopelijk (denk t niet) komen ze hier dus nog op terug.

      Mvg,
      NP

     5. Joshua Meijer

      Hi NP!

      Ja het is niet erg netjes van Flatex om van € 0 naar € 3,90 per transactie te gaan..

      Als je aandelen bij Flatex hebt staan die je voor een hele lange tijd wil vasthouden dan zou ik die lekker laten staan. Flatex gaat geen bewaarloon/servicefee rekenen dus dat kost je verder niets. Ze hebben trouwens aangekondigd dat Flatex klanten misschien worden overgezet naar DEGIRO (dat is tegenwoordig in handen van Flatex).

      Flatex is ook gestopt met promoties, daarom staan er geen Flatex banners meer op deze website. Ik heb in plaats daarvan banners van DEGIRO geplaatst aangezien zij per 1 juni de goedkoopste broker zijn. Vooral als het om Amerikaanse aandelen gaat vallen de transactiekosten daar best wel mee. Voor orders van (in jouw geval) € 100 betaal je tussen de € 0,50 en € 0,60.

      Afijn, ik ben heel benieuwd of ze nog terugkomen op jouw vraag..

      Gr. Joshua

 5. Ernest Mattan

  Rekent flatex transactiekosten aan in België?
  Is het mogelijk om een fractie van een aandeel te kopen om niet meteen de volle pot te moeten betalen?
  Is er een DRIP (dividend reinvesment program)?

  1. Hoi Ernest,
   Voor zover ik kan nagaan is Flatex nog niet beschikbaar in België. Fracties van aandelen kun je niet kopen bij Flatex. Ze hebben wel een aantal mogelijkheden om dividend automatisch te herbeleggen (soort DRIP), en je kan periodiek beleggen.
   Groeten, Joshua

 6. […] rekening brengen. Je kan op veel verschillende beurzen handelen en ze zijn makkelijk in gebruik. In dit artikel heb ik een uitgebreidere review geschreven over Flatex. Als je een rekening wil openen bij Flatex, […]

Geef een antwoord