Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Crypto ETF kopen via DEGIRO

door Joshua   ·  28/12/2021   ·  

Crypto ETF kopen via DEGIRO

door Joshua   ·  28/12/2021   ·  

Op een laagdrempelige manier investeren in crypto via DEGIRO? Het kan nu! DEGIRO biedt meerdere trackers aan waardoor je in crypto kan investeren zonder dat je zelf daadwerkelijk crypto hoeft te kopen.

Wat is Crypto?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het tijdperk van de crypto’s is aangebroken. Voor degenen die zich er nog niet in hebben verdiept: cryptocurrencies, of cryptos, zijn digitale munten die binnen een (meestal) decentraal netwerk worden uitgewisseld en bijgehouden. Veel van deze crypto’s hebben een beperkte maximum hoeveelheid en sommigen zijn zelfs deflationair doordat de hoeveelheid afneemt. Daarom zijn crypto’s interessante toevoegingen aan een gespreide beleggingsportefeuille.

Crypto’s kunnen allerlei verschillende doelen en functies hebben. Er zijn crypto’s die gebruikt kunnen worden in het financiële verkeer, maar er zijn bijvoorbeeld ook crypto’s die gebruikt kunnen worden voor aankopen van items in een game. Dan zijn er ook nog de non-fungible-tokens, ofwel NFT’s. Dit zijn eigenlijk eigendomscertificaten van online bestanden. Dat kunnen allerlei soorten plaatjes, gifjes of tekstbestanden zijn. Alleen de eigenaar van de NFT heeft de beschikking over de NFT. Dit werkt dus hetzelfde als met fysieke kunst of intellectueel eigendomsrecht. Een bijkomend voordeel is dat de maker van de NFT aan de NFT eigenschappen kan meegeven zoals een royalty bij iedere doorverkoop van de NFT. Bij elke keer dat de NFT van hand wisselt krijgt de eigenaar dan bijvoorbeeld 10% van het verkoopbedrag. Interessant voor de creatievelingen onder ons.

Crypto’s versus fiat geld

Crypto’s zoals bijvoorbeeld Bitcoin zijn heel interessant omdat ze kunnen fungeren als een ‘hedge’ tegen fiat geld zoals de Dollar of de Euro. Fiat geld kan namelijk worden bijgedrukt en dat is de laatste tijd ook in een ongekend tempo aan de gang. In een normaal functionerend financieel systeem kan het bijdrukken van geld een handig middel zijn om inflatie of deflatie tegen te gaan. Maar de hoeveelheden die momenteel worden bijgedrukt zijn zo enorm dat ik me niet kan voorstellen dat dit lang goed kan gaan.

Naast dividendaandelen heb ik ook een kleine cryptoportefeuille opgebouwd. Maar ik ben geen speculant, mijn strategie is hetzelfde als met dividendaandelen: passief inkomen. De crypto’s die ik heb staan vast en leveren mij rente op. Dit heet ‘staking’.

Crypto kopen via DEGIRO

Het is nu ook mogelijk om te beleggen in crypto’s bij DEGIRO. Je hebt keuze uit een aantal trackers die de koers van Bitcoin tracken. Het mooie van deze trackers is dat ze allemaal een fysiek onderpand hebben. Dat betekent dus dat het fonds daadwerkelijk Bitcoin heeft gekocht en niet slechts de koers van Bitcoin imiteert. Op zich dus prima trackers.

Ik heb de verschillende trackers met elkaar vergeleken. Eerlijk gezegd verschillen ze alle vier niet veel van elkaar. Qua koers is er genoeg keuze, de goedkoopste kan je vanaf ongeveer een tientje kopen, de duurste is iets meer dan veertig euro. De fees die jaarlijks op het rendement worden ingehouden variëren tussen de 0,95% en de 1,49%. Het rendement van de laatste zes maanden ontloopt elkaar weinig. De tracker met het laagste rendement behaalde 62,90% rendement en de hoogste behaalde 64,31%.

crypto trackers DEGIRO

Eindoordeel: Crypto kopen via DEGIRO?

Voor mensen die het niet zien zitten om crypto te kopen op exchanges zijn deze trackers een prima oplossing. Ze investeren dan in Bitcoin zonder zelf te hoeven hannesen met wallets en KYC procedures. Bitcoin is nog steeds de belangrijkste crypto en dat zal voorlopig niet veranderen. Dus vooralsnog zijn deze trackers heel interessant voor beleggers die wel in crypto willen stappen maar wel op een makkelijke en overzichtelijke manier. Via deze link kan je een account openen bij DEGIRO.

Een nadeel vind ik dat je met deze trackers geen passief inkomen verdient. Dit hoeft niet erg te zijn als je de Bitcoin trackers puur als hedge beschouwt. Als je echter op zoek bent naar passief inkomen met je crypto dan zou je wellicht beter af zijn als je daadwerkelijk Bitcoin koopt.

Andere manieren om crypto te kopen

Via DEGIRO kan je dus prima investeren in Bitcoin zonder zelf Bitcoin te hoeven kopen. Voor andere crypto’s bestaan er nog geen Trackers. Dus als je liever in een andere cryptomunt wil investeren dan kan dat het makkelijkste via een exchange. De grootste en bekendste zijn Coinbase en Binance.

Via Binance kan je ontzettend veel crypto’s kopen, wisselen, staken en noem het maar op. Als je je via deze link registreert krijg je permanent 5% korting op je transactiekosten.

Via Coinbase kan je crypto’s kopen maar ook verdienen. Van tijd tot tijd kan je quizjes invullen waarmee je crypto’s kan verdienen. Als je je via deze link registreert krijg je € 8 in Bitcoin als je voor € 88 aan crypto koopt via Coinbase.

Disclaimer: Beleggen kent risico op verlies. Cryptocurrencies zijn zeer speculatieve beleggingen die niet geschikt zijn voor beginnende beleggers, je kan je inleg verliezen. 

Geef een antwoord