Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beginnen met beleggen? Start nu!

door Joshua   ·  14/12/2019   ·  

Beginnen met beleggen? Start nu!

door Joshua   ·  14/12/2019   ·  

Beginnen met beleggen is voor veel mensen iets wat ze wel willen, maar vaak weten ze niet hoe ze moeten starten. In dit artikel leg ik uit hoe je eenvoudig aan de slag kan gaan met investeren en beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is een breed begrip. Het beste kan beleggen worden omschreven als het investeren van geld om daarmee voordeel te behalen in de toekomst. Vroeger was sparen bij de bank een veelgebruikte manier om geld te laten groeien. Ieder jaar kreeg je rente over het bedrag dat je had gespaard. Maar sinds de lage rentestanden van de laatste jaren is dat geen optie meer.

Een goed alternatief voor sparen bij de bank is beleggen op de beurs. Op de beurs koop je aandelen van bedrijven en daarmee word je mede-eigenaar van die bedrijven. Als het goed gaat met die bedrijven neemt de waarde van je aandelen toe. Tevens keren sommige bedrijven een deel van de behaalde winst uit aan de aandeelhouders: dividend.

Door koersstijgingen en dividenduitkeringen kan je je vermogen laten groeien. Tegenwoordig kan je heel makkelijk online beleggen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen willen starten met beleggen.

Risico’s van beleggen

Beleggen kan veel meer opleveren dan sparen, maar er zitten ook risico´s aan vast. Als je je spaargeld op de bank laat staan weet je precies hoeveel je geld morgen, of over een maand waard zal zijn. Als je aandelen koopt dan kan de waarde van die aandelen flink schommelen. Het is dan lastig om te voorspellen hoeveel je investeringen over bijvoorbeeld een maand waard zijn.

Als een bedrijf waar je in hebt geïnvesteerd tegenvallende resultaten heeft dan heeft dat meestal een negatieve invloed op de waarde van je aandelen. Aan de andere kant profiteer je van waardestijgingen als een bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd het juist heel goed doet. Maar bij koersdalingen en koersstijgingen geldt natuurlijk dat je pas daadwerkelijk winst of verlies pakt als je de aandelen verkoopt. Daarom noemen beleggers koerswinst of koersverlies ongerealiseerde winst/verlies.

Er zijn ook bedrijven die dividend uitkeren. Dit is een deel van de winst waar je als aandeelhouder recht op hebt. Dit wordt uitgekeerd in contanten of soms in nieuwe aandelen (stockdividend). Dividend is gerealiseerde winst. Je kan je dividend laten storten op je bankrekening of weer herbeleggen in aandelen (van andere bedrijven).

Dividend is een belangrijk hulpmiddel om risico’s te beperken: Je bent daardoor niet meer alleen afhankelijk van de koers maar je hebt een deel van je winst al binnen.

Waarom beginnen met beleggen?

Zoals eerder gezegd is sparen eigenlijk geen interessante manier meer om je vermogen op te bouwen. Als je uitgaat van een jaarlijkse inflatie van 2% dan verlies je ieder jaar 1,90% aan vermogen als je zou sparen tegen een rente van 0,10%. En dan hebben we het nog niet eens over de belasting die je op je spaargeld moet betalen boven de € 30.000.

Omdat het financieel onverantwoordelijk is om je vermogen, waar je hard voor hebt gewerkt, te zien verdampen op een spaarrekening, is er maar één alternatief: starten met beleggen.

Hoe start ik met beleggen?

Hierna benoem ik drie stappen die je kan zetten om te beginnen met beleggen:

 1. Bepaal je doel;
 2. Open een effectenrekening;
 3. Leg consistent geld in.

Stap 1: Bepaal je doel

Voordat je gaat beginnen met beleggen moet je jezelf afvragen wat de reden is dat je wil gaan beleggen. Het helpt als je een doel voor ogen hebt. Zonder doel ben je minder effectief als belegger. Zet jouw doel ergens op papier. Probeer je doel zo meetbaar mogelijk te maken op twee vlakken: tijd en geld. Dus bijvoorbeeld: Ik wil over 10 jaar € 100.000 aan vermogen hebben. Of: ik wil over 15 jaar elke maand € 500 aan dividend ontvangen.

Zodra je een doel hebt opgesteld kan je gaan berekenen wat je moet doen om jouw doel te behalen. Je kan dan berekenen hoeveel je maandelijks of jaarlijks moet inleggen, en met welk percentage je aandelenportefeuille jaarlijks moet groeien.

Stel je wilt over 10 jaar € 100.000 aan vermogen hebben en je kan elke maand € 100 inleggen. Dan moet je dus een rendement behalen van 38% per jaar. Dit is vrij ambitieus. Je kan er van uit gaan dat je je doel niet gaat halen. Maar je kan wel aan een oplossing werken. Je kan je maandelijkse inleg verhogen of de termijn van je doel verlengen. Als je je termijn verlengt naar 20 jaar dan hoef je jaarlijks maar 13% rendement te behalen om de € 100.000 te behalen. Je kan ook je inleg verhogen om je doel te behalen uiteraard.

Je doel bepalen en vastleggen is iets dat veel beleggers vergeten. Als jij dit doet voordat je start met beleggen dan sta je al met 1-0 voor op de menigte.

Stap 2: Open een effectenrekening

Om aandelen te kunnen aan- en verkopen heb je een effectenrekening nodig. Op deze rekening worden je aandelen aangehouden. Een effectenrekening kan je tegenwoordig gemakkelijk online openen.

Bij het uitzoeken van een effectenrekening kan je op verschillende dingen letten. Vind je gratis handelen belangrijk? Of wil je het liefst een uitgebreid handelsplatform waar je ook veel achtergrond informatie kan vinden? Of een balans tussen de twee?

Zelf beleg ik het meeste bij DEGIRO, vanwege het feit dat ze geen bewaarloon hebben, lage transactiekosten en een goed overzicht van je aankomende dividendbetalingen. Je kan op veel verschillende beurzen handelen en het platform is makkelijk in gebruik. In dit artikel heb ik een uitgebreidere review geschreven over DEGIRO. Als je een rekening wil openen bij DEGIRO, gebruik dan deze link aub. Daar krijg ik een kleine vergoeding voor en die gebruik ik om deze website in de lucht te houden. Jou kost het uiteraard niets. Thanks!

Op sites als bijvoorbeeld https://brokervergelijker.nl/ kan je verschillende online brokers met elkaar vergelijken. Wat ik fijn vind aan deze site is dat er geen banken worden vergeleken. Je kan namelijk ook een effectenrekening openen bij de meeste banken, maar die brengen veel kosten in rekening en hebben meestal niet het beste handelsplatform. Voor beginners zou ik daarom een van de brokers aanraden die op brokervergelijker.nl worden vergeleken.

Stap 3: leg regelmatig in

Leg regelmatig in, al zijn het maar kleine bedragen. Door consistent geld te beleggen wordt beleggen een (goede) gewoonte. Het is beter om maandelijks in te leggen dan in een keer een groot bedrag te investeren. Door maandelijks in te leggen koop je op momenten dat de markt stijgt maar ook op momenten dat de markt daalt. Dit heet ‘dollar cost averaging‘.

Bij traditionele brokers loont het niet om maandelijks met kleine bedragen te beleggen omdat je daar hoge transactiekosten betaalt. Door gebruik te maken van brokers zoals DEGIRO kan je ook met kleine bedragen beleggen zonder dat transactiekosten op je rendement inhakken.

Waar moet ik in beleggen?

Als je start met beleggen is het raadzaam om te beginnen met een aantal stabiele aandelen of ETF’s. ETF’s zijn fondsen waarin een groot aantal aandelen zit. Doordat je met een ETF belegt in meerdere aandelen spreid je je risico. Het is sowieso een goed idee om spreiding toe te passen in je portefeuille. Ik heb in dit artikel al eerder geschreven over spreiding.

Zoals de naam van deze website doet vermoeden ben ik een groot voorstander van dividendaandelen. Door te beleggen in aandelen die dividend uitkeren en vervolgens dat dividend te gebruiken om weer mee te beleggen creëer je een sneeuwbaleffect. Als je aandelen uitzoekt die jaarlijks hun dividend weten te verhogen dan gaat het sneeuwbaleffect helemaal hard.

Om uit te zoeken welke aandelen interessant zijn gebruik ik het internet. Op bijvoorbeeld https://www.dividend.com/ kan je veel informatie vinden over dividendaandelen. Op sites als https://www.macrotrends.net/ kan je veel cijfermatige informatie terugvinden. Als je geen idee hebt waar je op moet letten, lees dan eens de artikelen op deze blog waarin ik uitleg welke aandelen ik die maand heb gekocht en waarom. Daar leg ik dingen uit zoals de pay-out ratio, EPS en nog vele andere begrippen.

Tips & tricks bij beginnen met beleggen

Als je wil beginnen met beleggen, doe dan je voordeel met deze gratis tips:

 • Start vandaag nog met beleggen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om je vermogen te laten groeien. Wacht niet met instappen tot de volgende grote recessie, je loopt mogelijk veel rendement mis in de tussentijd. Een bekend gezegde luidt: ‘Time in the market is better than timing the market.’
 • Herinvesteer je dividend om gebruik te maken van het sneeuwbaleffect.
 • Spreid je portefeuille. Gebruik de tips die ik in mijn artikel over spreiding heb gegeven.
 • Laat je niet verleiden door ‘hippe’ aandelen en trends. Overal om je heen hoor je mensen die investeren in hippe aandelen zoals bijvoorbeeld Tesla, een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt sinds de oprichting. Denk vooral zelf na of jij iets een goede investering vindt.
 • Negeer de naysayers! Als je gaat beginnen met beleggen zal je van mensen om je heen veel (ongevraagd) negatief commentaar krijgen. Vaak komt dit omdat zij niet snappen wat beleggen precies is. Ze denken dat beleggen altijd leidt tot verlies, ook al accepteren ze zelf verlies door hun geld tegen 0,1% op een spaarrekening te zetten,  terwijl de inflatie en belasting die ze betalen over hun spaargeld hoger is. Jij bent goed bezig door iets te doen voor je toekomst en dat zouden ze juist moeten steunen!

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel, laat gerust een reactie hieronder achter als je nog vragen/opmerkingen hebt. Succes met beleggen!

3 Reacties

 1. […] begin. Wil je zelf in 2020 ook beginnen met beleggen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees deze blog eens, of bekijk deze […]

 2. Gooitzen Veenstra

  Ik volg je al een tijdje en waardeer je uitleg ten zeerste
  Mijn complimenten voor je inzet Vriendelijke groet Gooitzen

  1. Joshua Meijer

   Hi Gooitzen!
   Dankjewel voor je compliment, ik ben blij dat je waarde haalt uit mijn blog 🙂
   Als je ooit een suggestie hebt voor een onderwerp waar je graag een artikel over wilt lezen dan hoor ik het graag!
   Groeten,
   Joshua

Geef een antwoord