Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

DEGIRO review

door Joshua   ·  07/07/2020   ·  

DEGIRO review

door Joshua   ·  07/07/2020   ·  

Door de jaren heen heb ik bij verschillende brokers rekeningen aangehouden, maar DEGIRO blijft een van mijn favoriete brokers. Daarom vond ik het hoog tijd worden voor een DEGIRO review. In deze review van DEGIRO zal ik mijn ervaringen over deze broker met jullie delen.

Over DEGIRO

DEGIRO is een online broker. Via hun platform kunnen particuliere beleggers aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, trackers, opties, futures en hefboomproducten kopen. DEGIRO is in 2013 van start gegaan in Nederland. Sindsdien zijn ze hard gegroeid en ze opereren inmiddels in 18 Europese landen. Door hun concurrerende tarieven zijn ze in een hoog tempo een van de grootste brokers in Europa geworden.

De missie van DEGIRO is om waarde toe te voegen door het ontplooien van hoog kwalitatieve, kost-effectieve financiële diensten voor iedereen. DEGIRO kenmerkt zich door lage kosten, een eenvoudig te begrijpen en modern beleggingsplatform en een goede klantenservice.

DEGIRO review: kosten

Bij een review over een broker is een van de belangrijkste aspecten de kosten. Het openen van een rekening bij DEGIRO is gratis. Ze rekenen ook geen bewaarloon of servicefee. Wel vragen ze jaarlijks een vergoeding van € 2,50 voor elke buitenlandse beurs waar je aandelen hebt staan. Deze vergoeding is puur een doorbelasting van de aansluitkosten die ze voor je maken voor de buitenlandse beurs. De vergoeding is dus niet afhankelijk van het aantal aandelen of het investeringsbedrag, dit is gewoon altijd € 2,50 per jaar, per beurs. Voor aandelen op de Nederlandse beurs hoef je deze vergoeding niet te betalen uiteraard.

Dan de transactiekosten: DEGIRO kenmerkt zich door hun lage transactiekosten. Het aankopen van aandelen op de Nederlandse beurs kost per transactie € 2 + 0,03% van de transactiewaarde. Het aankopen van aandelen op de Amerikaanse beurs kost slechts € 0,50 per transactie verhoogd met € 0,004 per aandeel. Op andere buitenlandse beurzen kunnen andere tarieven gelden: bekijk ze in dit overzicht. DEGIRO heeft bovendien een selectie met trackers (ETF’s) die je zonder transactiekosten kan verhandelen. Hier kan je teruglezen welke trackers in de kernselectie zitten.

Tegenwoordig zijn er ook brokers die helemaal geen transactiekosten rekenen. Waarom zou je dan nog kiezen voor een broker die transactiekosten rekent? Mijn argument: soms is het niet erg om een kleine vergoeding te betalen, zolang de dienstverlening het maar waard is. Zelf maak ik gebruik van meerdere brokers, elke broker heeft zijn sterke punten. Ik gebruik DEGIRO al sinds 2013 als broker voor mijn persoonlijke portefeuille. Dit bevalt me heel goed. Ze rekenen weliswaar transactiekosten, maar ik doe gemiddeld 1 transactie per maand op de Amerikaanse beurs dus ik betaal nog geen euro per maand. Die halve euro gun ik ze van harte, ik vind dat ik er genoeg voor terug krijg. Ze hebben namelijk vele handige functies in hun webtrader en app.

DEGIRO review: De webtrader en de app

Je kan met DEGIRO beleggen via een webtrader en een mobiele app. Op deze platformen kan je veel informatie zien over je beleggingen zoals de gemiddelde aankoopprijs (GAK) en de gerealiseerde en ongerealiseerde winst. Ook kan je een lijst bijhouden met favoriete aandelen om te volgen. Het handelsplatform van DEGIRO werkt makkelijk en snel.

De meeste brokers die ik ken hebben ook wel een app, maar dit is dan meestal een matige versie van de webtrader. Echter, bij DEGIRO kan de app evenveel als de webtrader.

Elk jaar kan je een financieel jaaroverzicht downloaden waar je resultaten in zijn verwerkt. Je kan ook tussentijds je portefeuille exporteren naar Excel met een druk op de knop zodat je zelf een overzicht kan bijhouden en bewerken.

DEGIRO review: Cash en regulering

DEGIRO is gefuseerd met Flatex. Sinds de fusie gaan ze verder onder de naam flatexDEGIRO Bank Dutch Branche. Sinds de fusie is het een Duitse gereguleerde bank en ze vallen daardoor onder toezicht van de Duitse toezichthouder BaFin (tegenhanger van de Nederlandse AFM). De Nederlandse centrale bank (DNB) houdt toezicht op de activiteiten van DEGIRO.

Je kan heel makkelijk geld storten op je effectenrekening door middel van iDeal. Hierdoor kan je gelijk aan de slag na je overboeking. Omdat DEGIRO sinds de fusie met Flatex een bank is geworden valt je saldo dat op een rekening van flatexDEGIRO Bank Dutch Branche staat onder het Duitse depositogarantiestelsel. Het depositogarantiestelsel garandeert je saldo tot een bedrag van € 100.000.

Wat belangrijk is, is dat al je beleggingen en cashposities in een aparte entiteit worden gestald. Dit zorgt er voor dat bij een eventueel faillissement van DEGIRO nooit beslag kan worden gelegd op jouw beleggingen en cashposities. Dit heeft DEGIRO goed geregeld.

DEGIRO review: Standaard account of custody account?

Je kan bij DEGIRO kiezen voor een standaard account of een custody account. Bij een standaard account betaal je lage transactiekosten, maar daar tegenover staat dat DEGIRO jouw beleggingen kan ‘uitlenen’. Door dit uitlenen kunnen ze geld verdienen en als beloning krijg jij lage transactiekosten. Hoewel het uitlenen van aandelen vrij normaal is onder brokers, is niet iedereen hier van gediend. Sommige mensen kiezen daarom voor een custody account. Daar worden je aandelen niet uitgeleend, maar je krijgt er wel minder voor terug. Zo heeft een custody account geen gratis realtime koersen en is het niet mogelijk om te handelen in derivaten. Tot slot zijn er bij een custody account kosten verbonden aan het ontvangen van dividend, namelijk € 1 + 3% van het ontvangen dividend met een maximum van 10%. Voor dividendbeleggers is een custody account dus geen aantrekkelijke optie. Zelf heb ik dan ook een standaard account.

Mijn ervaringen met DEGIRO

Wat ik als dividendinvesteerder erg prettig vind aan DEGIRO is het feit dat je de aankomende dividendbetalingen ziet klaarstaan. Als je dividend ontvangt uit Amerikaanse aandelen zie je tevens hoeveel het dividend in euro’s waard is en hoeveel dividendbelasting zal worden ingehouden. Mijn portefeuille bij DEGIRO bestaat uit best veel verschillende aandelen, maar door deze functie hou ik toch het overzicht.

Ik vind het ook handig dat ik door middel van iDeal direct geld op mijn effectenrekening kan storten. Zo kan ik gelijk handelen als ik een kans voorbij zie komen. Bij veel andere brokers moet je geld storten door het handmatig over te boeken naar je effectenrekening. Met een beetje geluk staat het dan de volgende werkdag op je effectenrekening. DEGIRO doet het in dit opzicht dus beter dan de meeste brokers.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig een aantal gratis brokers, maar de kosten bij DEGIRO zijn zo laag dat het nauwelijks effect heeft op je beleggingsresultaat. Bovendien zijn de service en de kwaliteit van DEGIRO de kosten ruimschoots waard.

Al met al ben ik zeer tevreden over DEGIRO en hoop ik nog lang klant bij ze te blijven. Als jij ook een rekening wil openen bij DEGIRO, gebruik dan deze link!

 

Beleggen kent risico op verlies.

Geef een antwoord