Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Dividendaandeel van de maand december

door Joshua   ·  26/12/2019   ·  

Dividendaandeel van de maand december

door Joshua   ·  26/12/2019   ·  

Het jaar is al weer bijna voorbij, maar niet voordat ik nog een laatste setje dividendaandelen heb gekocht in december. December was weer een maand met stijgende koersen, dus het was moeilijk om koopjes te vinden. Ik had een aandeel op het oog, maar deze was zo hard gestegen in december dat ik liever wacht tot de koers weer iets gunstiger staat.

Ik wilde natuurlijk niet de maand voorbij laten gaan zonder een toevoeging aan mijn portefeuille te doen. Een van de lezers van deze blog kwam gelukkig met een bericht over een aandeel dat maandelijks dividend uitkeert. Ik heb al eens eerder iets over dit aandeel geschreven: Realty Income.

Realty Income (O)

Realty Income is een Amerikaanse ‘Real Estate Investment Trust’, ook wel een REIT genoemd. Dit zijn vastgoedbedrijven die het grootste deel van hun inkomsten uit de verhuur van vastgoed ontvangen. Volgens Amerikaanse wetgeving moeten REIT’s het grootste deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. In ruil daarvoor hoeven ze geen belasting te betalen over hun winst.

Realty Income keert al sinds hun oprichting in 1969 elke maand trouw dividend uit. Dit jaar vieren ze het 50e jaar dat ze maandelijks dividend uitkeren. Daarnaast hebben ze de afgelopen 23 jaar hun maandelijkse uitkering ieder jaar verhoogd. Ze noemen zich zelf dan ook met recht ‘The monthly dividend company’.

Realty Income verhuurt vastgoed aan commerciële bedrijven zoals onder andere Wallgreens, 7-Eleven, FedEx en Wallmart. Ze verhuren meer dan 5700 verschillende panden in 49 staten, aan in totaal 262 verschillende commerciële partijen die in 48 verschillende sectoren opereren. Deze brede spreidingen biedt veel zekerheid.

Bovendien is de verhuur ingericht als ‘triple net lease’. Dat wil zeggen dat de huurders alle vaste lasten zelf dienen te betalen. Dus gas, water, licht maar ook onroerend goed-belastingen en onderhoud. Hierdoor heeft Realty lage kosten en geen onverwachtse grote uitgaven aan bijvoorbeeld onderhoud. Dit is goed voor de stabiele cashflow die Realty nodig heeft om op maandelijkse basis dividend uit te kunnen keren.

Realty Income staat sinds 1994 genoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE) onder de ticker ‘O’. Naast een maandelijks dividend hebben de aandelen van Realty Income ook een stevige waardegroei meegemaakt door de jaren heen. Meer informatie over Realty Income kan je hier vinden op hun website. Ze geven daar uitgebreid uitleg over hun dividendbeleid en resultaten.

Maandelijks dividend

Voor mijn voorbeeldportefeuille is het fijn dat er nu elke maand dividend binnenkomt. Ook al lijkt het niet veel, het helpt toch bij het creëren van het sneeuwbaleffect. Doordat Realty het dividend maandelijks uitkeert in plaats van per kwartaal, kan je eerder je dividend herinvesteren.

Niet alle aandelen die maandelijks dividend uitkeren zijn interessant. Veel zijn riskant en keren (als beloning en soms als lokkertje) hoge percentages dividend uit. Het is leuk voor beginners om een aantal maandelijkse betalers in de portefeuille te hebben, maar kies dan vooral bedrijven zoals Realty, die ook een goede track record hebben en een solide inkomstenstroom.

Doordat Realty jaarlijks haar dividenduitkeringen verhoogt is dit aandeel bij uitstek geschikt voor het creëren van het sneeuwbaleffect.

Dankwoord

Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef was ik deze maand van plan om een ander aandeel te kopen. Doordat de koers van dat aandeel ineens hard steeg twijfelde ik of het nog wel een goed moment was voor dat andere aandeel. Toen kreeg ik gelukkig een berichtje van een van de lezers van deze blog waarin hij me tipte dat Realty gunstig geprijsd stond. Hij heeft zelf ook al een positie in Realty en hij wist dat ik Realty ook aan mijn Flatex-portefeuille wilde toevoegen. Dus Remi, bedankt!

Ik vind het heel leuk dat er lezers zijn die reageren en met ideeën komen. Dat jullie met mij meedenken waardeer ik enorm. Dus bij dezen wil ik alle lezers bedanken, en in het bijzonder de lezers die ook reacties achterlaten. Ik reageer altijd op reacties dus als je een vraag/opmerking hebt, plaats die dan gerust onder mijn artikelen!

Mijn aankoop

Ik heb op 23 december 9 aandelen gekocht tegen een koers van € 65,41. In totaal heb ik € 588,69 betaald. Het jaarlijkse dividend bedraagt € 2,46 per aandeel, dus € 22,14 voor het totaal. (dollarkoers van 26 dec). Dit komt neer op 3,76% op basis van de aankoopprijs. Elke maand krijg ik dus voortaan € 2,46 x 9 / 12 = € 1,85. Minus de dividendbelasting hou ik netto maandelijks € 1,57 over.

Deze positie wil ik t.z.t. misschien nog wel uitbreiden, maar voor nu is het een mooi begin. Wil je zelf in 2020 ook beginnen met beleggen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees deze blog eens, of bekijk deze vlog.

De keuzes die ik maak om aandelen te kopen moeten niet worden opgevat als persoonlijk beleggingsadvies. Laat jezelf altijd goed informeren door een financieel adviseur als je wil beginnen met beleggen.

1 Reactie

  1. […] ontvang ik elke maand dividend uit mijn aandelenportefeuille. Dit komt mede door de toevoeging van Realty Income vorige maand, maar ook doordat ik kwartaalbetalers heb die in verschillende maanden uitbetalen. Per maand ziet […]

Geef een antwoord