Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Bux Zero review (gratis broker?)

door Joshua   ·  15/01/2021   ·  

Bux Zero review (gratis broker?)

door Joshua   ·  15/01/2021   ·  

Het is weer tijd voor een broker review. Er is namelijk een nieuwe gratis broker in town: Bux Zero biedt nu ook gratis handelen in aandelen aan. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een link die je kan delen met je vrienden zodat jullie beiden een gratis aandeel krijgen. Je kan maximaal 10 vrienden uitnodigen dus je kan 10 gratis aandelen verdienen.

Ik kan iedereen aanraden om zo’n rekening te openen, een gratis aandeel te cashen en vervolgens 10 extra aandelen te ontvangen door vrienden uit te nodigen. Maar is het daarna nog wel interessant om de rekening aan te houden? Ik zal hierna mijn mening over Bux Zero geven.

Over Bux Zero

In tegenstelling tot andere brokers kan je bij Bux Zero alleen beleggen via hun app en niet via een webtrader. Ze richten zich vooral op de jongere beleggers die nog weinig ervaring hebben met beleggen. Dat blijkt ook uit de omschrijvingen die ze bij de aandelen zetten. Zo is Fugro volgens Bux een ‘Big ass bodemonderzoeker’ en over Deutsche Bank zeggen ze: ‘Krijgt af en toe een boete voor z’n kiezen maar hey, that’s all in the game, jeweettoch?’. Deze omschrijvingen zijn duidelijk gericht op een wat jonger publiek.

Aanmelden gaat via hun app en is heel snel geregeld. Als je je paspoort bij de hand hebt dan ben je binnen 5 à 10 minuten helemaal klaar. Dezelfde dag ontvang je een gratis aandeel. Toegegeven: de app is overzichtelijk en werkt heel goed.

Aanbod

Het aanbod bij Bux Zero is beperkt. Je kan alleen kiezen uit een selectie van verschillende Europese en Amerikaanse aandelen. Als een aandeel niet binnen de selectie valt dan kan je bij Bux een aanvraag indienen. Ze kunnen vervolgens overwegen om het aandeel in de toekomst toe te voegen aan de selectie. Bux geeft aan dat ze hun aanbod steeds verder willen uitbreiden. Het aanbod is nog niet zo compleet als bij andere brokers maar ze zijn op de goede weg.

Is Bux Zero echt een gratis broker?

Bux Zero kent drie type transacties: Zero orders, Marktorders en Limietorders. Momenteel zijn alle drie type transacties helemaal gratis voor Amerikaanse aandelen. Voor Europese aandelen kan je met Zero orders gratis handelen in aandelen. Een Zero order voert Bux tussen 4 uur en 5 uur in de middag uit tegen een koers die je niet zelf kan bepalen. Voor marktorders en limietorders vragen ze € 1 per transactie.

De Zero orders worden dus geplaatst tegen een koers die je niet zelf kan bepalen. Dat kan vervelend zijn als de koers toevallig die dag veel is gestegen of gedaald nadat je een order hebt geplaatst. Om te voorkomen dat de uitvoeringsprijs te veel afwijkt hebben ze hiervoor twee beschermingsregels ingevoerd:

  1. Voor een kooporder mag het koersverschil niet hoger zijn dan 4%.
  2. Voor een verkooporder mag het koersverschil niet lager zijn dan 5%.

Als je dus een order hebt geplaatst en de koers overschrijdt op het moment van uitvoeren een van deze limieten dan word je order automatisch geannuleerd. Je risico op een ongunstige koers wordt op die manier enigszins beperkt.  

Toezicht

Bux Zero valt onder toezicht van de AFM. Bux handelt via ABN AMRO en houdt daar ook je geld aan. Cashtegoeden vallen hierdoor onder het depositogarantiestelsel (€ 100.000). Dit is gewoon prima geregeld.

Let wel op dat Bux je aandelen kan uitlenen. Hier zit een minuscuul risico in, maar desalniettemin een risico.

Mijn oordeel

Omdat ik een gratis aandeel kon krijgen heb ik een rekening geopend. De rekening was bijzonder snel geopend. Vervolgens kreeg ik dezelfde dag nog een gratis aandeel van Fugro. De app werkt goed en intuïtief. De informatie die over aandelen beschikbaar is in de app is beperkt. Je zal dus je informatie over specifieke aandelen op het internet moeten verzamelen.

Voor beginnende beleggers is Bux Zero een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met investeren. Ook het feit dat je zonder transactiekosten kan beleggen is voor beginnende beleggers heel aantrekkelijk. Voor gevorderde beleggers is Bux Zero helaas te beperkt qua aanbod en mogelijkheden. 

Ik stap zelf niet over. Voorlopig blijf ik beleggen bij mijn vertrouwde broker DEGIRO. Daar heb ik toegang tot een veel bredere selectie aan aandelen waar ik in kan investeren. Je kan er meer over lezen in mijn review over DEGIRO.

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico, je kunt je inleg verliezen.

Geef een antwoord