Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

GameStop, wat is er aan de hand?

door Joshua   ·  31/01/2021   ·  

GameStop, wat is er aan de hand?

door Joshua   ·  31/01/2021   ·  

Het kan je niet ontgaan zijn: er is een hoop gedoe rondom GameStop. Maar wat is er aan de hand? En wat betekent dit voor ons als particuliere (dividend)beleggers? In dit artikel lees je precies wat je moet weten.

GameStop

GameStop is een winkelketen die videogames, gameconsoles en gaming attributen verkoopt. Tegenwoordig kan je al je games online downloaden of bestellen via het internet. De behoefte aan een fysieke verkooplocatie voor games wordt steeds minder. De resultaten van GameStop staan daardoor al jaren onder druk. Ze keren al bijna twee jaar geen dividend meer uit, dus voor mij als dividendinvesteerder was het aandeel niet interessant.

De koers van GameStop was in de zomer van 2020 gedaald tot onder de $ 4 per aandeel. Op het moment van schrijven is de koers $ 325 per aandeel, dat is een stijging van ruim 8000%! Hoe is dit mogelijk bij een bedrijf dat geen

Reddit versus hedgefunds

Reddit is een onlineforum waar mensen over van alles en nog wat met elkaar praten. Op Reddit is er ook een subkanaal genaamd ‘Wallstreet Bets’ waarin deelnemers de beurs en optiehandel bespreken. Het viel de gebruikers op dat bepaalde aandelen zwaar geshort werd door een bepaald hedgefund. Short gaan betekent dat het hedgefund de aandelen heeft ‘geleend’ en afspreekt deze op een bepaald moment terug te geven aan de eigenaar. Op het moment dat het hedgefund de aandelen leent verkoopt het hedgefund de aandelen meteen. Vervolgens wacht hij op een lagere aandelenkoers en koopt de aandelen goedkoop terug. Hun rendement is het verschil tussen de verkoop en de inkoop. Tijdens de shortperiode betaalt het hedgefund een vergoeding aan de uitlener.

GameStop was een van die aandelen die zwaar geshort werd, er was op een gegeven moment meer dan 120% van de aandelen door het hedgefund geleend om te kunnen shorten. Dat vonden de Reddit-gebruikers niet netjes. Ze besloten om allemaal aandelen in GameStop te kopen met als doel het opdrijven van de prijs. Dit zou betekenen dat de hedgefunds de aandelen op een gegeven moment zouden moeten kopen tegen een hogere koers en dus verlies zouden maken op hun shortposities. Wat er vervolgens gebeurde had niemand gedacht. Over de hele wereld hebben beleggers massaal aandelen GameStop gekocht en ze houden deze vast alsof hun leven er van af hangt. Het aanbod aandelen daalde hierdoor en dus steeg de prijs. De rest is geschiedenis.

Marktmanipulatie?

In de media zie je veel bekende rijke stinkers het opnemen voor de hedgefunds. Ze beweren dat de Reddit-gebruikers de markt manipuleren. Dat de hedgefunds decennialang door te manipuleren en te shorten geld verdienen door andere mensen geld afhandig te maken vergeten ze voor het gemak even. Ik noem maar even een recent voorbeeld: Bill Ackman, CEO van Pershing Square, heeft aan het begin van de uitbraak van het biervirus in 2020 moord en brand geschreeuwd en geroepen dat de hel eraan kwam voor bezitters van aandelen. Afijn, de markt raakte in paniek en veel particulieren en pensioenfondsen wilden massaal hun aandelen verkopen: de koersen kelderden. Maar wat blijkt: ome Bill Ackman heeft een bescheiden 2 miljard dollar verdiend als gevolg van de koersdalingen. Dat hier nooit onderzoek naar is gedaan of tegen is opgetreden is merkwaardig.

Maar niet alle rijke mensen kiezen de kant van de hedgefunds. Zo is een van mijn financiële helden Kevin O’Leary enthousiast over deze ontwikkelingen. Ook Elon Musk van Tesla staat achter het Reddit-leger en ziet de hedgefunds graag vallen. Wat ik ook wel geinig vond was dat Jordan Belfort aka ‘the Wolf of Wall Street’ zich ook positief uitliet over de actie van de Reddit-gebruikers.

Kortom: Dat er wordt beweerd dat de Reddit-gebruikers de markt manipuleren is misschien wel waar, maar het is niet anders dan wat de hedgefunds al decennia lang aan het doen zijn. Het is bijna komisch om te zien hoe deze hedgefund-gasten nu oproepen tot meer regulering van de aandelenmarkt, terwijl ze altijd hebben gelobbyd om regulering te voorkomen.

De brokers zeggen: stop met GameStop

In de USA hebben veel brokers hun klanten gehinderd om aandelen in GameStop te kopen. Dit doen ze onder het mom van ‘tegenhouden van marktmanipulatie’. De positie die deze brokers innemen is dubieus. Ze hebben zich in het verleden namelijk nooit bekommerd om de veiligheid van de particuliere beleggers. Wat nog veel is is het feit dat particulieren nog wel hun aandelen mogen verkopen, maar niet meer mogen (bij)kopen. Ze doen dit in de hoop dat iedereen de aandelen verkoopt, wat de prijs weer omlaag doet gaan. Dat is natuurlijk ook gewoon marktmanipulatie.

Doordat ze de aankoop van aandelen GameStop voor particulieren tegenhouden kiezen ze eigenlijk de kant van de hedgefunds. Het kwalijke is dat ze geen juridische basis hebben om de particuliere beleggers te belemmeren. Het is dan ook te verwachten dat er enorm veel rechtszaken gevoerd zullen worden door particuliere beleggers. In Texas heeft de Advocaat-Generaal al gemeld dat hij onderzoek gaat doen naar de brokers die hun klanten belemmeren om te handelen in GameStop.

GameStop kopen?

Bij budgetbrokers als Trading212 maar ook bij dure brokers zoals Binckbank kan je geen aandelen GameStop kopen. Deze brokers komen liever op voor de belangen van de hedgefunds dan voor particuliere beleggers. Dit bevestigt voor mij maar weer eens dat dit geen betrouwbare brokers zijn en ik ben blij dat ik deze brokers niet aanbeveel op mijn website.

Via mijn favoriete broker DEGIRO blijft het mogelijk om de aandelen GameStop te kopen. Ze hebben wel aangegeven dat ze geen marketorders verwerken omdat die uitgaan van de marktprijs en die is momenteel dus erg volatiel. DEGIRO beschermt daarmee haar klanten op een hele goede en nette manier. Je kan namelijk wel gewoon limietorders blijven doorvoeren, zodat je zelf bepaalt wat je maximaal wil betalen per aandeel. Als je nog geen rekening hebt bij DEGIRO gebruik dan deze link, daar krijg ik een kleine vergoeding voor waarmee ik mijn website in de lucht hou.

Wat betekent dit voor dividendbeleggers?

Wij als dividendbeleggers kiezen voor aandelen met een robuust verdienmodel die elk jaar het dividend weten te verhogen. Niet ieder aandeel dat dividend uitkeert is automatisch een goed aandeel natuurlijk. Nee, wij gaan voor de vaak saaie, degelijke bedrijven die goede resultaten halen. Zelden zullen deze bedrijven explosief groeien of krimpen. Ze hebben meestal een soort optimum bereikt in hun branche en verdere groei gaat gestaag. Het is belangrijk om te beseffen dat dit soort aandelen vaak niet interessant zijn om te shorten. Shorten is alleen interessant als een aandeel overgewaardeerd is en de verwachting is dat een koerscorrectie op korte termijn onvermijdelijk is.

De aandelen die voor een dividendbelegger interessant zijn zullen daarom door de hedgefunds veelal worden genegeerd. Dit is weer een van de vele voordelen van dividendinvesteren. Wij hoeven ons niet druk te maken dat de uitkomst van de vete tussen Reddit en de hedgefunds ons zal raken.

GameStop keert geen dividend uit en heeft geen toekomstbestendig verdienmodel dus ik ga er niet in investeren. Ik sta persoonlijk wel achter de Reddit-gebruikers en ik hoop dat ze het volhouden. Ik heb totaal geen medelijden met de hedgefunds. Als je twijfelt denk dan nog eens aan onze grote vriend Bill Ackman die even een slaatje (à 2 miljard) heeft geslagen uit het leed van particuliere beleggers en pensioenfondsen. De gewone man is altijd het slachtoffer van dit soort parasieten, maar vanaf nu niet meer.

De toekomst

Hoe het afloopt met GameStop zullen we moeten afwachten. Een ding is wel duidelijk: het systeem is (voor een deel) corrupt en kiest de kant van de hedgefunds in plaats van de particuliere beleggers. Uiteindelijk zal dit probleem vanzelf verdwijnen. Ik verwacht dat de beurzen en de brokers uiteindelijk zullen verdwijnen als de aandelenhandel middels blockchaintechnologie zal gaan plaatsvinden. Dit is een transparante en efficiënte toekomstvisie: brokers zijn dan niet meer nodig en er kan 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gehandeld. Transacties kunnen razendsnel worden verricht en je aandelenportefeuille is in je eigen handen. Wanneer deze ontwikkelingen gaan gebeuren durf ik niet te zeggen maar ik garandeer je dat wij het nog gaan meemaken.


Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Beleggen kent risico op verlies. 

Geef een antwoord