Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beleggen met je eindejaarsuitkering

door Joshua   ·  30/12/2020   ·  

Beleggen met je eindejaarsuitkering

door Joshua   ·  30/12/2020   ·  

Aan het einde van het jaar keren veel werkgevers een eindejaarsuitkering uit. Het maakt niet uit hoe je het noemt: kerstbonus, eindejaarsbonus of 13e maand. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Dit financiële extraatje wordt door veel werknemers gebruikt om kerstcadeaus of vakanties mee te betalen. Maar waarom zou je niet gewoon gaan beleggen met je eindejaarsuitkering?

De eindejaarsuitkering

Veel werknemers ontvangen in december of januari een eindejaarsuitkering. Voor sommige mensen is dit een onverwachtse bonus, maar voor andere mensen is deze bonus niet zo onverwachts. Vaak is deze bonus afgesproken in het arbeidscontract, de arbeidsvoorwaarden of cao. Het kan ook voorkomen dat de uitkering afhankelijk is van het behalen van bepaalde doelen gedurende het jaar. Er zijn dus veel verschillende smaken.

Fun fact: de eindejaarsuitkering wordt over het algemeen ook wel eens een ’13e maand’ genoemd maar eigenlijk is dit bijna altijd onjuist. Het vakantiegeld (8%) moet je tenslotte ook als een extra maanduitkering tellen. Dus eigenlijk is de eindejaarsuitkering een 14e maand. Als je per 4 weken betaald krijgt dan is het zelfs een 15e maand!

Maar er zijn ook niet-zo-fun-facts. Voordat we het gaan hebben over beleggen met je eindejaarsuitkering wil ik het namelijk eerst hebben over iets heel vervelends: belasting over je eindejaarsuitkering.

Belasting over je eindejaarsuitkering

Wie denkt dat een eindejaarsuitkering betekent dat je in een maand dubbel zo veel geld op je rekening ontvangt komt bedrogen uit. Doordat het bijzondere tarief van toepassing is op deze uitkering wordt er redelijk wat belasting ingehouden. Dit is om te voorkomen dat je bij je aangifte inkomstenbelasting nog moet bijbetalen.

Bij de maandelijkse verloning is er rekening gehouden met de heffingskortingen op basis van het jaarloon. Eenmalige uitkeringen worden niet in de berekening van de heffingskortingen meegenomen. Omdat de heffingskortingen inkomensafhankelijk zijn zal je dus maandelijks meer heffingskorting hebben verrekend dan waar je over het jaar bezien recht op zou hebben. Door het bijzonder tarief voorkom je dus dat je dit verschil moet terugbetalen.

Leuker kunnen ze het niet maken…

Beleggen met je eindejaarsuitkering

De eindejaarsuitkering wordt meestal gebruikt om vakanties mee te betalen of kerstcadeaus van te kopen. Maar gezien de staat waarin de wereld verkeert zit een vakantie er misschien niet in voor 2021. Ook kerst wordt magertjes gevierd dus we hoeven wat minder kerstcadeaus te kopen met zijn allen. Trouwens, de winkels zijn toch dicht dus je zou dan online moeten bestellen. Nee, het is niet makkelijk om je geld te verbrassen in 2020.

Maar zoals mijn grootvader altijd zei: als de wereld je citroenen geeft, richt je dan op beleggen. En wat is er nou beter dan te beleggen met je eindejaarsuitkering zodat je 2021 met een voorsprong begint?

Eigenlijk is je eindejaarsuitkering geld dat je niet nodig hebt. Je komt (hoop ik) elke maand rond met je normale salaris, dus het is een extraatje. Waarom zou je het niet investeren in dividendaandelen? Als je ieder jaar je eindejaarsuitkering zou beleggen dan zou je bij een rendement van 6% na 10 jaar je bruto jaarsalaris bij elkaar hebben gespaard. Maar omdat je aandelen netto zijn heb je dus eigenlijk bijna 1,5 jaar netto jaarsalaris bij elkaar gespaard. Dat betekent dat je anderhalf jaar eerder met pensioen zou kunnen door 10 jaar lang alleen je eindejaarsbonus te investeren.

Als ik een eindejaarsuitkering zou krijgen dan zou ik het wel weten. Ik zou de best presterende aandelen uit mijn blogportefeuille belonen met een aantal extra vriendjes erbij: Een soort kerstcadeautje aan mijn portefeuille om mijn waardering te tonen.

Tips voor inspiratie

Heb je geen idee waar je je eindejaarsuitkering in moet beleggen? Hier wat inspiratie (met hier en daar een knipoog):

 1. start met beleggen in dividendaandelen als je nog niet bent begonnen;
 2. koop aandelen van een bedrijf dat al heel lang op je watchlist staat maar die je telkens niet hebt gekocht zonder dat je daar een goede reden voor had;
 3. breid je portefeuille uit met aandelen in een sector die nog niet was vertegenwoordigd in je portefeuille;
 4. koop aandelen van je winnaars van het afgelopen jaar;
 5. of koop juist aandelen van je verliezers van het afgelopen jaar om je gemiddelde aankoopprijs naar beneden te brengen;
 6. koop dividendaandelen van bedrijven die goederen/diensten leveren die jij en je huishouden afnemen. Dan krijg je ook eens wat van ze terug zodra ze dividend uitkeren;
 7. koop bitcoin als hedge tegen fiat-currency die in 2020 zwaar zijn gedevalueerd;
 8. open een gratis rekening bij DEGIRO voor je partner of je vader, moeder, oma, opa, kinderen etc. en beleg je eindejaarsuitkering (deels) voor hen;
 9. als je toch bezig bent: open een gratis rekening bij DEGIRO voor jezelf als je daar nog geen klant bent. Gebruik mijn link en dan kan ik misschien in 2021 ook weer mijn webhosting-rekeningen betalen. Het kost jou verder niets maar je doet mij er een groot plezier mee!;

Dit lijstje is natuurlijk geen advies en puur bedoeld ter inspiratie en vermaak. Doe altijd goed je onderzoek naar bedrijven waar je in wil gaan beleggen.

Beleggen voor een extra eindejaarsuitkering

Helaas krijg ik zelf geen eindejaarsuitkering. Dat is een van de nadelen van het ondernemerschap. Maar toch is er nog een manier om een eindejaarsuitkering te regelen. Je kan beleggen in aandelen die in december dividend uitkeren. Zo krijg je ieder jaar een mooie bonus in december.

Een aantal aandelen die in december dividend uitkeren zijn bijvoorbeeld:

 • Aflac
 • IBM
 • American States Water
 • Consolidated Edison
 • Kroger
 • Microsoft
 • Realty Income
 • Main Street Capital
 • Visa
 • En nog vele anderen.

Het volgende artikel komt begin januari 2021. In dat artikel zal ik terugblikken op de resultaten van mijn portefeuille in 2020. Ook ga ik vooruitblikken naar mijn beleggingsdoelen voor 2021.

Ik wens iedereen alvast een goede jaarwisseling en een gelukkig 2021!

Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Beleggen kent risico op verlies. 

3 Reacties

 1. Dividendbelegger

  Succes in 2021.

  Je bent al aardig onderweg.

  Gr

  Dividendbelegger
  http://dividendportfolio.nl

 2. Gillis

  Inderdaad een goed advies, ik ga ook de weg op van dividendbeleggingen.

  één vraag/opmerking echter, ik vind het principe van dividendbeleggingen op zich dan wel goed, doch in vele artikelen op websites zegt men dat voor dividendbeleggingen dient gekeken te worden naar het dividend en niet naar de achterliggende koers van het aandeel.
  Maar je kan dan wel per jaar bijv. 10% dividend ontvangen, als de koers ondertussen bijv. 15% gezakt is sta je wel 5% in de min. En toch houden velen nog vast aan het feit dat ze niet kijken naar de achterliggende koers. Wat vind jij hiervan?

  1. Joshua

   Dankjewel voor je bericht Gillis!
   Ik snap beide standpunten. Het hangt er van af wat je ziet als winst of verlies. Als een aandeel 15% is gezakt qua koers dan noemen de meeste mensen dat een verlies. Maar dat verlies kan de volgende dag weer zijn omgeslagen in een winst als de koers flink stijgt. Dividendbeleggers spreken echter pas van koerswinst of koersverlies als ze de aandelen hebben verkocht. Zolang de aandelen niet zijn verkocht is een koerswinst of koersdaling slechts een hypothetische winst/verlies. Dividendbeleggers hebben de aandelen omdat ze dividend willen ontvangen en ze zijn van plan om de aandelen voor een hele lange periode aan te houden. Voor hen is de koers dan niet zo relevant. Als je voor de hele lange termijn belegt zijn de koersschommelingen steeds minder belangrijk.
   Een mooie vergelijking:
   Stel je hebt een appelboom in je tuin geplant ter waarde van € 100, waar ieder jaar 1 extra appel aan groeit ten opzichte van het voorgaande jaar. In enig jaar hangen er 10 appels aan de boom. Je buurman denkt: dat is handig, die boom wil ik hebben. Hij biedt € 110 voor de boom. Maar jij vindt het wel fijn dat je geen appels meer hoeft te kopen en je weet dat de boom alleen maar meer appels oplevert ieder jaar dus je houdt de boom zelf. In het jaar daarop zijn appels niet meer in de mode dus de buurman biedt € 50. Heb je dan in het ene jaar winst gemaakt omdat iemand anders € 10 meer voor de boom biedt en in het jaar daarop weer € 60 verlies gemaakt omdat het bod € 60 lager is dan het bod uit het eerdere jaar? Dividendbeleggers trekken zich niets aan van wat een ander voor de boom overheeft, zolang ze zelf maar appels kunnen eten voor de rest van hun leven.

   Groeten, Joshua

Geef een antwoord