Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Hoog dividend of groeidividend?

door Joshua   ·  17/02/2020   ·  

Hoog dividend of groeidividend?

door Joshua   ·  17/02/2020   ·  

In de wereld van dividend aandelen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen hoog dividend aandelen en groeidividendaandelen. Hoog dividend aandelen lijken op de korte termijn weliswaar veel aantrekkelijker dan groeidividendaandelen. Maar in mijn ervaring zijn groeidividendaandelen voor de lange termijn vaak de betere investering. Het leek me daarom interessant om een hoog dividend aandeel als Shell te vergelijken met een groeidividendaandeel als Microsoft.

Shell versus Microsoft

De laatste maanden hebben veel dividendinvesteerders massaal aandelen gekocht in Royal Dutch Shell (RDS). Shell keert al jaren een redelijk hoog dividend uit van € 1,88 per aandeel per jaar. Afhankelijk van de koers schommelt het dividendrendement tussen de 6% en 8%. De koers blijft al jaren tussen de € 17 en € 30 schommelen.

Shell is de nr. 9 op de lijst van grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Veel beleggers zijn dan ook erg enthousiast over Shell. In discussies wordt vaak gezegd dat Shell ‘een zekerheidje’ is. Dit vind ik sowieso altijd enge uitdrukkingen, maar vooral als het gaat om bedrijven die een hoog dividend uitkeren.

Laten we voorop stellen dat ik in mijn privéportefeuille al sinds 2007 aandelen Shell bezit. Ik krijg al jaren trouw € 1,88 per aandeel per jaar van Shell. Omdat ze aan de AEX genoteerd staan krijg ik de dividendbelasting terug bij mijn aangifte inkomstenbelasting. In de eerste instantie wordt de dividendbelasting echter wel ingehouden.

Vorige maand heb ik aandelen gekocht in Microsoft. Microsoft is de nr. 16 op de lijst van grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Microsoft keert op basis van de huidige koers een dividend uit van 1,11% (ten tijde van mijn aankoop 1,18%). Ze verhogen al 16 jaar op rij jaarlijks hun dividend. Microsoft is dus een groeidividendaandeel.

Ik ga deze twee bedrijven met elkaar vergelijken vanaf eind juni 2007. De koers van Shell stond toen op zo’n € 30. Toevalligerwijs was de koers van Microsoft in die periode om en nabij de $ 30. Dit is een mooie uitgangspositie om de vergelijking te starten. Het valutaverschil laten we even voor wat het is, MSFT zou in euro’s eigenlijk iets goedkoper zijn dan Shell, maar het dividend is in euro’s ook iets lager dus dat heft elkaar ongeveer op.

De vergelijking

Vanaf juni 2007 tot en met maart 2020 heeft Shell € 23,97 aan dividend per aandeel uitgekeerd. Microsoft heeft vanaf juli 2007 tot en met maart 2020 € 13,83 aan dividend per aandeel uitgekeerd. Ten opzichte van je initiële inleg zou je een totaal dividendrendement van 79,9% hebben behaald met Shell. Microsoft zou een totaal dividendrendement van 46,1% hebben opgeleverd.

Op het eerste gezicht lijkt Shell dus interessanter. Als we het koersresultaat meenemen wordt het plaatje compleet anders. De koers van Shell is momenteel (16-02-2020) € 23,28, dat is een negatief koersresultaat van € 6,72. De koers van Microsoft is momenteel $ 185,34, dat is een positief koersresultaat van $ 155,34. Als we dit optellen bij het dividendrendement komen we op de volgende resultaten:

Totaalrendement Shell over de periode juli 2007 t/m heden is 57,5%.
Totaalrendement Microsoft over dezelfde periode is 563,9%.

Het verloop van de totale waarde van een aankoop van Shell en Microsoft inclusief dividend.
Deze grafiek is eigendom van dividendinvesteren.nl

Als je destijds voor Microsoft had gekozen in plaats van Shell dan had je dus een beter resultaat behaald. Bovendien is de dividenduitkering van Microsoft de uitkering van Shell aan het inhalen. Onderstaand grafiekje laat dat zien. Voor degenen die Microsoft op $ 30 hebben gekocht is het dividendrendement t.o.v. de initiële inleg vandaag de dag zo’n 7%.

Het dividend van Shell in vergelijking met de dividendgroei van Microsoft.
Deze grafiek is eigendom van dividendinvesteren.nl

Hoog dividend aandeel of groeidividend?

Natuurlijk is dit slechts een vergelijking van 2 aandelen. Maar ik hoop hiermee duidelijk te maken dat de focus op groeidividendaandelen zou moeten liggen. Dividendinvesteren is een lange termijn project en aandelen die jaarlijks hun dividend verhogen zijn essentieel voor een succesvolle portefeuille. Hoe langer een aandeel het dividend op rij weet te verhogen hoe aantrekkelijker het aandeel wordt voor investeerders waardoor de koers stijgt. Alleen de beste bedrijven kunnen tenslotte jaar na jaar het dividend verhogen.

Moet je dan helemaal afblijven van hoog dividend aandelen? Nee, er is binnen een dividendportefeuille ook zeker plaats voor hoog dividend aandelen. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld Unibail Rodamco Westfield aan mijn portefeuille toegevoegd, aangezien de koers veel lager is dan de intrinsieke waarde. Ik zie echter veel te vaak dat beleggers veel geld steken in hoog dividend aandelen en maar kleine posities in groeidividendaandelen nemen.

Ik zeg met dit verhaal niet dat Shell een slechte investering is, maar let goed op dat je niet te veel vermogen in hoog dividend aandelen steekt. Probeer zo veel mogelijk geld in aandelen te steken die hun dividend jaarlijks verhogen en een klein deel in hoog dividend aandelen. Over 10 à 20 jaar ben je me dankbaar 😉

Geef een reactie