Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop van de maand januari

door Joshua   ·  03/02/2020   ·  

Aankoop van de maand januari

door Joshua   ·  03/02/2020   ·  

In januari heb ik aandelen gekocht van een bedrijf dat ik beschouw als een toekomstige dividend king. Als je het nog niet had gezien aan de foto hierboven dan zal ik het verklappen: Microsoft. Ze bestaan sinds 1975 en keren sinds 2003 dividend uit. Sinds ze zijn begonnen met dividend uitkeren hebben ze het dividend ook jaarlijks weten te verhogen.

Microsoft (MSFT)

Eigenlijk hoef ik niemand uit te leggen wat Microsoft is. De meeste mensen gebruiken dagelijks hardware, software of diensten van Microsoft. Denk bijvoorbeeld aan het Windows besturingssysteem, Microsoft Office, Linkedin, Azure (cloud), en natuurlijk apparatuur zoals desktops, laptops, spelcomputers, beeldschermen, muizen en toetsenborden.

Elke computer of laptop die ik ooit heb gehad draaide op Windows. Elk bedrijf waar ik heb gewerkt gebruikt Microsoft Office. Zelfs tijdens mijn studie werd Microsoft Office gebruikt en je kon een thuispakket kopen tegen een gereduceerd tarief. Ik ben altijd tevreden geweest over hun producten en diensten.

De cijfers

Microsoft heeft een lage P/E en een hoge EPS ten opzichte van de sector. Dat is wat ik graag zie in een dividendaandeel. Microsoft draait al zo lang als ik kan terugkijken (1990) winst. Ze hebben in 2019 zelfs een gigantische winst van $39,24 miljard behaald. Als je kijkt naar de omzetgroei van de verschillende onderdelen dan zie je een grote groei ten opzichte van 2018:

  • Windows Business is met 18% gegroeid;
  • Windows Commercial products and cloud services is 25% gegroeid;
  • Office 365 Commercial is met 27% gegroeid;
  • Office Consumer products and cloud services is met 19% gegroeid;
  • Azure is met 62% gegroeid;
  • Dynamics 365 is met 42% gegroeid;
  • Linkedin is met 24% gegroeid;
  • Xbox is met 11% afgenomen (was geen prioriteit voor 2019).

Deze cijfers laten zien dat Microsoft nog steeds relevant is en genoeg toekomstperspectief heeft.

Toekomstige dividend king?

De definitie van de term ‘dividend king’ verschilt nog wel eens op het internet maar over het algemeen zijn dividend kings bedrijven die al 50 jaar op rij hun dividend verhogen. Deze bedrijven zijn erg populair bij dividendinvesteerders omdat ze over het algemeen een goed businessmodel hebben en een groeiende inkomstenstroom hebben. Ze zijn daardoor in staat om jaarlijks het dividend te verhogen. Dit heeft op de lange termijn enorme effecten op je resultaat en draagt bij aan het sneeuwbaleffect.

Dividend kings zijn erg interessant om aan je portefeuille toe te voegen. Ik ben zelf gefascineerd door het idee om aandelen te kopen van bedrijven die nu nog geen dividend king zijn, maar die wel de potentie hebben om een dividend king te worden. Mijn mening is dat Microsoft een toekomstige dividend king kan zijn. Ik kan me niet voorstellen dat Microsoft de komende decennia zal verdwijnen. Ik ben heel benieuwd naar mijn rendement als ze over 34 jaar de status van dividend king bereiken.

Microsoft keert momenteel een dividend uit van $ 2,04 per jaar. Dit is ongeveer 1,18% tegen de huidige koers. Ze verhogen al 16 jaar op rij het dividend. De verwachting is dat ze deze trend zullen blijven voortzetten. En dat kan ook: Ze hebben namelijk een gezonde pay-out ratio van 37,83%. Dit betekent dat ze 37,83% van hun winst uitkeren als dividend. Er blijft dus 62,17% van de winst in Microsoft achter zodat ze kunnen investeren in hun eigen projecten.

Bij het dividendinvesteren is het heel belangrijk dat de bedrijven waar je in investeert ook jaarlijks het dividend verhoogt (en kán verhogen). Het resultaat dat je met dividendgroeiers kan bereiken is vele malen hoger dan het resultaat van niet-groeiers. Binnenkort zal ik een artikel plaatsen waarin ik een niet-groeier en een groeier vergelijk.

ETF-Bubble

Bedrijven die voor een groot deel in handen zijn van ETF’s probeer ik te vermijden. Of er nu wel of geen ETF-Bubble bestaat zoals de gerespecteerde Dr. Michael Burry beweert, ik zie te veel risico’s in aandelen die zijn van ETF’s. Meer hierover kun je lezen in een van mijn oudere artikelen.

Microsoft is voor 11,17% in handen van ETF’s. Dit vind ik een meer dan acceptabel percentage.

Mijn aankoop

Op 23 januari 2020 heb ik via 4 stuks Microsoft gekocht tegen een koers van € 150,16. Jaarlijks ontvang ik per aandeel € 1,85, dus dat is € 7,4 in totaal. Na inhouding van dividendbelasting zou ik € 6,29 overhouden.

€ 6,29 is misschien niet veel, maar vergeet niet dat Microsoft het dividend jaarlijks zal blijven verhogen. Ook ben ik van plan om deze positie in de toekomst uit te breiden als er zich een gunstig moment voordoet.

Geef een antwoord