Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

door Joshua   ·  07/06/2020   ·  

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

door Joshua   ·  07/06/2020   ·  

Vorig jaar heb ik een artikel gepubliceerd waarin ik mijn top 3 aandelen heb besproken die maandelijks dividend uitkeren. We zijn weer een jaar verder dus het leek me interessant om na te gaan of deze aandelen nog steeds een plek in de top 3 verdienen. Het artikel van vorig jaar kun je hier teruglezen.

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

Voor veel beginnende beleggers is het idee om elke maand dividend te ontvangen heel aantrekkelijk. En terecht! Het werkt heel stimulerend om elke maand dividend te zien binnendruppelen. Bovendien kan je het ontvangen dividend gebruiken om weer te investeren, wat het sneeuwbaleffect op gang helpt.

Er zijn verschillende manieren om maandelijks dividend te ontvangen. De eerste methode is door dividendaandelen uit te zoeken die elk kwartaal betalen, maar allemaal in een andere maand. Dus bijvoorbeeld Cisco (jan, apr, jul, okt), Apple (feb, mei, aug, nov) en Johnson & Johnson (maart, juni, sep, dec). Zo krijg je elke maand dividend door drie verschillende aandelen te kopen.

Een andere methode is om aandelen te kopen die elke maand dividend uitkeren. In Amerika zijn de meeste bedrijven te vinden die maandelijks dividend uitkeren. De reden daarvoor is simpel. In Amerika hebben ze geen verplicht pensioenstelsel en AOW zoals bijvoorbeeld in Nederland. De meeste inwoners van Amerika zullen zelf hun pensioen moeten regelen en doen dat veelal met obligaties en dividendaandelen. Vooral aandelen die elke maand dividend uitkeren vinden gretig aftrek bij deze mensen.

Maandelijkse dividendaandelen zijn mooi, maar niet altijd even veilig. De meeste aandelen die maandelijks dividend uitkeren zijn zeer riskant. Er zijn er maar een handvol die ik als veilig en stabiel beschouw. Daarom geef ik hieronder aan wat mijn top 3 is van de beste aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Realty Income Corp. (O)

Realty Income is een REIT (Real Estate Investment Trust). REIT’s zijn een van de populairste soort aandelen die maandelijks dividend uitkeren. REIT’s hoeven geen belasting te betalen als ze ten minste 90% van hun nettowinst als dividend uitkeren. Realty Income is opgericht in 1969 en keert sindsdien elke maand trouw dividend uit. Ze verhogen het dividend bovendien al 24 jaar op rij. Sinds 2020 zijn ze opgenomen in de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.

Realty Income verhuurt vastgoed aan grote bedrijven zoals onder andere Wallgreens, 7-Eleven, FedEx en Wallmart. Ze bezitten meer dan 6500 verschillende panden in 49 staten, die ze aan in totaal 630 verschillende partijen verhuren die in 51 verschillende sectoren opereren. Denk bijvoorbeeld aan retail, supermarkten, sportscholen, theaters/bioscopen en restaurants. Het feit dat hun huurders in verschillende sectoren werkzaam zijn zorgt voor een beetje extra risicospreiding. Realty Income houdt weinig schulden aan en dat maakt het bedrijf sterk en gezond genoeg om elke maand dividend te kunnen betalen. Door hun gezonde bedrijfsvoering behoort Realty Income nog steeds tot mijn favoriete aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

In mijn artikel van vorig jaar was de koers $ 79,90 en was het jaarlijkse dividend $ 2,71 ofwel 3,77% op basis van die koers. Op dit moment is de koers $ 62,20 en is het jaarlijkse dividend $ 2,80 ofwel 4,5%. Ten opzichte van een jaar geleden kan je Realty Income dus relatief goedkoop aankopen nu.

Veel beleggers zijn in deze tijden pessimistisch over commercieel vastgoed. Ik deel dit pessimisme niet. Tijdens de afgelopen maanden hebben ze goede betaalregelingen getroffen met bedrijven die door de Amerikaanse lockdown in de problemen waren gekomen. Alsnog heeft Realty Income tussen de 80% en 90% van de uitstaande huur gewoon op tijd ontvangen. Ook richting de toekomst denk ik dat Realty Income genoeg bestaansrecht heeft. De huurders zijn voornamelijk grote ketens die waarschijnlijk niet snel zullen verdwijnen.

Main Street Capital Corp (MAIN)

Main Street leent geld uit aan ondernemingen. In Amerika kan je als MKB’er meestal niet bij de bank aankloppen voor een lening. Daarom heeft de Amerikaanse overheid ‘business development companies’ (BDC) in het leven geroepen. Net als REIT’s hoeven BDC’s geen vennootschapsbelasting te betalen, als ze maar het grootste deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders.

Main Street leent geld uit aan diverse bedrijven in allerlei sectoren. Ze geven niet zomaar iedereen een lening: Om te kunnen lenen bij Main Street moet je bijvoorbeeld een omzet van tussen de 10 en 150 miljoen dollar, een goed management en een positieve cash flow hebben. Daarnaast hebben ze nog een aantal eisen om zoveel mogelijk risico te vermijden. Deze strategie zorgt ervoor dat het bedrijf floreert. Main Street kan hierdoor al negen jaar op rij het dividend verhogen. Main Street is ook in 2020 een van mijn favoriete aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Vorig jaar noteerde de koers $ 37,94 en het jaarlijkse dividend was $ 2,40 ofwel 6,33%. Vandaag de dag noteert de koers $ 34,29 en het jaarlijkse dividend bedraagt $ 2,46 ofwel 7,17%.

In maart werd de koers van Main Street flink afgestraft omdat de verwachting was dat bedrijven hun leningen niet meer zouden kunnen terugbetalen. De koers van Main Street zakte tijdelijk naar zo’n $ 15 maar is redelijk snel weer hersteld toen bleek dat er bijna geen sprake was van wanbetalingen.

Stag Industrial Inc. (STAG)

Als afsluiter van mijn top 3 aandelen die maandelijks dividend uitkeren noem ik Stag Industrial. Dit is een REIT en zij richten zich op industrieel onroerend goed. Ze zoeken de koopjes op in het segment nét onder de duurste locaties. Ze kiezen hiervoor omdat deze locaties meestal nog niet overgewaardeerd zijn. Met deze strategie weet STAG de pareltjes op de markt te bemachtigen en die vervolgens voor langere termijn te verhuren.

Zoals ik vorig jaar al schreef is niet iedereen enthousiast over STAG. Vooral het feit dat STAG de laatste jaren meer aandelen heeft uitgegeven schiet bij veel analisten in het verkeerde keelgat. In de regel zorgt uitgifte van nieuwe aandelen voor verwatering van de winst voor de bestaande aandeelhouders. Echter, in het geval van STAG is de winstgevendheid de laatste jaren ook gestegen. Bovendien is uitgifte van nieuwe aandelen niet altijd iets negatiefs. Als een bedrijf geld nodig heeft om te investeren kunnen ze gaan lenen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om nieuwe aangifte uit te geven en die opbrengst gebruiken om te investeren. Dit is een veel goedkopere optie aangezien een lening leidt tot rentelasten. Door de hogere winsten die ze hebben weten te behalen met het nieuwe kapitaal zie ik vooralsnog geen verwatering optreden.

Ik hou dit aandeel kritisch in de gaten maar tot nu toe zijn de resultaten in orde en is STAG er in geslaagd om al sinds 2011 ieder jaar het dividend te verhogen en zie ik nog geen beren op de weg. Voorlopig heeft STAG nog een plek in mijn top 3 van aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Vorig jaar noteerde de koers $ 29,51 en was het jaarlijkse dividend $ 1,43 ofwel 4,85% op basis van de koers. Momenteel noteert de koers $ 28,29 en bedraagt het jaarlijkse dividend $ 1,44 ofwel 5,09%.

 

 

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies, raadpleeg een financieel adviseur voordat je besluit te beleggen. Beleggen kent risico op verlies.

2 Reacties

 1. Fin

  Hi! Super behulpzame info, dank daarvoor.

  Ik was benieuwd hoe jij denkt over de kosten/baten voor een student die maandelijks 100 eu inlegt en oog heeft op een dergelijk sneeuwbaleffect dmv dit soort aandelen. Is het het waard om de transactiekosten / administratievekosten te maken om op de NYSE dividendaandelen te kopen als je er maar 2 of 3 kan kopen per maand? Vanaf welk bedrag moet ik denken om een dergelijke stap te maken? Zit momenteel in de kernselectie ETFs van DEGIRO.

  Nogmaals dank!

  1. Joshua

   Hi Fin,

   Dankjewel voor je bericht! Ik ben blij dat je mijn website nuttig vindt!

   Goede vraag. Uit je vraag blijkt dat je je bewust bent van het effect van (transactie)kosten op je resultaat. Dit kan op de lange termijn inderdaad veel impact hebben op je rendement. Als ik zelf € 100 per maand zou hebben om in te leggen dan zou ik een van de volgende dingen doen:

   – Optie 1: Gewoon USA aandelen kopen en de transactiekosten voor lief nemen. Gelukkig zijn de transactiekosten bij DEGIRO niet schrikbarend hoog. Ik vermoed dat je iets meer dan 50 cent betaalt op een transactie van € 100. Als je voor die € 100 dividendaandelen koopt die bijvoorbeeld 2% per jaar uitkeren dan heb je na één kwartaal al je transactiekosten terugverdiend door het dividend. Het grappige is dat veel beleggers zo min mogelijk transactiekosten willen maken, maar vervolgens wel € 4 uitgeven voor een kopje koffie buiten de deur. Ik zou een kopje koffie (of een biertje) minder per maand buiten de deur bestellen om de transactiekosten te kunnen betalen.

   – Optie 2: Als ik de transactiekosten alsnog te hoog zou vinden dan zou ik er voor kunnen kiezen om eens per kwartaal € 300 in te leggen in plaats van iedere maand € 100. Op een transactie van € 300 betaal je meestal nog steeds zo’n 50 cent bij DEGIRO dus ik bespaar dan ongeveer € 1 per kwartaal aan transactiekosten.

   – Optie 3: Een extra rekening openen bij Trading212. Bij Trading212 kan je zonder transactiekosten handelen en je kan ook fractionele aandelen kopen. Dit is handig want je komt niet altijd precies op € 100 aan aandelen uit als je wil inleggen. Door fractionele aandelen kan je je volle € 100 inleggen. Bovendien is er momenteel een actie bij Trading 212: open een rekening via een link van een rekeninghouder en jullie krijgen allebei een gratis aandeel. Zodra je rekening is geopend krijg je zelf ook een link om weer te delen met anderen. (Hier is mijn link als je die wilt gebruiken: https://dividendinvesteren.nl/trading212 ) Een minpunt van Trading212 is dat er veel minder keuze aan aandelen is dan bij DEGIRO, maar alle bekende aandelen kan je er wel terugvinden.

   Hopelijk heb je iets aan dit antwoord, als je nog meer wilt vragen dan hoor ik het graag!

   Groeten,
   Joshua

Geef een reactie