Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

door Joshua   ·  07/06/2020   ·  

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

door Joshua   ·  07/06/2020   ·  

Vorig jaar heb ik een artikel gepubliceerd waarin ik mijn top 3 aandelen heb besproken die maandelijks dividend uitkeren. We zijn weer een jaar verder dus het leek me interessant om na te gaan of deze aandelen nog steeds een plek in de top 3 verdienen. Het artikel van vorig jaar kun je hier teruglezen.

Aandelen die maandelijks dividend uitkeren

Voor veel beginnende beleggers is het idee om elke maand dividend te ontvangen heel aantrekkelijk. En terecht! Het werkt heel stimulerend om elke maand dividend te zien binnendruppelen. Bovendien kan je het ontvangen dividend gebruiken om weer te investeren, wat het sneeuwbaleffect op gang helpt.

Er zijn verschillende manieren om maandelijks dividend te ontvangen. De eerste methode is door dividendaandelen uit te zoeken die elk kwartaal betalen, maar allemaal in een andere maand. Dus bijvoorbeeld Cisco (jan, apr, jul, okt), Apple (feb, mei, aug, nov) en Johnson & Johnson (maart, juni, sep, dec). Zo krijg je elke maand dividend door drie verschillende aandelen te kopen.

Een andere methode is om aandelen te kopen die elke maand dividend uitkeren. In Amerika zijn de meeste bedrijven te vinden die maandelijks dividend uitkeren. De reden daarvoor is simpel. In Amerika hebben ze geen verplicht pensioenstelsel en AOW zoals bijvoorbeeld in Nederland. De meeste inwoners van Amerika zullen zelf hun pensioen moeten regelen en doen dat veelal met obligaties en dividendaandelen. Vooral aandelen die elke maand dividend uitkeren vinden gretig aftrek bij deze mensen.

Maandelijkse dividendaandelen zijn mooi, maar niet altijd even veilig. De meeste aandelen die maandelijks dividend uitkeren zijn zeer riskant. Er zijn er maar een handvol die ik als veilig en stabiel beschouw. Daarom geef ik hieronder aan wat mijn top 3 is van de beste aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Realty Income Corp. (O)

Realty Income is een REIT (Real Estate Investment Trust). REIT’s zijn een van de populairste soort aandelen die maandelijks dividend uitkeren. REIT’s hoeven geen belasting te betalen als ze ten minste 90% van hun nettowinst als dividend uitkeren. Realty Income is opgericht in 1969 en keert sindsdien elke maand trouw dividend uit. Ze verhogen het dividend bovendien al 24 jaar op rij. Sinds 2020 zijn ze opgenomen in de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.

Realty Income verhuurt vastgoed aan grote bedrijven zoals onder andere Wallgreens, 7-Eleven, FedEx en Wallmart. Ze bezitten meer dan 6500 verschillende panden in 49 staten, die ze aan in totaal 630 verschillende partijen verhuren die in 51 verschillende sectoren opereren. Denk bijvoorbeeld aan retail, supermarkten, sportscholen, theaters/bioscopen en restaurants. Het feit dat hun huurders in verschillende sectoren werkzaam zijn zorgt voor een beetje extra risicospreiding. Realty Income houdt weinig schulden aan en dat maakt het bedrijf sterk en gezond genoeg om elke maand dividend te kunnen betalen. Door hun gezonde bedrijfsvoering behoort Realty Income nog steeds tot mijn favoriete aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

In mijn artikel van vorig jaar was de koers $ 79,90 en was het jaarlijkse dividend $ 2,71 ofwel 3,77% op basis van die koers. Op dit moment is de koers $ 62,20 en is het jaarlijkse dividend $ 2,80 ofwel 4,5%. Ten opzichte van een jaar geleden kan je Realty Income dus relatief goedkoop aankopen nu.

Veel beleggers zijn in deze tijden pessimistisch over commercieel vastgoed. Ik deel dit pessimisme niet. Tijdens de afgelopen maanden hebben ze goede betaalregelingen getroffen met bedrijven die door de Amerikaanse lockdown in de problemen waren gekomen. Alsnog heeft Realty Income tussen de 80% en 90% van de uitstaande huur gewoon op tijd ontvangen. Ook richting de toekomst denk ik dat Realty Income genoeg bestaansrecht heeft. De huurders zijn voornamelijk grote ketens die waarschijnlijk niet snel zullen verdwijnen.

Main Street Capital Corp (MAIN)

Main Street leent geld uit aan ondernemingen. In Amerika kan je als MKB’er meestal niet bij de bank aankloppen voor een lening. Daarom heeft de Amerikaanse overheid ‘business development companies’ (BDC) in het leven geroepen. Net als REIT’s hoeven BDC’s geen vennootschapsbelasting te betalen, als ze maar het grootste deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders.

Main Street leent geld uit aan diverse bedrijven in allerlei sectoren. Ze geven niet zomaar iedereen een lening: Om te kunnen lenen bij Main Street moet je bijvoorbeeld een omzet van tussen de 10 en 150 miljoen dollar, een goed management en een positieve cash flow hebben. Daarnaast hebben ze nog een aantal eisen om zoveel mogelijk risico te vermijden. Deze strategie zorgt ervoor dat het bedrijf floreert. Main Street kan hierdoor al negen jaar op rij het dividend verhogen. Main Street is ook in 2020 een van mijn favoriete aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Vorig jaar noteerde de koers $ 37,94 en het jaarlijkse dividend was $ 2,40 ofwel 6,33%. Vandaag de dag noteert de koers $ 34,29 en het jaarlijkse dividend bedraagt $ 2,46 ofwel 7,17%.

In maart werd de koers van Main Street flink afgestraft omdat de verwachting was dat bedrijven hun leningen niet meer zouden kunnen terugbetalen. De koers van Main Street zakte tijdelijk naar zo’n $ 15 maar is redelijk snel weer hersteld toen bleek dat er bijna geen sprake was van wanbetalingen.

Stag Industrial Inc. (STAG)

Als afsluiter van mijn top 3 aandelen die maandelijks dividend uitkeren noem ik Stag Industrial. Dit is een REIT en zij richten zich op industrieel onroerend goed. Ze zoeken de koopjes op in het segment nét onder de duurste locaties. Ze kiezen hiervoor omdat deze locaties meestal nog niet overgewaardeerd zijn. Met deze strategie weet STAG de pareltjes op de markt te bemachtigen en die vervolgens voor langere termijn te verhuren.

Zoals ik vorig jaar al schreef is niet iedereen enthousiast over STAG. Vooral het feit dat STAG de laatste jaren meer aandelen heeft uitgegeven schiet bij veel analisten in het verkeerde keelgat. In de regel zorgt uitgifte van nieuwe aandelen voor verwatering van de winst voor de bestaande aandeelhouders. Echter, in het geval van STAG is de winstgevendheid de laatste jaren ook gestegen. Bovendien is uitgifte van nieuwe aandelen niet altijd iets negatiefs. Als een bedrijf geld nodig heeft om te investeren kunnen ze gaan lenen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om nieuwe aangifte uit te geven en die opbrengst gebruiken om te investeren. Dit is een veel goedkopere optie aangezien een lening leidt tot rentelasten. Door de hogere winsten die ze hebben weten te behalen met het nieuwe kapitaal zie ik vooralsnog geen verwatering optreden.

Ik hou dit aandeel kritisch in de gaten maar tot nu toe zijn de resultaten in orde en is STAG er in geslaagd om al sinds 2011 ieder jaar het dividend te verhogen en zie ik nog geen beren op de weg. Voorlopig heeft STAG nog een plek in mijn top 3 van aandelen die maandelijks dividend uitkeren.

Vorig jaar noteerde de koers $ 29,51 en was het jaarlijkse dividend $ 1,43 ofwel 4,85% op basis van de koers. Momenteel noteert de koers $ 28,29 en bedraagt het jaarlijkse dividend $ 1,44 ofwel 5,09%.

 

 

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies, raadpleeg een financieel adviseur voordat je besluit te beleggen. Beleggen kent risico op verlies.

13 Reacties

 1. Fin

  Hi! Super behulpzame info, dank daarvoor.

  Ik was benieuwd hoe jij denkt over de kosten/baten voor een student die maandelijks 100 eu inlegt en oog heeft op een dergelijk sneeuwbaleffect dmv dit soort aandelen. Is het het waard om de transactiekosten / administratievekosten te maken om op de NYSE dividendaandelen te kopen als je er maar 2 of 3 kan kopen per maand? Vanaf welk bedrag moet ik denken om een dergelijke stap te maken? Zit momenteel in de kernselectie ETFs van DEGIRO.

  Nogmaals dank!

  1. Joshua

   Hi Fin,

   Dankjewel voor je bericht! Ik ben blij dat je mijn website nuttig vindt!

   Goede vraag. Uit je vraag blijkt dat je je bewust bent van het effect van (transactie)kosten op je resultaat. Dit kan op de lange termijn inderdaad veel impact hebben op je rendement. Als ik zelf € 100 per maand zou hebben om in te leggen dan zou ik een van de volgende dingen doen:

   – Optie 1: Gewoon USA aandelen kopen en de transactiekosten voor lief nemen. Gelukkig zijn de transactiekosten bij DEGIRO niet schrikbarend hoog. Ik vermoed dat je iets meer dan 50 cent betaalt op een transactie van € 100. Als je voor die € 100 dividendaandelen koopt die bijvoorbeeld 2% per jaar uitkeren dan heb je na één kwartaal al je transactiekosten terugverdiend door het dividend. Het grappige is dat veel beleggers zo min mogelijk transactiekosten willen maken, maar vervolgens wel € 4 uitgeven voor een kopje koffie buiten de deur. Ik zou een kopje koffie (of een biertje) minder per maand buiten de deur bestellen om de transactiekosten te kunnen betalen.

   – Optie 2: Als ik de transactiekosten alsnog te hoog zou vinden dan zou ik er voor kunnen kiezen om eens per kwartaal € 300 in te leggen in plaats van iedere maand € 100. Op een transactie van € 300 betaal je meestal nog steeds zo’n 50 cent bij DEGIRO dus ik bespaar dan ongeveer € 1 per kwartaal aan transactiekosten.

   Hopelijk heb je iets aan dit antwoord, als je nog meer wilt vragen dan hoor ik het graag!

   Groeten,
   Joshua

 2. angie

  Goedemorgen,

  Bedankt voor dit artikel!
  Ik ben enige tijd geleden heb ik een beleggingsrekening geopend & op dit moment heb ik voornamelijk ETF’s n mijn portfolio, waarvan maar enkele dividend uitkeren.

  Nu ben ik het helemaal met jou eens, regelmatiger dividend ontvangen, zou wat motiverender werken.
  En daarom wil ik de komende periode wat aandelen aanschaffen die dividend genereren.

  Nu zou ik wel een van deze aanbevolen aandelen willen kopen, maar vraag ik mij af voor het uitkeren van de dividend maakt het dan uit of ik de $ of de € aandeel aanschaf, want de ISIN code is hetzelfde:

  MAIN STREET CAP.CP.DL-,01 | US56035L1044
  Main Street Capital Corp | MAIN / US56035L1044

  Alvast bedankt!

  Angie

 3. angela

  Dag joshua,

  Ik heb een comment hier achter gelaten, maar ik benieuwd of deze bij jou is aangekomen.
  Nog even samenvattend, ik ben sinds kort gaan beleggen, en heb tot nu toe voornamelijk ETF’s aangekocht.
  Toch ben ik op zoek naar aandelen die dividend uitkeren, ook omdat dit zoals jij aangeeft dat dit een meer stimulerend effect heeft.

  Ik heb interesse om : Main Street Capital Corp (MAIN) aan te kopen.
  In de Giro heb ik er 2 gevonden, een wordt aangekocht in $ en de ander in €
  maakt dit voor het uitkeren van dividend een verschil? De Isin Code is nl hetzelfde:

  13M / US56035L1044 | MAIN STREET CAP.CP.DL-,01
  MAIN / US56035L1044 | Main Street Capital Corp

  Mijn voorkeur zou uitgaan naar het aandeel in EURO.

  Kan jij hier advies over geven?

  Bedankt!
  Angela

  1. Joshua

   Hi Angela,

   Dankjewel voor je bericht! Het duurt inderdaad altijd even voordat het bericht zichtbaar wordt op de website omdat er eerst een spamcontrole wordt toegepast.

   Wat betreft MAIN, die is inderdaad aan 2 beursen genoteerd: in Frankfurt en in de VS. Voor het uitkeren van dividend maakt dit niet veel uit. Het dividend wordt gewoon tegen de dan geldende wisselkoers uitgekeerd. Ook de koers hoort 1 op 1 te kloppen als je de wisselkoersen erbij pakt.

   Een belangrijk verschil is de transactiekosten. Dit is per beurs verschillend. Als je MAIN koopt op de beurs van Frankfurt dan betaal je € 7,50 transactiekosten bij DEGIRO, als je ze in de VS koopt dan betaal je maar € 0,50 plus een beetje. Dit verschil is wel flink!

   Zelf zou ik dus de Amerikaanse aandelen kopen, dat bespaart al gauw € 7 per transactie!

   Laat me weten wat je uiteindelijk hebt besloten, ben benieuwd! 🙂

   Groeten, Joshua

   1. angela pondaag

    Hai Joshua,

    Bedankt voor jouw informatie & hulp.
    Mijn eerste Main Street aandelen zijn reeds aan mijn portefeuille toegevoegd 🙂
    Gezien de koers, lijkt dit in ieder geval wel een goede tijd om dit aandeel aan te kopen.

    Angela

    1. Joshua

     Hi Angela!

     Dat is goed nieuws, mooie toevoeging! Ze hebben net een klein dipje gemaakt eind oktober zie ik, heb je in het dipje gekocht of net ervoor? In ieder geval kan je deze aandelen lekker vasthouden de komende jaren en maandelijks dividend ontvangen 🙂

     Groetjes,
     Joshua

 4. Hans²

  ‘Maandelijkse dividendaandelen zijn mooi, maar niet altijd even veilig. De meeste aandelen die maandelijks dividend uitkeren zijn zeer riskant. Er zijn er maar een handvol die ik als veilig en stabiel beschouw.’
  Persoonlijk vind ik dividendenaandelen niet meer of minder riskant dan andere aandelen. Zelf heb ik royal shell in mijn port. Ook een kleine hap van IVR Invesco Mortgage Capital Inc. Deze laatste staat erg laag $3,80 en had een prijs van $15 voor corona. AT&T staat nog op mijn lijstje en AGNC. ARR en ET zijn ook nog mooie voorbeelden om dit rijtje af te sluiten.

  1. Joshua

   Hoi Hans, dankjewel voor je reactie!
   Ik doelde in dit artikel vooral op de maandelijkse uitbetalers die een hoog dividendrendement hanteren. Vaak zijn dit ondoorzichtige fondsen die rond de 20% dividend uitkeren en ook nog eens maandelijks uitbetalen. Daardoor laten veel beleggers zich verleiden, zonder rekening te houden met de regel: high risk, high reward. Aandeelhouders van fondsen zoals MORL hadden jarenlang 15% rendement per jaar totdat vorig jaar deze fondsen gesloten werden en mensen hun inleg zagen verdampen. Dit was gebeurd zonder aankondiging, maar wel volgens de regels van het fonds.

   De aandelen Shell, IVR, ET en AT&T keren overigens niet maandelijks uit maar per kwartaal. AGNC en ARR keren wel maandelijks uit en dat zijn prima aandelen. De aandelen die je noemt hebben allemaal een goed lopend businessmodel, je hebt een mooi lijstje samengesteld Hans!
   Groeten, Joshua

 5. Nick Helmons

  Hallo!

  Het zou erg fijn zijn om inderdaad naast de toename in waarde van de aandelen ook nog eens iedere maand dividend over de aandelen te krijgen!
  Mijn vraag is waar dit dividend op uitgekeerd word? Word dit maandelijks als vrije ruimte aan je account op degiro toegevoegd?

  Groetjes Nick

  1. Joshua

   Hoi Nick,
   Sorry voor de late reactie! Dit geld krijg je gestort op de ‘rekening’ die je bij DEGIRO aanhoudt. Als je in je overzicht kijkt dan staat het bij ‘EUR’, waar je geld ook komt te staan als je geld zou storten op DEGIRO.

   Groeten,
   Joshua

 6. Hans

  Goeiemiddag!

  Interessant artikel!
  Is het zo dat je per aandeel geld krijgt? Dus ik heb bijvoorbeeld 80 aandelen die per stuk 10 euro waard zijn en dat bedrijf keert 5% dividend uit, krijg ik dan 10*0.05*80=40 euro per maand?
  Alvast bedankt voor het antwoord!

  1. Joshua

   Hoi Hans,
   Sorry voor de late reactie! Je krijgt per aandeel geld uitgekeerd maar het percentage is op jaarbasis. Dus voor je maanduitkering zou je berekening worden: 10*0.05*80/12=3,33 per maand.

   Groeten,
   Joshua

Geef een reactie