Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

American States Water

door Joshua   ·  18/05/2020   ·  

American States Water

door Joshua   ·  18/05/2020   ·  

Deze maand heb ik een dividendaandeel gekocht dat al enige tijd op mijn watchlist stond: American States Water (AWR). Ik heb eerder al een artikel over American States Water geschreven. In dit artikel leg ik uit waarom ik eindelijk ben ingestapt.

American States Water (AWR)

American States Water is een Amerikaanse leverancier van water en elektriciteit. Dit wordt ook wel een ‘utility company’ of nutsbedrijf genoemd. Ze leveren aan consumenten, bedrijven en de Amerikaanse overheid.

Het bedrijf is opgericht in 1929 en het hoofdkantoor is gevestigd in Californië. Ze hebben langlopende contracten met enkele Amerikaanse legerbasissen waardoor ze zekerheid hebben van een stabiele inkomstenstroom. 

Waarom American States Water?

Veel beleggers stappen nu in aandelen in de getroffen sectoren omdat zij denken in te spelen op een ‘koopje’. Veel mensen om mij heen zijn massaal ingestapt in luchtvaartbedrijven of oliebedrijven. Ze verwachten dat deze sectoren er wel weer bovenop komen. Als het zover is dan zijn ze nu heel goedkoop ingestapt. Ze kijken verder niet naar de resultaten die de bedrijven (gaan) behalen. Dit is naar mijn mening absoluut niet wat je als dividendinvesteerder zou moeten doen. Dividendinvesteren gaat om investeren in bedrijven die jaar in jaar uit een goed resultaat behalen, dat in de toekomst ook kunnen blijven doen en natuurlijk een houdbaar dividend uitkeren.

In de huidige turbulente economische tijden is het verstandig om aandelen te hebben in sectoren die minder hard getroffen worden. Water en elektriciteit zijn zaken die men altijd nodig heeft, crisis of geen crisis. In de publicatie van de eerste kwartaalcijfers heeft American States Water aangekondigd dat de huidige pandemie geen materiële invloed heeft op hun inkomsten.

Door de huidige crisis zijn ook de aandelen in niet-getroffen sectoren lager geprijsd. Hierdoor kun je op dit moment kwaliteitsaandelen in niet-getroffen sectoren kopen tegen betere prijzen dan aan het begin van het jaar. Dat zijn de echte koopjes nu. Daarom kies ik deze maand voor American States Water en niet voor Slechtnieuwsshow-Shell of Drama-Delta Airlines.

De cijfers

American States Water verhoogt al 65 jaar op rij het dividend en zijn daarmee een echte ‘dividend king’. Omdat ze momenteel zo’n 53% van de winst uitkeren blijft er meer dan genoeg ruimte om ook in de toekomst het dividend te verhogen.

Ze keren nu ongeveer 1,63% dividend uit op basis van de huidige koers. Op dit moment zijn aandelen met zulke ‘lage’ dividendrendementen niet populair aangezien het dividendrendement op andere aandelen is gestegen door de lagere koersen. Onderschat echter niet de kracht van jaarlijkse dividendverhogingen! Als je belegt voor de lange termijn dan heb je veel meer aan aandelen die jaarlijks hun dividend verhogen. Dit leidt namelijk tot een sneeuwbaleffect. Ze keerden in het jaar 2000 $ 0,25 per aandeel uit. In 2020 keren ze $ 1,22 per aandeel uit. In het jaar 2000 was de koers rond de $5. Als je destijds tegen die koers had gekocht dan zou je alleen al in 2020 een dividendrendement van bijna 25% realiseren.

Ik dwaal af: De huidige PE-ratio is 35,49. Dat is nog steeds vrij hoog, maar al een stuk lager dan de PE-ratio ten tijde van mijn vorige artikel over American States Water. Destijds was het ruim 45!

Als ik naar de resultaten van de laatste 15 jaar kijk zie ik het volgende. De omzet is over de afgelopen 15 jaar meer dan verdubbeld. De brutowinst, operationele winst en de EBITDA kennen een vergelijkbaar verloop. De nettowinst is zelfs verviervoudigd! Bovendien hebben ze het aantal uitstaande aandelen rond 2016 verminderd. Dit is gunstig geweest voor de aandeelhouders.

Op de balans houden ze weinig cash aan. Ze hebben voor $ 1.056 miljard aan schulden en voor $ 1.661 miljard aan bezittingen. Dit betekent dat ze tegenover elke dollar schuld $ 1,57 aan bezittingen hebben staan.

Mijn aankoop

Ik heb in mei 6 aandelen gekocht tegen een gemiddelde koers van € 71,76. In totaal heb ik dus € 430,60 geïnvesteerd. Op deze 6 aandelen ontvang ik in totaal $ 7,32 jaarlijks. Ik ga er natuurlijk van uit dat deze uitkering ook de komende jaren blijft groeien, dus het maakt mij niet uit dat dit een kleine uitkering is. De komende tijd zal ik AWR bijkopen als de koers onder de € 70 daalt.

 

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

 

 • Loading stock data...

2 Reacties

 1. SamEast

  Waarom verkies je AWR boven AWK?

 2. Joshua

  AWK is ook een goede water utility die al jaren op rij het dividend verhoogt. Ik heb deze ook op mijn watchlist staan, maar ik heb voor AWR gekozen omdat zij veel minder schulden hebben ten opzichte van hun bezittingen en eigen vermogen. Vooral in de huidige tijd vind ik het belangrijk dat bedrijven waar ik in investeer niet te veel schulden hebben. Daarnaast is de dividendgroeihistorie van AWR langer dan die van AWK. De dividendgroei bij AWK is wel weer hoger, dat is wel weer zo. AWK geeft de laatste jaren extra aandelen uit waardoor een klein beetje verwatering optreedt. Dit neemt niet weg dat de groei bij AWK erg indrukwekkend is. Op dit moment wilde ik echter gaan voor een zo sterk mogelijke balansverhouding en daar wint AWR het van AWK.
  Ik sluit echter zeker niet uit dat ik in de toekomst aandelen AWK koop!

  Groeten,
  Joshua

Geef een reactie