Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Waar vind je informatie over dividendaandelen?

door Joshua   ·  06/04/2019   ·  

Waar vind je informatie over dividendaandelen?

door Joshua   ·  06/04/2019   ·  

Je hebt een goede tip gekregen over een dividendaandeel en je wilt gelijk aan de slag om uit te zoeken of het aandeel echt zo interessant is als de tipgever doet voorkomen. Maar waar begin je?

De beste bron voor informatie over dividendaandelen is het internet. Het internet staat vol met informatie. Het is zaak om een goed onderscheid te maken tussen welke bronnen relevant zijn en welke bronnen niet. Hierna behandel ik verschillende bronnen die ik gebruik om uit te zoeken of een aandeel interessant is.

1. Algemene websites over (dividend)aandelen

Op websites als dividend.com, Nasdaq.com en natuurlijk dividendinvesteren.nl staat enorm veel informatie over dividendaandelen. Je krijgt gratis toegang tot veel informatie, en als je een account aanmaakt bij Dividend.com en Nasdaq kan je zelfs nog meer informatie vinden. Dividend.com heeft interessante tools zoals een overzicht van aandelen die maandelijks dividend uitkeren (zie hier) en strategieën voor het dividendinvesteren. Op dividend.com kan je ook een premium account aanmaken. Met een premium account krijg je ook toegang tot uitgebreide analyses, overzichten van de beste aandelen, adviezen over bijvoorbeeld ‘dividend capture’ en nog veel meer. Een premium account kost geld, dus dat zou ik alleen aanbevelen als je aanzienlijke bedragen gaat investeren.

2. Websites van de bedrijven zelf

Veel bedrijven die dividend uitkeren hebben op hun eigen website ook een tabje met informatie over hun dividend. Zie bijvoorbeeld de website van RPM International Inc. of de website van Realty Income. Op de websites van de bedrijven zelf vind je een hoop informatie terug over het dividendbeleid en de verwachtingen voor de toekomst. Staar hier echter niet blind op, het bedrijf heeft er natuurlijk belang bij om alle informatie zo positief mogelijk te brengen. Dubbelcheck de informatie altijd via andere sites.

3. Nieuwsbrieven en abonnementen

Er bestaan een hoop websites die informatie, voorbeeldportefeuilles, nieuwsbrieven etc. verspreiden. Om gebruik te maken van de diensten van dergelijke websites zal je meestal een abonnement moeten afsluiten. Van tijd tot tijd hebben ze aanbiedingen voor 50% van de ‘normale’ prijs. Het kan lonen om af te wachten tot ze een aanbieding hebben. Het voordeel van dit soort websites is dat al het onderzoek voor je wordt gedaan. Je krijgt als het ware al een selectie van dividendaandelen waar je uit kan kiezen. Als je overweegt om gebruik te maken van dit soort diensten, bepaal dan eerst wat jouw doel is met dividendinvesteren en ga aan de hand daarvan op zoek naar een abonnement die hetzelfde doel nastreeft. Het ene abonnement is bijvoorbeeld gericht op de hele lange termijn, de ander is gericht op hoge dividenduitkeringen en weer een ander abonnement richt zich op maandelijkse dividenduitkeringen.

4. Forums en groepen op social media

Dit kan een goede bron zijn om nieuwe aandelen te ontdekken. Maar: ga er niet automatisch van uit dat de mensen die informatie delen op forums en in groepen hun onderzoek goed hebben gedaan! Koop nooit zomaar een aandeel omdat Jantje of Pietje dat zegt. Zoek altijd zelf uit of een aandeel interessant is. Binnenkort plaats ik een artikel waarin ik uitleg hoe ik mijn aandelen uitzoek en waar ik dan op let.

Kortom: er zijn meer dan genoeg bronnen die je kan gebruiken. Ga op onderzoek uit en raadpleeg zo veel mogelijk bronnen voordat je besluit een aankoop te doen.

3 Reacties

 1. […] Ik zal een aantal uitgangspunten gebruiken voor de berekeningen:1. Een aandelenportefeuille van € 25.000 2. Per maand 1 transactie van € 500 (10 aandelen van € 50)3. Transacties op Amerikaanse beurs aangezien de meeste dividendaandelen op Amerikaanse beursen zijn genoteerd4. Ter vergelijking noem ik ook de transactiekosten op de Nederlandse beurs5. Ik vergelijk de 4 meest bekende online brokers. Banken zijn per definitie duurder dan online brokers dus die neem ik niet mee.6. Alle informatie wordt verzameld op andere websites, sjieke tools van de broker wegen we dus niet mee in deze beoordeling. (Zie artikel: ‘Waar vind je informatie over dividendaandelen?‘) […]

 2. WIM

  Beste Josua

  Al enkele jaren koop ik regelmatig aandelen (en soms verkopen natuurlijk). Ondertussen heb ik heel wat geleerd, met vallen en opstaan en dus met verlies en winst. Helaas was het in de beginperiode te vaak met verlies en liet ik me vaak verleiden door emoties en deed ik impulsaankopen.
  Vandaag las ik voor de eerste keer je website omdat ik info zocht over AWR. Ik heb dit aandeel al enkele jaren en ja, het is een topaandeel. Zelden las ik er iets over; ik was dan ook aangenaam verrast over je knap artikel. Ik kan me helemaal terugvinden in je redenering die je volgt en zeker de kritische kijk op ETF. Ik had al artikels over ETF gelezen (De Tijd) maar wist niet bij welke aandelen ze een potentieel gevaar vormen. Een parameter die ik vanaf nu wil opvolgen via je lijst.

  Misschien heb je het al uitgelegd maar ik heb de indruk dat je voorkeur naar Amerikaanse aandelen gaat. Hiermee verlies je toch een deel van je winst ten opzichte van een aankoop van een aandeel in eigen land? Of zie ik het fout?
  Benieuwd naar je antwoord en alvast een hartelijke dank voor je artikels.

  1. Joshua

   Beste Wim,

   Dankjewel voor je mooie compliment! Ik ben blij dat ik niet de enige ben die enthousiast is over AWR!

   Het klopt dat ik vooral in Amerikaanse aandelen beleg. Dit heeft met meerdere factoren te maken:
   – ten eerste hebben Amerikaanse bedrijven een betere dividendcultuur. In andere delen van de wereld is dividend minder heilig. Amerikaanse bedrijven streven er vaker naar om jaren op rij het dividend te blijven verhogen. Deze cultuur mis ik heel erg bij Nederlandse/Europese bedrijven. Er zijn uitzonderingen maar over het algemeen zullen Europese bedrijven eerder besluiten om het dividend te verlagen of te stoppen.
   – ten tweede zie ik de Amerikaanse economie als een veel sterkere economie dan de Europese. In de EU zijn veel lidstaten die hoge schulden hebben en hun inkomsten- en uitgavenpatroon niet op orde weten te krijgen. Dit zie ik een keer fout gaan. De Europese monetaire unie zal zich dan misschien ontwikkelen tot een schuldenunie. Als dit gebeurt zal de economische groei van de EU stagneren en misschien zelfs dalen. Bovendien zijn de Europese landen gek op importeren uit China en andere regio’s van de wereld. Amerika heeft inmiddels door dat te veel importeren/uitbesteden schadelijk is voor de eigen economie. Amerika is zeker niet perfect, maar ik vind dat ze een betere lange termijn visie hebben als het om de economie gaat.
   – tot slot geef ik je helemaal gelijk over het feit dat dividend uit Amerika met 15% dividendbelasting belast is terwijl Nederlandse dividendbelasting kan worden teruggevraagd. Dit is helaas de prijs die ik betaal voor mijn voorkeur voor Amerikaanse dividendaandelen. De ingehouden Amerikaanse dividendbelasting kan wel weer worden verrekend met de belasting die ik in Box 3 moet betalen, dat is voor mij voldoende compensatie om toch voor Amerika te kiezen.

   Groeten,

   Joshua

Geef een antwoord