Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beleggen in vastgoed?

door Joshua   ·  31/03/2019   ·  

Beleggen in vastgoed?

door Joshua   ·  31/03/2019   ·  

In de huidige markt rijzen de huizenprijzen de pan uit. Veel mensen zijn op zoek naar een woning. Niet alleen de prijzen voor koopwoningen stijgen, ook de huurprijzen stijgen hard. Hoewel de stijging aan het afnemen is, is er nog steeds sprake van een stijging. Voor beleggers is het aantrekkelijk om vastgoed te kopen en vervolgens te verhuren. Maar is beleggen in vastgoed de beste optie? Onderaan dit artikel vind je een lijstje met alle voordelen en nadelen. Maar eerst:

Beleggen in vastgoed

Vastgoed bezitten en vervolgens verhuren is een grote investering. Je zal eerst een pand moeten kopen. Daarvoor zal je een groot bedrag beschikbaar moeten hebben, óf een schuld moeten aangaan waarmee je het pand kan kopen. De aankoop van onroerend goed brengt ook kosten met zich mee. Denk aan kosten voor een makelaar, overdrachtsbelasting en notariskosten. Ook is het aan te raden om juridisch en financieel advies in te winnen vooraf. Als je niet zelf in het pand gaat wonen zijn deze kosten en de rente die je betaalt over de schuld niet aftrekbaar van je inkomen. Daarnaast heb je jaarlijkse kosten, zoals onderhoud, belastingen, verzekeringen etc. waar jij als eigenaar verantwoordelijk voor bent. Als je de verhuur wil uitbesteden aan een verhuurmakelaar, zodat jij niet voor ieder wissewasje van de huurder wordt opgebeld, zal je ook maandelijks een fee moeten betalen aan de verhuurmakelaar. Ook neemt een verhuurmakelaar de juridische aspecten die komen kijken bij verhuur van onroerend goed voor zijn rekening. Als je geen verhuurmakelaar neemt zal je hier zelf een adviseur voor moeten inschakelen. Met alle regelgeving omtrent verhuren van vastgoed zou ik niet aanraden om zelf te gaan hobbyen met overeenkomsten.

Als je alles hebt geregeld zit je vermogen in een pand. Je ontvangt maandelijks de huur van de huurders en je betaalt de maandelijkse kosten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je er maandelijks wat aan overhoudt en de waarde van het pand in de loop der jaren stijgt. Bedenk wel dat het over het algemeen lastiger is om het pand te verkopen terwijl het nog wordt verhuurd en het tevens minder zal opbrengen dan een ‘vrij’ pand.

Beleggen in vastgoed via dividendaandelen

Een goed alternatief is beleggen in dividendaandelen. Als je zonodig geld wil verdienen door het verhuren van vastgoed, dan kan je ook aandelen kopen die zich bezighouden met de verhuur van vastgoed. Je bent dan eigenaar van een stukje van een vastgoedportefeuille. Doorgaans heeft een vastgoedbedrijf veel verschillende panden, dus je bent dan niet meer afhankelijk van één pand. Je kan ook aandelen van verschillende vastgoedbedrijven kopen voor nog meer spreiding.

Er bestaan vele soorten vastgoedbedrijven, sommige specialiseren zich in commercieel vastgoed zoals winkelpanden, kantoren en bedrijfshallen. Andere bedrijven specialiseren zich in vastgoed bestemd voor particuliere bewoning. Er zijn zelfs vastgoedbedrijven die zich specialiseren in de verhuur van ziekenhuizen, vakantieparken of ouderenwoningen.

Een ander voordeel aan investeren in dergelijke bedrijven is dat je een minder groot kapitaal hoeft in te leggen om te kunnen profiteren van de vastgoedsector. Je kan sommige aandelen al kopen voor minder dan € 10 per stuk. Via online broker DEGIRO kan je bijna alle vastgoedaandelen kopen die er zijn. 

Voordelen en nadelen van zelf beleggen in vastgoed:

(+) Je bent zelf eigenaar van het vastgoed dus je bepaalt zelf wie het huurt, wat de huurprijs is etc.
(+) Op het moment dat je het vastgoed verkoopt zijn alle opbrengsten voor jou.
(-) Je moet vooraf een groot bedrag inleggen of een schuld aangaan.
(-) Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten.
(-) Je zal een verhuurmakelaar moeten inschakelen om te voorkomen dat je midden in de nacht gebeld kan worden als er een lekkage o.i.d. is.
(-) Als je ooit geld nodig hebt kan het lang duren voordat het vastgoed is verkocht. Verhuurd vastgoed is tevens lastiger te verkopen.
(-) Je hebt weinig spreiding, je zet veel geld op één paard.
(-) Je bent afhankelijk van het betaalgedrag van de huurders. Als ze niet op tijd betalen terwijl de vaste lasten die je als eigenaar moet betalen doorlopen, kan dat vervelend zijn.
(-) Als je geen goede huurders hebt kan het gebeuren dat je pand verwaarloosd wordt.

Voordelen en nadelen van vastgoedaandelen:

(+) Je hebt geen groot bedrag nodig om te kunnen beginnen.
(+) Vastgoedbedrijven betalen hun dividend vaak per maand of per kwartaal uit. Ze kondigen ver van tevoren aan wanneer ze gaan uitbetalen en daar houden ze zich aan.
(+) De vastgoedbedrijven doen al het werk. Jij ontvangt jouw deel van de winst.
(+) De vastgoedbedrijven hebben professionals in dienst die meer weten van vastgoed dan de gemiddelde vastgoedbezitter.
(+) Vastgoedaandelen zijn op werkdagen snel verhandelbaar: als je een keer geld nodig hebt kan je de aandelen verkopen en de opbrengst staat direct ter beschikking.
(+) Automatisch meer spreiding door bezit van een deel van brede vastgoedportefeuilles.
(+) Spreiding is verder uit te breiden door te beleggen in meerdere vastgoedbedrijven.
(+) Spreiding is nog verder uit te breiden door te beleggen in verschillende landen, regio’s en sectoren waarbinnen de vastgoedbedrijven opereren.
(+) Je hebt geen maandelijkse kosten die je moet betalen zoals bij het bezitten van vastgoed.
(-) De aandelen kunnen in waarde fluctueren.
(-) Een groot deel van de vastgoedaandelen is Amerikaans. Hierdoor ben je afhankelijk van de dollarkoers. Als de dollarkoers daalt, dan dalen je dividendopbrengsten ook.
(-) Vastgoedbedrijven betalen hun dividend vaak per maand of per kwartaal uit. Dit betekent dat als je de ene maand meer ontvangt dan de andere, als je een mix hebt van maand- en kwartaalbetalers.

Beleggen in vastgoed is geen slecht idee, maar waarom zou je proberen om met één pand rendement te behalen terwijl je anderen het werk zou kunnen laten doen? Ik ben benieuwd wat jullie vinden, laat gerust een reactie achter!

Geef een antwoord