Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

De beste brokers voor dividend investeren

door Joshua   ·  13/04/2019   ·  

De beste brokers voor dividend investeren

door Joshua   ·  13/04/2019   ·  

Een van de belangrijkste onderdelen in het aankopen van dividend aandelen zijn de kosten. Het aankopen van aandelen gaat gepaard met transactiekosten die je broker in rekening brengt. Als je tegen lage kosten de aandelen kan inkopen kan je sneller winst behalen.

Daarnaast rekenen sommige brokers een fee voor het aanhouden van je portefeuille. Sommige brokers rekenen zelfs kosten voor het afhandelen van het ontvangen dividend. Welke broker het beste is voor het investeren in dividend aandelen zal ik in dit artikel voor je uitzoeken. Aan het einde van dit artikel vind je de conclusie.

Ik ben wettelijk verplicht om te vermelden dat investeren kan leiden tot verliezen, dus bij dezen.

Ik zal een aantal uitgangspunten gebruiken voor de berekeningen:
1. Een aandelenportefeuille van € 25.000
2. Per maand 1 transactie van € 500 (10 aandelen van € 50)
3. Transacties op Amerikaanse beurs aangezien de meeste dividendaandelen op Amerikaanse beursen zijn genoteerd
4. Ter vergelijking noem ik ook de transactiekosten op de Nederlandse beurs
5. Ik vergelijk de 4 meest bekende online brokers. Banken zijn per definitie duurder dan online brokers dus die neem ik niet mee.
6. Ik ga er van uit dat je al je informatie verzamelt op andere websites, tools van de broker wegen we dus niet mee in deze beoordeling. (Zie artikel: ‘Waar vind je informatie over dividendaandelen?‘)

Binckbank

De Binckbank was ooit een revolutionaire broker die de markt voorgoed heeft veranderd. In 2004 kwam Binckbank op de markt als een voordelige broker voor particuliere beleggers. Daarvoor waren particuliere beleggers toegewezen aan banken en logge vermogensbeheerders waar ze minder vrijheid hadden om te kunnen investeren volgens eigen inzicht. Bij Binckbank was het mogelijk om geheel zelfstandig en tegen (destijds) voordelige tarieven te beleggen.

Door de jaren heen is Binckbank uitgegroeid tot een hele grote speler. De kosten zijn echter niet gedaald. Ze hebben wel vaak welkomstaanbiedingen voor nieuwe klanten. Bestaande klanten hebben echter te maken gekregen met de introductie van een hoge service-fee.

Kosten per transactie in Nederland: € 8
Kosten per transactie in Amerika: € 8
Kosten per transactie ETF’s: € 6
Servicefee: € 5,5 per maand (€3 + 0,01% portefeuillewaarde)

DEGIRO

DEGIRO is een online broker die oorspronkelijk was begonnen als broker voor professionele partijen. Toen DEGIRO merkte dat er vraag was naar een online broker met lage tarieven en weinig opsmuk besloten ze ook de particuliere markt te gaan bedienen. Sinds de start in 2013 is DEGIRO hard gegroeid. Ze opereren nu in 18 Europese landen.

DEGIRO profileert zichzelf als een broker die innovatie nastreeft en niet wil blijven hangen in de oude denkwijzes die andere brokers volgens heb hebben.
DEGIRO kan extreem lage kosten rekenen doordat de aandelen die je bij DEGIRO aanhoudt kunnen worden uitgeleend. Als je portefeuille groter wordt zou je kunnen overwegen op te upgraden naar een custody-account, daar kunnen je aandelen niet worden uitgeleend. Nadeel hiervan is dat je een fee (max 10%) betaalt over elke dividenduitkering. Ik bereken alleen de tarieven van het standaard account.

Kosten per transactie in Nederland: € 2,19
Kosten per transactie in Amerika: € 0,54
Kosten per transactie ETF’s: € 0,54 (USA) / € 2,19 (NL)
Servicefee: Jaarlijks € 2,50 per buitenlandse beurs (NYSE/Nasdaq/etc.) waar je aandelen hebt staan.
Investing involves risk of loss.

DEGIRO heeft ook een uitgebreide selectie trackers waar ze geen transactiekosten voor rekenen. Het overzicht vind je hier.

Lynx

Lynx is een online broker die zich niet richt op dividendinvesteerders maar op het aanbieden van opties en andere producten. Ze staan vooral bekend als een voordelige broker voor optiehandelaren. Hun doelgroep is dus niet beleggers die gericht zijn op dividend, groeidividend en lange termijn beleggen.

Lynx staat bekend om hun handelsplatform dat over het algemeen als heel goed bekend staat. Voor dividendinvesteerders is het gemak van een uitgebreid handelsplatform geen prioriteit aangezien dividendinvesteerders niet veel transacties per jaar zullen doen. Omdat ze desondanks toch nog aardige tarieven aanbieden wil ik hun tarieven hier ook toelichten.

Kosten per transactie in Nederland: € 6
Kosten per transactie in Amerika: $ 5
Kosten per transactie ETF’s: € 6
Servicefee: Lynx heeft meerdere ‘verborgen kosten’. Bekijk ze hier.

Conclusie

Al met al kom ik tot de conclusie dat DEGIRO de voordeligste broker is voor dividend investeren. Lynx komt op de tweede plaats en Binckbank vlak daarna. De servicefee bij de Binckbank vind ik eigenlijk veel te hoog. Dit drukt meteen op je rendement.

Beleggen brengt risico met zich mee.

Geef een antwoord