Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Mijn watchlist (deel 2)

door Joshua   ·  23/11/2019   ·  

Mijn watchlist (deel 2)

door Joshua   ·  23/11/2019   ·  

Als enthousiast dividendbelegger ben ik vaak op zoek naar interessante aandelen voor mijn watchlist. De aandelen op mijn watchlist hou ik van tijd tot tijd in de gaten zodat ik ze kan aankopen op het voor mij juiste moment (zie ook deel 1 van mijn watchlist). In dit artikel behandel ik een aandeel dat ik al sinds 2007(!) in mijn vizier heb. Ik zal uitleggen waarom ik dit aandeel volg en op welk moment ik van plan ben om dit aandeel aan mijn portefeuille toe te voegen.

Altria Group (MO)

Altria Group is misschien nog wel het best bekend als eigenaar van Philip Morris USA, de fabrikant van Marlboro sigaretten. Altria heeft een vinger, beter gezegd een heel been in de pap als het gaat om de tabaksindustrie en tegenwoordig ook de cannabisindustrie.

De koers is momenteel $ 49 en elk aandeel keert $ 3,36 per jaar uit. Dit is bijna 7%! Bovendien hebben ze in 50 jaar tijd al 54 keer het dividend verhoogd. (Zie hun earnings bericht van Q3 2019) Klinkt heel aantrekkelijk dus. Laatst was de koers was gedipt en tikte het dividendrendement zelfs de 8% aan. Veel dividendinvesteerders die ik ken hebben laatst groots ingeslagen. Ik heb zelf niet gehapt op deze dip en ik zal toelichten waarom.

Toekomstbestendig

Elk bedrijf dat ik toevoeg aan mijn portefeuille wil ik lange tijd vast kunnen houden. Het bedrijf moet dividend uitkeren, het dividend moet verhoogd worden over de jaren en er moet een gezond dividendbeleid zijn. Ik doel dan onder andere op de pay out ratio. Als een bedrijf een te groot deel van de winst uitkeert als dividend dan is er te weinig ruimte voor toekomstige investeringen. Uiteraard geldt per sector een andere acceptabele pay out ratio.

Momenteel keert Altria zo´n 80% van de winst uit als dividend. Ze zitten al jaren rond dit niveau. Hoewel het tot nu toe goed gaat, is het nog even de vraag hoe houdbaar dit in de toekomst is. Dit is afhankelijk van hoe hun investeringen in andere projecten zoals JUUL (e-sigaretten) en Cronos (cannabis) gaan lopen.

De tabaksindustrie is een sector die uiteindelijk zal verdwijnen. Altria erkent dit ook en is zich dus aan het voorbereiden door bedrijven over te nemen die zich bezighouden met wijn, e-sigaretten en cannabis. Ook hebben ze een belang in de grootste internationale bierbrouwerijketen AB Inbev verworven. Altria doet er dus alles aan om ook in de toekomst te kunnen blijven bestaan.

Wanneer stap ik in?

Voorlopig wacht ik nog even af tot duidelijk wordt of hun investeringen zich zullen gaan uitbetalen. In de tussentijd steek ik mijn geld liever in bedrijven die zich in een toekomstbestendigere sector bevinden. Zo heb ik bijvoorbeeld in november aandelen gekocht in een Europese REIT, die 7,5% dividend uitkeert en gunstig geprijsd is. Binnenkort licht ik deze aankoop toe in een nieuw artikel.

Tot snel!

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

Geef een antwoord