Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Mijn watchlist (deel 1)

door Joshua   ·  11/09/2019   ·  

Mijn watchlist (deel 1)

door Joshua   ·  11/09/2019   ·  

Elke belegger heeft wel een lijst met aandelen waar hij/zij gecharmeerd van is, maar waarvoor het nog niet het juiste moment is om ze te kopen: een watchlist. Ik wil met jullie mijn watchlist delen zodat jullie weten welke aandelen ik in de gaten hou. Omdat ik van elk aandeel op de lijst zo compleet mogelijk wil toelichten waarom het op mijn watchlist staat zal ik per aandeel een artikel schrijven.

American States Water

Bovenaan mijn watchlist staat American States Water (AWR). Dit is een ‘Utility company’ (nutsbedrijf in het Nederlands) dat zich bezig houdt met het leveren van water en elektriciteit aan meer dan een miljoen klanten in 9 verschillende staten. Ze zijn opgericht in 1929 en verhogen al 64 jaar op rij hun dividend! Op hun website kan je meer feiten vinden over dit mooie bedrijf.

De verwachte winst per aandeel voor 2019 is $ 1,95 en ze betalen $ 1,20 aan dividend per jaar. Dit is een pay-out ratio van 61.53%. Deze pay-out ratio lijkt aan de hoge kant, maar in de utility-sector is dit vrij normaal. Bovendien zijn de winstverwachtingen voor de toekomst goed.

Recessiebestendig

AWR heeft een sterk verdienmodel dat niet veel beïnvloed wordt door recessies. Zelfs tijdens een recessie hebben mensen tenslotte water en elektriciteit nodig. Tijdens de laatste financiële crisis bleef de winst van AWR stijgen. Hoe ze dit doen? Ze hebben langlopende contracten met hun klanten afgesloten waardoor ze veel zekerheid hebben van inkomsten. Naast consumenten bedienen ze bijvoorbeeld ook de Amerikaanse overheid. Ze verwerken onder andere afvalwater op militaire basissen van het Amerikaanse leger.

Wat zeggen de cijfers?

De koers van AWR staat momenteel erg hoog. De laatste maanden is de koers gestegen van rond de $ 70 naar rond de $ 90. Het dividendrendement is daardoor slechts 1.34% op basis van de huidige koers. Oke, de kwartaalcijfers over Q2 van 2019 waren een stuk beter dan voorspeld. Maar goede cijfers van één kwartaal zou geen stijging van 25% moeten betekenen: wat als volgend kwartaal de winst tegenvalt? Winstgevendheid kan beter op langere termijn worden bekeken.

Over de jaren 2009-2018 is de EPS jaarlijks zo’n 8% gestegen. Dit is goed, maar niet enorm. Daarbij is de algemene verwachting dat de groei van de winst iets afvlakt de komende jaren. Dat zou normaliter moeten leiden tot een afnemende PE-ratio, maar inmiddels heeft AWR een PE-ratio van ruim 45(!). De explosieve stijging van de laatste maanden is dus niet goed te verklaren vanuit de cijfers.

ETF-bubbel?

Wat me ook opvalt is het feit dat maar liefst 27,95% van de totale ‘market cap’ (marktwaarde uitstaande aandelen x koers) van AWR is in handen van 94 verschillende ETF’s. Dit is bijna een derde van alle uitstaande aandelen. Dit is heel hoog. Omdat ETF’s op basis van algoritmes aan- en verkopen doen kan het gebeuren dat als de algoritmes van meerdere ETF’s het tijd vinden om te verkopen, de koers keldert.

Ik ben niet tegen ETF’s, maar ik ben er ook geen enorme fan van. Zoals gezegd worden ETF’s veelal beheerd door algoritmes. De keuzes om in bepaalde aandelen te investeren worden dus niet gemaakt met ‘gezond boerenverstand’ dat ook een belangrijke factor is in de wereld van aandelen (trust me). Op het moment dat bijvoorbeeld een keer wat slechtere kwartaalcijfers worden gepubliceerd, is het niet onwaarschijnlijk dat veel ETF’s automatisch uitstappen en daardoor kan de koers kelderen.

De laatste tijd is er nogal wat te doen om ETF’s. Dr. Michael Burry (de man die de financiële crisis van 2007 zag aankomen) beweert zelfs dat er een ETF-bubbel bestaat. Andere analisten beweren weer dat er geen sprake is van een ETF-bubbel. Ik weet niet of er een bubbel is, maar ik ben in ieder geval op mijn hoede voor de effecten van ETF’s op de markt.

Als je meer wil weten over ETF’s en de impact op de markt dan zijn er genoeg interessante youtube-filmpjes te vinden. Jim Rogers legt in het volgende filmpje duidelijk uit wat het risico is van ETF’s bij Bear-markten.

https://www.youtube.com/watch?v=IU8TAuKUWxA&t

Waarom op mijn watchlist? (Conclusie)

AWR is een mooi bedrijf dat zelfs tijdens recessies winstgevend weet te blijven. Ze verhogen al 64 jaar op rij het dividend en hebben een solide verdienmodel. Ook is de utility-sector nog niet vertegenwoordigd in mijn blogportefeuille. Echter, ik vind de hoge koers niet te verklaren vanuit de cijfers en de toekomstverwachtingen. Ook bevalt het me niet dat bijna een derde van het aandelenkapitaal in handen is van ETF’s. Zodra de PE-ratio realistischer staat en het aandelenkapitaal voor minder dan 15% in handen is van ETF’s zal ik toeslaan. Voor nu wacht ik rustig af.

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

3 Reacties

  1. […] mijn laatste artikel over mijn watchlist heb ik kort verteld over de ETF-bubble. Sinds kort is dit een extra criterium waar ik rekening mee […]

  2. […] mooie toevoeging voor mijn portefeuille! Binnenkort kom ik met een vervolg op mijn watchlist. Ik hou een aandeel in de gaten dat momenteel 7,50% dividendrendement oplevert. Meer hierover dus […]

  3. […] ik van tijd tot tijd in de gaten zodat ik ze kan aankopen op het voor mij juiste moment (zie ook deel 1 van mijn watchlist). In dit artikel behandel ik een aandeel dat ik al sinds 2007(!) in mijn vizier […]

Geef een antwoord