Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop van de maand oktober

door Joshua   ·  03/11/2019   ·  

Aankoop van de maand oktober

door Joshua   ·  03/11/2019   ·  

Mijn vorige bericht is alweer van ruim een maand geleden. Het heeft te lang geduurd voor ik weer een bericht heb geplaatst: sorry! Ik ben de afgelopen maand erg druk geweest, ik ben namelijk begonnen met ondernemen. Sinds medio oktober ben ik gestart als fiscalist en partner bij AE Finance. Dit bevalt me erg goed en mijn focus heeft de laatste tijd dan ook vooral gelegen bij deze nieuwe stap.

Voor de aankoop van oktober was ik op zoek naar een stabiele dividendbetaler met een indrukwekkende reeks van dividendverhogingen. Het hoefde geen hoog dividendrendement op te leveren, het moest vooral een betrouwbare bron van dividend vormen. Zonder te veel gedoe zal ik snel de aankoop van de maand oktober aankondigen!

Consolidated Edison (ED)

Consolidated Edison is een energiemaatschappij in Amerika. Ze zijn een van de grootste beursgenoteerde energiebedrijven in Amerika. Ze hebben meerdere dochtermaatschappijen die zich bezig houden met alle facetten van het opwekken en leveren van energie. Voor de milieufanaten onder ons: ze hebben ook een aantal dochtermaatschappijen die zich bezig houden met duurzame, natuurlijke energie. Helemaal toekomstbestendig dus.

De uitgebreide geschiedenis kan je vinden op hun website of op wikipedia.

De cijfers

ED bestaat al sinds 1823, ze betalen al sinds 1885(!) dividend uit en verhogen inmiddels ook al 44 jaar op rij het dividend. Momenteel is het dividendrendement zo’n 3,25% en dat is redelijk goed voor een utility-stock. De dividendgroei is aan de lage kant: zo’n 3,10% gemiddeld over de laatste 5 jaar. Dit lijkt weinig maar als je bedenkt dat dit bedrijf al zo lang dividend betaalt en dit ook jaarlijks verhoogt, dan is dit voor de (hele) lange termijn een mooi aandeel.

Tot nu toe heb ik de aandelen voor de portefeuille van dividendinvesteren.nl telkens in een dipje kunnen kopen. ED zit niet in een dipje. Maar soms moet je ook gewoon bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen voor een bedrijf. Dan moet dat bedrijf natuurlijk wel de moeite waard zijn. Ik vind ED de moeite waard om tegen de huidige koers aan te schaffen.

Hoewel de winsten de laatste jaren licht schommelen, wordt er wel jaarlijks winst gemaakt. Bovendien hebben ze meer bezittingen dan schulden ($56 miljard tegenover $37 miljard). De PE-ratio bevindt zich rond de 21 en dat is keurig. De meeste energie utility stocks zitten ergens tussen de 17 en 23. Al deze cijfers en ratio’s kan je hier terugvinden in de diverse tabjes.

Recessiebestendig aandeel?

ED heeft tijdens vorige crisissen bewezen stabiel te blijven. Dat is ook logisch gezien de sector. Ook tijdens periodes van economische recessie hebben mensen immers energie nodig. Natuurlijk zullen mensen gaan besparen op hun energierekening, maar niemand zal zichzelf volledig van het lichtnet afsluiten. Wellicht dat dit in de toekomst zou kunnen gebeuren als zonnepanelen efficiënter worden en de mogelijkheden om de opgewekte energie op te kunnen slaan betaalbaarder worden. En zelfs dan geloof ik in het bestaansrecht van energiemaatschappijen.

Dit aandeel is voor mijn portefeuille bedoeld als een mooie stabiele factor voor eventuele toekomstige recessies. Misschien is het aandeel een beetje saai en lijkt het weinig zoden aan de dijk te zetten, maar ik heb voor de lange termijn liever 1 saai stabiel aandeel dan 10 hippe snelgroeiende aandelen.

ETF-bubbel

Zoals inmiddels bekend hou ik ook in de gaten in hoeverre het aandeel wordt bezeten (knipoog) door ETF’s. Is het geplaatste aandelenkapitaal voor een te groot deel in handen van ETF’s, dan raak ik het nog niet aan met een stok van 10 meter. In het geval van Consolidated Edison is het geplaatste aandelenkapitaal ten tijde van schrijven voor 12,92% in handen van ETF’s. Dit vind ik acceptabel. Als de ETF-bubble zou knappen dan zou dit dus invloed hebben op 12,92% van de marktkapitalisatie (kort door de bocht).

Mijn aankoop

Op 28 oktober heb ik 7 aandelen Consolidated Edison gekocht voor € 82,89 per stuk. De totale aankoopprijs was € 580,23. Het jaarlijks te ontvangen dividend is € 2,66 per aandeel, dus voor 7 aandelen € 18,62. Dat is een dividendrendement van 3,21%.

Een mooie toevoeging voor mijn portefeuille! Binnenkort kom ik met een vervolg op mijn watchlist. Ik hou een aandeel in de gaten dat momenteel 7,50% dividendrendement oplevert. Meer hierover dus binnenkort!

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

Geef een reactie