Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beste broker deel 2: DEGIRO vs Mexem

door Joshua   ·  10/05/2019   ·  

Beste broker deel 2: DEGIRO vs Mexem

door Joshua   ·  10/05/2019   ·  

Onlangs kwam ik in aanraking met een voor mij onbekende broker: Mexem. Deze broker gaat de strijd aan met DEGIRO. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees snel verder!

Mexem

Mexem Benelux is een internationale broker die al meer dan 32 jaar in meer dan 31 landen in de wereld opereert, waaronder het Midden-Oosten, Afrika en verschillende Europese landen. Mexem Benelux is onderdeel van Mexem Global Trading en is per 1 april 2019 gevestigd in Amstelveen.

Mexem is geregistreerd bij de AFM maar ze worden in Europa gereguleerd door CySec. Dit is de Cyprus Security en Exchange Committee. Als Mexem failliet zou gaan geldt de wetgeving van Cyprus. Mexem is geen bank dus geld dat je op je Mexem rekening hebt staan valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Omdat je rekening wordt aangehouden bij het handelsplatform Interactive Brokers, is je rekening is via het Amerikaase SIPC (Securities Investor Protection Corporation) beschermd tot $500.000, waarvan maximaal $100.000 in cash. Daarnaast heeft Mexem je aandelen extra verzekerd tot $ 30 miljoen.

Mexem houdt je aandelen aan op een aparte rekening, zoals in Amerika en Europa verplicht is voor brokers. Een faillissement van Mexem zou dus niet kunnen leiden tot problemen.

Tarieven

De tarieven per transactie zijn hoger bij Mexem ten opzichte van DEGIRO. In sommige gevallen kan Mexem echter wel goedkoper zijn dan DEGIRO. Dit hangt af van de ordergrootte en op welke beurs je je orders plaatst.

Overige kosten

DEGIRO kent naast de transactiekosten ook andere kosten zoals bijvoorbeeld de ‘connectivity fee’. Dit zijn aansluitingskosten die je jaarlijks betaalt voor iedere buitenlandse beurs waar je aandelen hebt staan. Dit kost € 2,50 per beurs, per jaar. DEGIRO kan lage tarieven aanbieden doordat ze je aandelen kunnen uitlenen. Als je niet wil dat je aandelen worden uitgeleend, kan je een custody account openen. De kosten voor dit account zijn anders, het afhandelen van dividend kost bijvoorbeeld maximaal 10% van het dividend.

Bij Mexem zijn er geen andere kosten. Dus: geen bewaarloon, geen servicefee en geen kosten voor dividendafhandeling.

Functionaliteiten

Mexem maakt gebruik van hetzelfde platform als Lynx en TradersOnly. Het handelsplatform is heel uitgebreid. Voor beginnende beleggers kan het platform overweldigend lijken, omdat het zoveel opties heeft. Daarentegen is er veel informatie te vinden over aandelen. Met een klik op de muis kan je alle belangrijke bedrijfsresultaten zien zoals nettowinst, winst per aandeel, dividend per aandeel, marktkapitalisatie, dividendrendement en koers-winstverhoudingen. De data is afkomstig van Thomson Reuters. 

Update december 2019: Het platform van DEGIRO is laatst flink geüpdatet en biedt nu nog meer functionaliteiten dan voorheen.

Je kan bij beide brokers een favorietenlijst bijhouden en ook een schaduwportefeuille.

Beide brokers hebben een webtrader en ook een app voor Android en iOS.

Conclusie

Mexem bestaat langer dan DEGIRO en heeft een uitgebreid handelsplatform. Qua transactiekosten is DEGIRO in veel gevallen voordeliger. Maar bij Mexem worden je aandelen niet uitgeleend. DEGIRO heeft een aantal jaarlijks terugkerende kosten die ze in rekening brengen naast de transactiekosten. Mexem heeft geen extra kosten buiten de transactiekosten.

Iedereen moet een broker kiezen die bij hem of haar past. Een handige site om zelf brokers te kunnen vergelijken is bijvoorbeeld https://brokervergelijker.nl.

Beleggen brengt risico op verliezen met zich mee.

2 Reacties

  1. […] al kom ik tot de conclusie dat DeGiro de voordeligste broker is voor dividend investeren (update: Mexem is een goed alternatief voor DeGiro). Lynx komt op de tweede plaats en Binckbank vlak daarna. De servicefee bij de Binckbank vind ik […]

  2. Tine Heylen

    Beste,wat zijn tot nu toe je bevindingen over mexem. Ik wil zelf graag beleggen maar alleen maar in etf’s met dividend. Wat zou de meest veilige en goedkope manier zijn?

Geef een antwoord