Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Analyse: Oxford Lane Capital Corp.

door Joshua   ·  19/04/2019   ·  

Analyse: Oxford Lane Capital Corp.

door Joshua   ·  19/04/2019   ·  

In dit artikel wil ik stilstaan bij een aandeel dat momenteel in de top 10 staat van mijn portefeuille als het gaat om dividendrendement. Op basis van de huidige koers keert dit aandeel maar liefst 15% dividend uit per jaar! Hoewel dit aandeel dus veel dividend uitkeert, is het geen investering zonder risico.

Als het gaat om investeren zal iedereen voor zichzelf een afweging moeten maken over de hoeveelheid risico die hij wil lopen. Het grootste deel van mijn portefeuille heb ik in sterke, relatief veilige aandelen geïnvesteerd. Een klein deel van mijn portefeuille bestaat uit risicovollere aandelen. Omdat ik nog redelijk jong ben kan ik met een klein deel van mijn portefeuille wat meer risico nemen. De impact van eventuele tegenvallers is beperkt omdat ik nog vele jaren voor de boeg heb om die tegenvallers goed te maken. Maar begrijp me niet verkeerd: zelfs als ik risico’s neem, neem ik zo min mogelijk risico. Ik koop niet zomaar een aandeel, alleen omdat er een mooi dividendrendement aan hangt.

Oxford Lane Capital Corp. (ticker: OXLC) is een ‘closed end management investment company’. Ze investeren in leningen die een ‘BB’-rating of lager hebben. Leningen met dergelijke ratings worden minder kredietwaardig geacht. Meer over dit ratingsysteem lees je hier.

OXLC investeert uitsluitend in ‘senior secured loans’. Deze leningen zijn in feite preferent. Dit betekent dat in het geval dat een bedrijf de lening niet meer zou kunnen terugbetalen, de senior secured loans voorrang hebben om te worden afgelost. Als er daarna nog geld over is worden de ongedekte leningen terugbetaald, en als er dan nog geld over is worden de aandeelhouders terugbetaald. De senior secured loans staan dus als eerste in de rij als er iets misgaat. Bovendien zijn de senior secured loans gedekt doordat ze de bezittingen van het bedrijf mogen vorderen of verkopen om de lening terug te kunnen laten betalen.

OXLC investeert in deze leningen zowel direct, als door middel van CLO’s. Dit zijn ‘Collateralize Loan Obligations’. In feite zijn dit meerdere senior secured loans die samen zijn gevoegd in één product om het risico te spreiden. Voor degenen die ‘The Big Short’ hebben gezien of gelezen: dit zijn niet dezelfde producten als CDO’s, hoewel ze wel wat overeenkomsten hebben. Degenen die ‘The Big Short’ nog niet hebben gezien of gelezen kan ik van harte aanraden om dat te doen! Het is niet alleen een hele goede film/goed boek, maar het leert je een heleboel over de kredietcrisis van 2008 en dit gaat je zeker helpen om de huidige markt te begrijpen.

De risico’s van de senior secured loans zorgen voor de hoge winsten die OXLC behaalt. Een hoger risico betekent immers een hogere rentevergoeding.

Mocht er weer een kredietcrisis uitbreken, dan zou OXLC het wel eens zwaar kunnen krijgen. Het is niet te voorzien hoe de economie gaat lopen, hoewel er veel experts (al jaren) roepen dat er een nieuwe kredietcrisis aan zit te komen. Dus door te investeren in OXLC neem je mogelijk een risico met je geld.

Zelf heb ik ongeveer twee jaar geleden besloten om een kleine positie in OXLC aan te kopen. Groot genoeg om te profiteren van een constante stroom aan dividend, maar klein genoeg dat het me niet zou schaden als OXLC zou kelderen. In de tussentijd heeft OXLC het dividend verlaagd van $ 2,40 per jaar naar $ 1,62 per jaar. Per 2018 betalen ze het dividend per maand in plaats van per kwartaal. Mijn aankoopkoers was $ 10,30, dus ik heb een klein beetje koerswinst op dit moment. Daarnaast heb ik in totaal bijna 30% van mijn oorspronkelijke inleg teruggekregen in dividend.

Voorlopig hou ik OXLC in mijn portefeuille. Zoals ik al eerder schreef heb ik graag een kleine selectie aan risicovollere dividendaandelen in mijn portefeuille. Het hoge dividend compenseert het risico dat ik loop. Hoewel OXLC hun dividend niet jaarlijks verhoogt, en het dus niet helemaal past binnen mijn beleggingsvisie, gebruik ik OXLC vooral om mijn maandelijkse inkomstenstroom op gang te brengen zodat ik iedere maand dat dividend weer kan herinvesteren in aandelen die wél aansluiten bij mijn langetermijnstrategie.

Dit artikel beschrijft slechts mijn overwegingen en visie en is niet bedoeld als advies. Maak altijd zelf goede overwegingen voordat je besluit te investeren in een aandeel.Beleggen kent risico op verlies.

1 Reactie

  1. Martin de Ruig

    Goedenavond,

    klas uw artikel over Oxford Lane. Waar kan ik deze aankopen?

    Vriendelijke groet, Martin

Geef een antwoord