Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Unibail verkocht

door Joshua   ·  19/02/2021   ·  

Unibail verkocht

door Joshua   ·  19/02/2021   ·  

Het zal niemand ontgaan zijn dat Unibail nieuws naar buiten heeft gebracht over hun dividendbeleid. Veel mensen vroegen direct aan mij: heb je Unibail verkocht? Dat heb ik inderdaad gedaan en ik zal hier wat meer over vertellen.

Unibail schrapt het dividend

In 2020 kondigde Unibail al aan dat ze zouden stoppen met dividend uitkeren totdat duidelijk was wat de impact zou zijn van de situatie waar de wereld in verkeerde (en nog steeds verkeert). Ze hebben nog eenmaal een dikke uitkering gedaan en daarna zouden ze pas op de plaats houden. Dit was geen gekke zet omdat niemand wist welke kant het op zou gaan. Ik kon me hier wel in vinden en besloot om de situatie nog even aan te kijken. Destijds had ik mijn aandelen Unibail daarom niet verkocht.

Zoals jullie weten bezit Unibail grote winkelcentra. Ze verhuren ruimtes in deze winkelcentra aan winkeliers. Door de ontstane wereldwijde situatie waren beleggers bang dat Unibail last zou krijgen van huurders die niet meer zouden betalen. Uiteindelijk daalde de koers tot net onder de € 30.

Tot en met 2022 geen dividend meer

Op 10 februari kwam het nieuws naar buiten dat Unibail tot en met 2022 geen dividend meer zal uitkeren. Dit is begrijpelijk, ze hebben in 2020 veel slechter gepresteerd dan in 2019. De nettohuurinkomsten zijn met 26% gedaald en de verhoudingen leningen-bezittingen is opgelopen tot bijna 45%. Ook willen ze hun winkelcentraportefeuille herstructureren.

Kortom, ze nemen verstandige stappen om in de toekomst weer een gezond bedrijf te worden. Toch is de koers nog niet hersteld, ondanks dat de Net Asset Value ruim € 166 bedraagt. Ieder aandeel vertegenwoordigt dus een intrinsieke waarde van € 166 terwijl de koers momenteel rond de € 58 noteert. Dat betekent dus een discount ten opzichte van de intrinsieke waarde van 65%! Normaal gesproken zou bij commercieel vastgoed en winkelcentra een discount van 35% gangbaar zijn. Deze huidige discount is dus bijna twee keer zo hoog. In theorie zou de koers rond de € 108 moeten noteren. Maar doordat er nog heel veel onzeker is over de toekomst kan het nog even duren voordat de koers weer naar dit logischere niveau stijgt.

Unibail verkocht

Ik heb op 10 februari direct nadat het nieuws over Unibail naar buiten kwam mijn hele positie Unibail verkocht voor € 64 per aandeel. Het nieuws over het dividendbeleid kwam na de sluiting van de beurs pas naar buiten, dus hoe kon ik dan zo snel van mijn positie af komen? Mijn aandelen Unibail stonden nog op mijn oude Flatex portefeuille en bij Flatex kan je buiten beurstijden handelen. Dit was mijn geluk, de volgende dag opende de koers namelijk € 10 lager! Dit heeft me € 140 bespaard. Onderaan de streep heb ik ruim € 500 koersverlies gerealiseerd.

Dat ik mijn aandelen heb verkocht betekent niet dat ik Unibail nu een slecht aandeel vind, het is alleen geen dividendaandeel meer. Het is niet zeker dat ze na 2022 weer starten met dividend uitkeren en daarom heb ik besloten om mijn positie te verkopen. Ik beleg om passief inkomen te genereren en dat geeft Unibail voorlopig niet meer.

Wat is mijn strategie nu ik Unibail heb verkocht?

Voorlopig hou ik een deel van de verkoopopbrengst aan in mijn DEGIRO account totdat er weer een mooi aandeeltje voorbij komt. Ik heb weer wat posities uitgebreid, waaronder Kroger. Ook ben ik de laatste maanden  geleidelijk ingestapt in een mooi dividendaandeel dat ik in mijn volgende artikel zal behandelen.

Tot de volgende keer en zoals altijd:
Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Beleggen kent risico op verlies. 

2 Reacties

  1. Sylvia

    Wel jammer dat je niet aangeeft in welk nieuw aandeel je dan gestapt bent 😉

    1. Joshua

      Sorry Sylvia! Hou de site de komende dagen in de gaten, dan maak ik het bekend! 😉

Geef een antwoord