Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Dividendaandeel maart Visa

door Joshua   ·  06/04/2020   ·  

Dividendaandeel maart Visa

door Joshua   ·  06/04/2020   ·  

In maart is er een hele hoop gebeurd. Ik ben verhuisd, er heerst een wereldwijde gezondheidscrisis, de olieprijs is gekelderd en de rentes gaan wereldwijd steeds verder naar beneden. In deze volatiele tijden stop ik niet met aandelen kopen zoals ik in mijn vorige bericht al schreef. Ik heb dus ook deze maand weer een nieuw bedrijf toegevoegd aan mijn aandelenportefeuille. En wel het welbekende bedrijf Visa.

Visa (V)

Visa is natuurlijk het meest bekend vanwege hun creditcards. Ze zijn opgericht in 1958 en sinds 2008 beursgenoteerd. Daarvoor waren de aandelen in handen van zo’n 13.000 banken. Sinds hun beursgang in 2008 hebben ze elk jaar het dividend weten te verhogen. Ze betalen momenteel $ 1,20 per aandeel aan dividend. Dat is op basis van de huidige koers (+/- $ 150) een dividendrendement van 0,80%.

Van een rendement van 0,8% wordt niemand enthousiast natuurlijk, dit is echt een aandeel voor op de lange termijn. Echter: ze hebben de afgelopen drie jaren het dividend met gemiddeld 20,26% verhoogd. Deze trend kunnen ze voort blijven zetten aangezien ze een lage pay out ratio hebben van 21,65%. Bovendien koopt Visa regelmatig eigen aandelen terug, waardoor de koers van het aandeel lekker stijgt. De afgelopen vijf jaren hebben ze al ruim 10% van alle uitstaande aandelen ingekocht.

Doordat de koers van het aandeel hard stijgt lijkt het dividendrendement laag, maar vergeet niet dat dit relatief is. Bijvoorbeeld: voor iemand die al sinds 2008 aandelen in Visa heeft is zijn huidige dividendrendement ten opzichte van zijn aankoopprijs ongeveer 3%. Als Visa weer het dividend met 20% verhoogt zal zijn dividendrendement stijgen naar 3,6%, het jaar daarop 4,32%, het jaar daarop 5,18% enzovoorts. Tijd is extra belangrijk bij aandelen zoals Visa.

Toekomst voor Visa

Visa is de grootste creditcardmaatschappij die er is. Ze hebben 336 miljoen kaarthouders. De een na grootste creditcardmaatschappij, Mastercard, heeft 231 kaarthouders. Dat is een verschil van 100 miljoen(!).

Een aantal beleggers denken dat het een nadeel is dat Visa de grootste creditcardmaatschappij is. Hierdoor zou er veel terrein te verliezen zijn aan concurrenten, en maar weinig terrein te winnen. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Natuurlijk loop je als marktleider gevaar dat je marktaandeel verliest aan nieuwkomers, maar dat is geen reden om niet in een marktleider te investeren. Sterker nog, ik zie juist nog heel veel terrein voor Visa om te winnen.

Wereldwijd wordt contant geld nog steeds het meeste als betaalmiddel gebruikt. Het zit er aan te komen dat we op een dag helemaal van contant geld afstappen. Vooral tijdens de huidige gezondheidscrisis zie je steeds meer mensen betalen met hun pinpas of hun mobiele telefoon. Ik denk dan ook dat er in de toekomst nog heel veel terrein te winnen is voor bedrijven zoals Visa.

Mijn aankoop

In de maand maart heb ik in totaal 6 aandelen Visa gekocht voor € 157,78 per stuk. Ik heb deze aankoop in 3 stappen gedaan omdat de koers dalende was en ik niet wist waar de daling zou stoppen. Momenteel is de koers ongeveer € 141. Ik ben van plan om deze positie de komende tijd nog uit te breiden naar in totaal 10 aandelen.

Van de huidige 6 aandelen die ik heb zal ik elk jaar € 6,66 aan dividend ontvangen, ofwel € 1,66 per kwartaal. Na inhouding van dividendbelasting blijft er netto € 1,41 over. Dit is een klein bedrag, maar zoals ik al eerder uitlegde is Visa voor mij een lange termijn investering. Ik verwacht dat Visa de komende jaren het dividend flink blijft verhogen en dat ze daarnaast verdergaan met het inkopen van eigen aandelen.

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Raadpleeg altijd een financieel expert voordat je besluit te gaan beleggen. Beleggen kent risico op verlies.

PS: Misschien hebben jullie gezien dat Flatex gestopt is met hun advertentiecampagne. Ze gaan per 1 juni 2020 € 3,90 per transactie in rekening brengen en zijn vanaf dat moment dus niet meer gratis. Bestaande klanten worden mogelijk overgezet naar DEGIRO, waar ze sinds kort eigenaar van zijn. Doordat Flatex gestopt is met hun campagne werken alle Flatex-banners niet meer. Ik ben deze aan het vervangen voor banners van DEGIRO, aangezien ik vanaf 1 juni mijn aandelen daar ga aankopen.

Geef een antwoord