Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Beleggen tijdens de crash

door Joshua   ·  14/03/2020   ·  

Beleggen tijdens de crash

door Joshua   ·  14/03/2020   ·  

Momenteel is er een hoop aan de hand op de beurzen. Aanleiding voor de recente dalingen zijn o.a. de wereldwijde gezondheidssituatie, de olieprijzenoorlog en de verlaging van de rente door de Amerikaanse FED.

Veel lezers hebben contact met me gezocht om te vragen wat ik doe tijdens deze crash. Mijn antwoord: ik ben aan het verhuizen.

Zonder gekheid, ik ben momenteel aan het verhuizen naar een grotere woning dus ik heb weinig tijd gehad om een artikel te schrijven. Bovendien wordt deze website helemaal gemoderniseerd door een professionele websitebouwer. De inhoud blijft hetzelfde maar het uiterlijk wordt helemaal gepimpt met een paar hele bijzondere features. Hopelijk wordt de nieuwe website deze maand nog gelanceerd. Hou dit in de gaten! 🙂

Wat doe ik qua beleggen tijdens de crash?

De vraag is natuurlijk: wat doe ik met beleggen tijdens de crash?

In mijn privé-portefeuille heb ik wat aandelen bijgekocht van bedrijven die ik al tijden volg maar telkens te duur vond. Voor de portefeuille voor deze blog heb ik een mooi kwaliteitsaandeel opgepikt voor een appel en een ei (ga ik nog een artikel over plaatsen). Kortom: ik blijf gewoon doorgaan met investeren zoals ik dat normaal deed

Waarom stop ik niet met investeren?!

Veel beleggers die ik spreek zijn huiverig om nu geld in de markt te steken. Ergens begrijp ik ze wel, maar ik ben het niet met ze eens.

Er wordt geroepen dat de bodem nog lang niet bereikt is en dat elke euro die je er in steekt alleen nog maar minder waard wordt. Ik heb zelfs mensen horen zeggen dat ze liever al hun aandelen inwisselen voor cash om een verdere daling te vermijden. Dit is niet wat ik doe.

Consequent inleggen is mijn strategie. Ik blijf in hetzelfde tempo investeren als ik al deed. Mijn doel is een inkomstenstroom van dividend te genereren, niet om door aan- en verkopen winst te pakken dus koersbewegingen zijn niet heel belangrijk. Zolang het dividend blijft binnenkomen verandert een tussentijdse daling niets aan mijn strategie.

Een lagere koers betekent overigens een hoger dividendrendement voor aandelen die je koopt tegen die lagere koers, terwijl het dividendrendement van de aandelen die je al hebt gekocht niet verandert. Het kan dus interessant zijn om aandelen te kopen van posities die je al hebt om je gemiddelde dividendrendement van die positie te doen stijgen.

Het argument dat de waarde van aandelen die ik vandaag koop morgen verder gedaald kan zijn vind ik onlogisch. Toen de beurzen in 2019 hard stegen had je ook kunnen zeggen: de koers was gisteren veel lager dus je koopt aandelen vandaag te duur. Op die manier ga je investeren alleen maar uitstellen tot het ‘perfecte moment’ komt. Dit is niet handig.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het meer effect heeft om lang in de markt te zitten dan de markt proberen te timen. Als je consequent inlegt, bijvoorbeeld maandelijks, dan koop je zowel in ‘dure tijden’ als in ‘goedkope tijden’.

Is dit een mooi moment om te beginnen met beleggen?

Wat mij betreft is het beste moment om te beginnen met beleggen altijd zo snel mogelijk. Hoe eerder je begint des te langer zit je in de markt. Door beginnen met investeren uit te stellen loop je dividend mis wat je zou kunnen herinvesteren om een sneeuwbaleffect te creëren.

Als je nog niet ben begonnen met investeren dan is het interessant om nu te beginnen met beleggen tijdens de crash. Het is nu in tegenstelling tot een paar maanden geleden mogelijk om goede kwaliteitsaandelen op te pikken voor bodemprijzen. Via de DEGIRO kan je tegen gunstige tarieven aandelen op alle beurzen kopen.

Conclusie

Ik blijf tijdens deze crash beleggen in hetzelfde tempo als voorheen. Afgelopen weken heb ik weer een mooi dividendaandeel gekocht tegen een prima prijs. Ik heb veel vertrouwen in mijn strategie en tempo waarin ik investeer. Omdat ik alleen beleg met geld dat ik de komende 30 jaar niet nodig heb doen beursschommelingen mij weinig.

Stay the course!

Bovenstaand artikel is de mening van de schrijver en is geen persoonlijk financieel advies. Beleggen kent risico op verlies.

2 Reacties

 1. Johan

  Hallo Joshua, Nu is het juist de tijd om aandelen te kopen. Ik ben net gestart bij Flatex. Geen kosten verder. Heb mij erin verdiept. En met een klein bedrag gestart om te kijken of het echt gratis is wat Flatex verteld. En idd wat aandelen gekocht en weer met kleine winst verkocht en laten storten naar mijn eigen rekening. Alles werkt perfect. Oppassen dat je niet rood komt te staan. Goede app met weinig info maar daar is het internet voor. Goede beveiliging ook dmv Tan code. Wat zijn op dit moment goede aandelen om te kopen? Banken bv? Graag jouw mening.

  1. Joshua Meijer

   Hallo Johan,

   Goed dat je bent begonnen met beleggen!

   Op dit moment richt ik me op aandelen die jaarlijks het dividend kunnen blijven verhogen in de toekomst. Ik richt me nu vooral op bedrijven in sectoren die ondanks de crisis geld zullen blijven verdienen. Dus bijvoorbeeld aandelen van gas/water/licht-bedrijven en supermarktketens. Ook maandelijkse dividendbetalers zoals Main Street Capital en Realty Income koop ik in kleine porties bij.

   De ‘crisis’ is een samenloop van de kelderende olieprijzen, de alsmaar lagere rente en het wereldwijde virus. Ik koop dus in ieder geval nu geen aandelen in de banksector, de oliesector en de vliegvaartsector. Die aandelen zijn nu misschien goedkoop geprijsd, maar ik denk dat veel bedrijven in die sectoren hun dividendbeleid zullen moeten aanpassen door de crisis. Pas zodra de crisis een beetje stabiliseert wordt duidelijk welke bedrijven in die sectoren de moeite waard zijn om te kopen. Ik hou ze dus wel in de gaten!

   Succes met beleggen!

   Groeten, Joshua

Geef een antwoord