Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Dividendaandeel april 2020

door Joshua   ·  18/04/2020   ·  

Dividendaandeel april 2020

door Joshua   ·  18/04/2020   ·  

In april was ik op zoek naar een dividendaandeel dat sterk genoeg is om ook tijdens de huidige crisis het dividend te kunnen uitbetalen en zou kunnen blijven verhogen.

De effecten van de wereldwijde gezondheidsproblemen hebben bij sommige bedrijven namelijk al direct geleid tot het besluit om (voorlopig) geen dividend uit te keren (zoals Unibail). Mijn verwachting is dat een heleboel andere bedrijven pas over een tijdje de effecten van de crisis gaan voelen. Na verloop van tijd zullen een hoop bedrijven er niet meer omheen kunnen: ze moeten hun dividenduitkeringen (al dan niet tijdelijk) stoppen.

De bedrijven in de hardst getroffen sectoren waren al direct aan de beurt, denk aan vliegtuigmaatschappijen, horeca, retail en Amerikaanse zorgverzekeraars. De volgende lichting bedrijven die hun dividend moeten gaan stoppen zijn bedrijven die steun krijgen van de overheid. Amerika heeft namelijk de eis gesteld aan bedrijven die steun ontvangen dat ze stoppen met dividend uitkeren, de EU is dit ook van plan. Tot slot zijn de bedrijven met veel schulden op de balans aan de beurt. Het bedrijf waar ik deze maand aandelen in wilde kopen moest voldoen aan de volgende eisen:

 • Uiteraard moet het bedrijf dividend uitkeren en jaarlijks het dividend verhogen;
 • het bedrijf bevindt zich in een niet-getroffen sector;
 • het bedrijf heeft geen tot weinig omzetverlies en zal dus geen overheidssteun nodig hebben; en
 • weinig schulden op de balans heeft staan.

T. Rowe Price (TROW)

Al enige tijd had ik T. Rowe Price op het oog. T. Rowe Price is een Amerikaans investeringsbeheerder die fondsen, adviesdiensten en pensioenvoorzieningen aanbiedt aan particulieren, financiële instellingen en financiële intermediars.

Het bedrijf beheert meer dan 1,3 biljoen dollar aan vermogen. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Baltimore, Maryland. Ze hebben 16 vestigingen in andere landen en bedienen klanten in meer dan 47 landen ter wereld.

Het bedrijf is opgericht in 1937 door Thomas Rowe Price Jr. die het beste bekend staat voor het ontwikkelen van de ‘growth stock’ investeringsmethode. Deze methode richt zich op bedrijven die harder groeien dan andere bedrijven uit de sector: groeiaandelen. Ironisch genoeg heeft het aandeel T. Rowe Price zich ontwikkeld als een groeidividend aandeel.

Vanaf 2019 heeft T. Rowe Price besloten zich te focussen op actief vermogens beheer in plaats van passief vermogensbeheer. Dit past helemaal bij hun focus op groeiaandelen.

De cijfers

De koers van T. Rowe Price stond tot voor kort al bijna een jaar genoteerd voor meer dan $ 100 met een hoogtepunt van $ 139,82. Nu de koers eindelijk weer eens onder de $ 100 staat heb ik snel toegeslagen. Want de cijfers liegen er niet om.

T. Rowe Price keert zo’n 3,5% dividend uit op basis van de huidige koers en ze verhogen het dividend al 34 jaar op rij. De laatste 10 jaar hebben ze het dividend met gemiddeld 12% per jaar verhoogd. Ze hanteren momenteel een keurige pay out ratio van 50% dus de helft van de winst blijft binnen het bedrijf. Als klap op de vuurpijl koopt T. Rowe Price ook nog eens regelmatig enorm veel van haar eigen aandelen in (bijvoorbeeld 3% in 2019) waardoor de koers lekker stijgt.

De omzet stijgt al jaren (2019: 5,47%), de nettowinst stijgt al jaren (2019: 15,73%), de EPS stijgt al jaren (2019: 19,67%) en ga zo maar door. Man, wat een lekkere cijfers.

Schulden

T. Rowe Price staat op een kort lijstje met aandelen in de S&P500 die geen schulden hebben. Dit gaat hen een groot voordeel geven in de komende crisis. Waar andere bedrijven hun dividend zullen moeten stopzetten, verlagen of uitstellen zal T. Rowe Price het dividend gewoon blijven uitkeren en verhogen.

Cashflow is heel belangrijk voor bedrijven: Wat komt er binnen en wat gaat er uit? Als de uitgaven hoog zijn komen ze in de problemen wanneer de inkomsten lager uitvallen of stilstaan. Sommige kosten kan je makkelijk verminderen als de inkomsten tegenvallen: je kan personeel ontslaan, je kan abonnementen opzeggen etc. Maar op schulden kan je niet zo snel en makkelijk bezuinigen. Bedrijven met hoge schulden die nu tegenvallende inkomsten hebben zullen het daarom zwaar gaan krijgen.

Behalve dat ze doorgaan met dividenduitkeringen hebben ze ook aangekondigd dat ze doorgaan met aandelen inkopen. Ze hebben genoeg liquide middelen op de balans staan (eind 2019: $ 1,78 miljard) dus ik verwacht dat ze hun beloftes waar kunnen maken.

Mijn aankoop

Op 15 april heb ik 5 aandelen gekocht voor € 90,50 per stuk.Per aandeel krijg ik € 3,31 per jaar aan dividend. Dit is een bruto rendement van 3,65%.

In totaal heb ik dus € 452,50 besteed. Elk kwartaal ontvang ik na aftrek van dividendbelasting netto € 3,52. Ik ga deze positie hoogstwaarschijnlijk uitbreiden, als de koers gunstig staat koop ik er weer een paar bij.

Laat me in de reacties weten wat je van deze aankoop vindt en waar jij op let als je aandelen koopt tijdens deze crisis!

De bovenstaande tekst is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

4 Reacties

 1. Brent

  Ik heb een vraag.
  Ik ben een student en ben 18 jaar. Ik wil graag beginnen met beleggen, maar weet nog niet zo goed hoe. Zou jij mij kunnen helpen?

  1. Joshua Meijer

   Beste Brent,

   Ik geef geen persoonlijk financieel advies (daar is een vergunning voor nodig). Maar ik kan je aanraden om eens rond te kijken op deze website. Kijk bijvoorbeeld eens bij de pagina ‘de basisprincipes’ of ‘beginnen met beleggen’. Als je vragen hebt kan je die altijd stellen! 🙂

   Succes!

   Joshua

 2. Marco de Heer

  Goede info. 90,50 lijkt ook goedkoop nu.

  1. Joshua Meijer

   Dankjewel Marco!

   Het is inderdaad wel een koopje momenteel. De koers is redelijk stabiel op het moment maar als deze nog een dipje naar beneden maakt dan koop ik er weer een paar bij.

   Gr. Joshua

Geef een antwoord