Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Cisco Systems: draadloos dividend

door Joshua   ·  09/12/2020   ·  

Cisco Systems: draadloos dividend

door Joshua   ·  09/12/2020   ·  

In de afgelopen maanden heb ik weer wat nieuwe bedrijven toegevoegd aan mijn portefeuille bij DEGIRO. Een van deze bedrijven bespreek ik in dit artikel: Cisco Systems is mijn nieuwste bron van dividend! 

Over Cisco Systems

Iedereen heeft bewust of onbewust regelmatig te maken met de producten en diensten van Cisco. Bij de meeste bedrijven zijn wel routers en voip-telefoons van Cisco te vinden. Cisco maakt naast routers en telecommunicatieapparaten ook andere hardware. Daarnaast leveren ze diverse diensten op het gebied van (draadloze en bedrade) netwerken, veiligheid, datacenters en nog veel meer.

Ze bestaan al sinds 1984 en hun hoofdkantoor staat in San Jose, California. In 2019 waren er wereldwijd ruim 75.000 mensen in dienst bij Cisco. Al deze medewerkers zijn erg tevreden over Cisco. Dat blijkt uit het feit dat Cisco in 2020 op de 4e plek staat op de jaarlijkse Forbes top 100 lijst van beste bedrijven om voor te werken gebaseerd op medewerkerstevredenheid.

Cisco dividend

Momenteel keert Cisco jaarlijks $ 1,43 aan dividend uit per aandeel. Op basis van de huidige koers is dat bijna 3,5%. Het is nog niet zo lang geleden dat Cisco dividend is gaan uitkeren. Ze zijn 9 jaar geleden begonnen met dividend uitkeren en sindsdien verhogen ze ieder jaar het dividend. Over de afgelopen 5 jaar is het dividend gemiddeld jaarlijks met bijna 14% verhoogd. Dat is een hele mooie groei. Stel je eens voor dat je salaris 5 jaar op rij met 14% per jaar wordt verhoogd, dan zou je salaris na 5 jaar bijna zijn verdubbeld! Ik heb dat bij nog geen enkele werkgever meegemaakt toen ik nog in loondienst werkte.. 😉

De pay out ratio is rond de 45% en dat is netjes. Ze houden meer dan de helft van de winst over om in het bedrijf te kunnen investeren.

De cijfers

De omzet en winst in 2020 zijn wat lager ten opzichte van 2019. Dat is niet zo gek aangezien steeds meer mensen vanuit huis werken en kantoornetwerken minder worden gebruikt. Dit raakt de verkoop van hardware. Het jaar is nog niet voorbij maar de verwachting is dat de netto winst in 2020 tussen de 3% en 6% lager uit zal vallen ten opzichte van 2019. Dat de nettowinst wat lager uitvalt is geen probleem, ze draaien nog steeds een massieve 11 miljard dollar winst in 2020 (gebaseerd op resultaten t/m oktober).

De omzet en netto winst zijn dus iets gedaald, maar de nettowinst per aandeel is gestegen van $ 2,61 per aandeel in 2019 naar $ 2,64 dollar per aandeel in 2020. Dit lijkt tegenstrijdig gezien het feit dat de totale winst is gedaald, maar het is te verklaren door het feit dat Cisco al jaren op rij stelselmatig aandelen terugkoopt. Dit is gunstig voor de aandeelhouders dus ik ben hier blij mee.

Huidige waarde en vooruitzichten

In juli 2019 was de koers op een top van $ 58 terechtgekomen. Sindsdien heeft Cisco niet meer rond die koers genoteerd. De huidige koers staat rond de $ 42 ten tijde van schrijven en is daarmee bijna 28% lager dan de top van 2019. Laat je niet misleiden, ze zijn nu niet spotgoedkoop. Ze noteren momenteel op een ‘fair value’. De PE ratio van Cisco is bijna gelijk aan het gemiddelde van de sector. Ze zijn dus in ieder geval niet te duur. Ik vind het geen probleem om aandelen te kopen die fair value zijn geprijsd. Niet ieder aandeel in mijn portefeuille hoeft een koopje te zijn.

Qua vooruitzichten heb ik vertrouwen in de omslag die Cisco aan het maken is van hardware naar software: In 2020 is de wereld steeds meer vanuit huis gaan werken. Dit heeft logischerwijs invloed op de hardware sales van Cisco. Maar gelukkig richt Cisco zich steeds meer op software. Momenteel komt iets meer dan de helft van de omzet uit software sales. Ze hebben diverse software producten en als de kans zich voordoet nemen ze softwarebedrijven over zoals ThousandEyes en Portshift. Ook hebben ze bijvoorbeeld in 2007 Webex overgenomen. Webex is software voor videovergaderingen, en dat is een sector die in 2020 een enorme boost heeft gekregen. Toegegeven, Zoom en Microsoft Teams hebben de meeste naamsbekendheid onder videovergaderingsoftware, maar ik heb ook al aardig wat videogesprekken via Webex achter de rug.

Mijn aankoop

In de afgelopen maanden heb ik 10 aandelen Cisco opgepikt tegen een gemiddelde koers van $ 39,81 per aandeel. Cisco levert me jaarlijks $ 14,30 aan dividend op. Na dividendbelasting hou ik hier $ 12,16 aan over. De komende tijd wil ik deze positie nog verder uitbreiden bij mijn favoriete broker: DEGIRO.

Dit artikel weergeeft de persoonlijke bevindingen en mening van de auteur. Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

Geef een antwoord