Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Mijn portefeuille in 2020

door Joshua   ·  17/01/2020   ·  

Mijn portefeuille in 2020

door Joshua   ·  17/01/2020   ·  

Het begin van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om je portefeuille eens kritisch te bekijken om te bepalen of je nog op koers ligt. In dit artikel ga ik kijken naar de spreiding van mijn portefeuille voor 2020. Zoals ik in een ouder artikel heb geschreven kan je door spreiding je risico’s proberen te beperken.

Spreiding per aandeel

Op 13 januari 2020 was de waarde van mijn portefeuille € 4.581,54. Mijn portefeuille zag er als volgt uit:

Spreiding van mijn portefeuille in jan 2020 naar aandeel

Momenteel heb ik aandelen van 7 verschillende bedrijven in mijn portefeuille. De kleinste positie is op dit moment € 550,27 waard en de grootste € 796. Dit betekent dat elke positie tussen de 12% en 17,37% van mijn portefeuille inneemt. Elke maand koop ik voor zo’n € 500 à € 600 aan aandelen. Sommige aandelen stijgen, anderen dalen of blijven redelijk stabiel qua koers. Hierdoor zal de waarde van mijn aankopen na verloop van tijd enigszins uit elkaar gaan lopen.

Ik wil in 2020 toe naar een situatie waarin elk aandeel zo’n 5% van mijn portefeuille inneemt. Als ik elke maand aandelen van een ander bedrijf koop dan zou ik in theorie aan het einde van het jaar rond de 5% portefeuillewaarde per aandeel moeten uitkomen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de koersontwikkeling van de aandelen, dus ik mik op 5% als een soort richtlijn.

Spreiding per sector

Als je mijn portefeuille per sector bekijkt, dan ziet het er iets anders uit:

spreiding per sector van mijn portefeuille in jan 2020

Je kan zien dat ruim een kwart van mijn portefeuille in de vastgoedsector is geïnvesteerd. Omdat ik nog bezig ben met het opbouwen van mijn portefeuille vind ik dit niet erg. Het is wel goed om te zien dat al mijn andere aankopen zich in verschillende sectoren bevinden.

In 2020 wil ik nog een paar sectoren toevoegen, onder andere: energie, industrieel en luxegoederen. Maar ik wil ook sectoren uitbreiden waar ik al in vertegenwoordigd ben. Het zou mooi zijn als ik aan het einde van het jaar ongeveer in 10 verschillende sectoren aandelen heb.

Elke maand dividend in 2020

In 2020 ontvang ik elke maand dividend uit mijn aandelenportefeuille. Dit komt mede door de toevoeging van Realty Income vorige maand, maar ook doordat ik kwartaalbetalers heb die in verschillende maanden uitbetalen. Per maand ziet mijn betaalschema er als volgt uit:

 • jan: Realty Income, Comerica
 • feb: Realty Income, AbbVie
 • mar: Realty Income, Consolidated Edison, IBM, Kroger, Unibail
 • apr: Realty Income, Comerica
 • mei: Realty Income, AbbVie
 • jun: Realty Income, Consolidated Edison, IBM, Kroger
 • jul: Realty Income, Comerica, Unibail
 • aug: Realty Income, AbbVie
 • sep: Realty Income, Consolidated Edison, IBM, Kroger
 • okt: Realty Income, Comerica
 • nov: Realty Income, Abbvie
 • dec: Realty Income, Consolidated Edison, IBM, Kroger

Het valt op dat de maanden maart, juni, september en december de grootste uitkeringen plaats vinden. De meeste bedrijven keren in deze maanden uit. Toch zou het leuk zijn als ik aankomend jaar nog in bedrijven investeer die in de ´rustige maanden´ uitkeren om de inkomstenstroom wat constanter te houden. Maargoed, dit is niet iets waar ik aandelen specifiek op uitzoek.

Conclusie

Qua spreiding start mijn portefeuille in 2020 goed als je bedenkt dat deze portefeuille nog geen jaar oud is. Aankomend jaar wil ik meer spreiding over aandelen en over sectoren. De maandelijkse stroom aan dividenden die binnenkomt helpt bij het doen van de maandelijkse investeringen.

Wil jij dit jaar ook gaan beleggen? Open een rekening bij DEGIRO!

2 Reacties

 1. Eva

  Dankjewel voor je uitleg. Ik lees je blogs graag. Ik heb weinig kennis van dividend investeringen, hoe jij het schrijft, de afweging om ergens wel of niet in te investeren, is het echt veel duidelijker hoe je door onderzoek – tot deze keuzes bent gekomen en een mooi portfolio
  Succes dit jaar!

  1. Joshua Meijer

   Dankjewel voor je mooie compliment Eva! Ik ben blij dat je er wat aan hebt. Ben je wel al begonnen met investeren? Jij ook veel succes het komende jaar!

Geef een antwoord