Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Mijn dividend in september

door Joshua   ·  01/10/2020   ·  

Mijn dividend in september

door Joshua   ·  01/10/2020   ·  

De maand september is alweer voorbij, tijd voor een terugblik op het dividend dat ik heb ontvangen. En natuurlijk een korte toelichting bij sommige posities in mijn portefeuille.

Dividend in september

De portefeuille die ik voor deze blog bijhou heeft in september € 39,48 uitgekeerd. Een jaar geleden was mijn uitkering in september € 3,70. Deze stijging komt vooral omdat ik vorig jaar in september nog niet zo veel aandelen in mijn portefeuille had. Intussen zijn er natuurlijk ook wel dividendverhogingen geweest, maar de grootste verklaring voor de stijging zit in de omvang van de portefeuille. Ik hou deze portefeuille aan bij DEGIRO.

Ik zal hierna kort stilstaan bij de verschillende uitkeringen die ik heb ontvangen. Aan het einde wil ik ook nog kort iets zeggen over Unibail.

Aflac

Aflac heeft in september netto € 3,00 uitgekeerd. Intussen is de koers met $ 0,75 gedaald sinds mijn aankoop in juni. Destijds zag ik de potentie in van Aflac en deze maand is het aandeel ook door andere analisten op de ‘buy’ list gezet. Aan het einde van het tweede kwartaal hadden 34 hedge funds Aflac in hun portefeuille. Dit is meer dan het eerdere record van 32. Hedge funds zijn altijd op zoek naar ondergewaardeerde aandelen. Zoals ik in juni al ontdekte is Aflac mogelijk ondergewaardeerd met een PE-ratio van 9 terwijl het sectorgemiddelde op 14 staat.

American States Water

In september heeft American States Water netto € 1,43 aan dividend uitgekeerd. Ze hebben het dividend met bijna 10% verhoogd in augustus. Dit is een hele mooie stijging. Ondanks deze dividendverhoging is de koers met 10% gedaald ten opzichte van mijn gemiddelde aankoopprijs. Waar dit door komt is lastig te verklaren. Hun halfjaarcijfers lieten immers een positieve groei zien. Ook heeft AWR al eerder verklaard dat de huidige economische situatie geen invloed heeft op de resultaten. Ze zullen dus weinig problemen ondervinden door de huidige crisis. Ik overweeg om een aantal aandelen bij te kopen de komende tijd, maar ik weet het nog niet zeker. Wat mij vooral tegenhoudt is de relatief hoge schulden, tijdens deze crisis richt ik me vooral op bedrijven die (bijna) geen schulden hebben.

Consolidated Edison

Van onze vrienden bij Consolidated Edison heb ik netto € 5,47 ontvangen. Ook dit aandeel heeft een koersverliesje ten opzichte van mijn gemiddelde aankoopprijs. De halfjaarresultaten lieten een groei zien maar toch laten beleggers het aandeel een beetje links liggen. Dit is vooral vreemd als je bedenkt dat dit een recessiebestendig aandeel is. Wellicht koop ik nog een paar aandeeltjes in de komende maanden.

IBM

Van IBM heb ik in september netto € 17,55 aan dividend mogen ontvangen. De resultaten van IBM vallen een beetje tegen ten opzichte van vorig jaar. Ik hou IBM vast en ben niet van plan om extra aandelen te kopen op de korte termijn

Kroger

Mijn grote winnaar Kroger heeft in september netto € 3,82 uitgekeerd. Dit bedrijf heb ik voor een appel en een ei gekocht in juli 2019. De koers stond toen onder druk vanwege Amazon-angst, maar inmiddels is de koers gelanceerd tot in de stratosfeer: de koers staat inmiddels ruim 51% hoger! En er zit nog meer rek in volgens meerdere analisten. Ik ben aan het overwegen om de komende maanden nog wat aandeeltjes op te pikken.

Microsoft

Van Microsoft heb ik netto € 2,56 dividend ontvangen in september. Sinds mijn aankoop is de koers bijna 25% gestegen. Ik ga dit aandeel niet bijkopen omdat de koers momenteel overgewaardeerd is. Ik hou ze voorlopig gewoon vast.

Realty Income

Realty Income is een van mijn favoriete aandelen. Deze maand heb ik netto € 4,17 ontvangen. Ze keren maandelijks dividend uit en verhogen het al 25 jaar op rij. Het dividendrendement ligt momenteel boven de 4,5% en dat is lekker. Ik koop af en toe een aantal aandeeltjes bij.

Visa

Van creditcardgigant Visa heb ik netto € 1,49 dividend gekregen in september. De koers is gestegen ten opzichte van mijn gemiddelde aankoopprijs. Ik hou deze aandelen vast, ik ben niet van plan om deze positie op korte termijn uit te breiden.

Unibail claimemissie

In mijn vorige artikel over Unibail heb ik de mogelijke effecten van een claimemissie uiteengezet. Ik ging bij mijn berekening van destijds uit van een koers die gelijk was aan de waarde van de reeds uitstaande aandelen. Omdat de uitgiftekoers van de nieuwe aandelen nog niet bekend was had ik geen andere manier om mijn berekening te maken. Ik kwam uit op een verwatering van 10%. Inmiddels heeft de Belgische private bank Degroof Petercam aangegeven dat de huidige claimemissie tot een verwatering van 57% zou leiden. Momenteel staan er 138 miljoen aandelen uit. Bij een kapitaaltoename van 3 miljard en een verwatering van 57% zouden er dan 351 miljoen aandelen uitstaan. Dit betekent dat er 213 miljoen aandelen worden uitgegeven tegen een koers van € 14 per aandeel. Hier tegenover staat zo’n € 99 intrinsieke waarde. Dat zou dus een discount van 85% betekenen. Dit lijkt me een vrij sterk verhaal. In hoeverre Degroof Petercam het bij het juiste eind heeft zullen we moeten afwachten. Pas zodra Unibail naar buiten komt met de details van de claimemissie zullen we meer weten. Wordt vervolgd..

 

Dit artikel is een weergave van de bevindingen en mening van de auteur. Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies. 

Geef een antwoord