Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aflac

door Joshua   ·  01/07/2020   ·  

Aflac

door Joshua   ·  01/07/2020   ·  

Elke maand ben ik op zoek naar dividendaandelen waar ik in wil investeren. Ook deze maand heb ik weer een nieuw bedrijf toegevoegd aan mijn portefeuille: Aflac.

Aflac (AFL)

Aflac is een Amerikaanse zorgverzekeringsaanbieder die al 65 jaar bestaat. Ze bieden aanvullende zorgverzekering aan in Japan (70%) en Amerika (30%). Het is een grote speler: Ze staan dit jaar op plek 146 in de Fortune 500, de lijst met de 500 grootste bedrijven van Amerika. Ze verkopen hun polissen aan particulieren en aan werkgevers. Wereldwijd verzekeren ze meer dan 50 miljoen mensen. Als hun klanten een claim hebben dan betalen ze hen binnen een dag uit.

De koers van Aflac heeft een tik gekregen door de gezondheidsperikelen die de laatste maanden speelden. Veel beleggers vermijden momenteel zorgverzekeraars omdat ze bang zijn dat er veel claims moeten worden uitgekeerd. Ik denk dat er ook een keerzijde aan dit verhaal zit. Juist door deze gezondheidsperikelen zien mensen in dat het belangrijk is om je aanvullend te verzekeren. In de VS en Japan is de dekking die reguliere zorgverzekeraars bieden maximaal 60%. De overige 40% mag je alsnog zelf ophoesten. Maar omdat medische zorg in die landen verschrikkelijk duur is kan die 40% alsnog een enorm bedrag zijn. Aflac verzekert mensen tegen het deel dat reguliere verzekeraars niet dekken. Persoonlijk verwacht ik voor de lange termijn dat meer mensen zullen besluiten om een aanvullende zorgverzekering bij Aflac af te sluiten.

Ze hebben in hun verslag over het eerste kwartaal van 2020 aangegeven dat ze de crisis in gingen met goede resultaten, een sterke balans en gezonde ratio’s. Ze hebben wel gemerkt dat er minder polissen werden verkocht, mede door de overheidsmaatregelen die menselijk contact bemoeilijkten. Op 28 juli zullen ze de cijfers over het tweede kwartaal van 2020 bekendmaken, dan zullen we verder inzicht krijgen op het effect van de gezondheidsproblemen op de resultaten van Aflac.

Het dividend van Aflac

Aflac verhoogt al 37 jaar op rij het dividend. Op sommige websites staat dit niet goed aangegeven, zoals op dividend.com. Zij hebben de stock split van 2018 niet goed verwerkt waardoor het lijkt dat ze in dat jaar geen dividendverhoging hebben doorgevoerd. Vaar dus niet altijd blind op 1 website maar raadpleeg meerdere bronnen!

De afgelopen 5 jaar is het dividend van Aflac jaarlijks met gemiddeld 8% verhoogd. (Stel je eens voor dat je jaarlijks 8% loonsverhoging zou krijgen, niet verkeerd toch?) Ze hebben een pay out ratio van 36%, wat betekent dat ze van elke euro winst 36 cent uitkeren als dividend en 64 cent in het bedrijf houden. Een lage pay out ratio is meestal een goede indicatie dat ze in de toekomst het dividend kunnen blijven uitbetalen en verhogen.

Op basis van de huidige koers keren ze een nette 3,11% dividend uit. Daarmee zitten ze net onder het gemiddelde dividend van 3,35% van de gezondheidsverzekeraars. In het verslag van het eerste kwartaal van 2020 hebben ze aangegeven dat ze vastberaden zijn om hun track record van 37 jaar dividendverhogingen voort te zetten. Ook zullen ze bij gunstige koersen hun eigen aandelen terugkopen. Het terugkopen van eigen aandelen heeft een positief effect op de koers en de winst per aandeel. De afgelopen drie jaar hebben ze ongeveer 3% van de uitstaande aandelen teruggekocht per jaar. Sinds 2006 hebben ze 25% van hun eigen aandelen ingekocht! Maar goed, ik dwaal af.

De cijfers van Aflac

De balans van Aflac ziet er keurig uit. De verhouding tussen langlopende schulden en eigen vermogen is 0.26 (debt/equity ratio). Wat houdt dit in? Het eigen vermogen is $ 26,4 miljard, terwijl de langlopende schulden $ 6,76 miljard bedragen. Grofweg kan met het eigen vermogen 4x alle langlopende schuld worden afbetaald. Zoals ik in mijn artikel van april al schreef ben ik tijdens deze crisis op zoek naar bedrijven met zo min mogelijk schuld op de balans. Aflac voldoet mooi aan dit criterium.

De bezittingen, liquide middelen, eigen vermogen en intrinsieke waarde zijn allemaal gestegen ten opzichte van eerder jaren.

De omzet, winst per aandeel en het netto inkomen stijgen door de jaren heen en zijn ieder jaar positief. Zelfs in de periode 2007-2010 zijn ze winstgevend geweest. De vrije cashflow-ratio is momenteel 5. Dit betekent dat de huidige koers vijf keer de vrije cashflow is.  De vrije cashflow-ratio ten opzichte van de koers neemt de laatste jaren af. Maar dat is juist positief, dat betekent dat je meer cashflow krijgt voor de koers waartegen je instapt.

De PE-ratio staat rond de 9. Dit betekent dat de huidige koers 9 keer de winst per aandeel bedraagt. Binnen de sector is de gemiddelde PE-ratio 14, dus Aflac is relatief goedkoop ten opzichte van de sector. Staar hier niet blind op, een lagere PE kan duiden op een ondergewaardeerd aandeel, maar het kan ook duiden op slechte verwachtingen door de markt.

Mijn aankoop

Ik heb in de maand juni 15 aandelen gekocht verspreid over drie aankoopmomenten. Mijn gemiddelde aankoopprijs was $ 37,14. Jaarlijks keert elk aandeel $ 1,12 uit, dat is 3,02%. De komende tijd zal ik nog wat aandelen bijkopen als de koers weer richting de 30 beweegt.

Beleggen kent risico, je kunt je inleg verliezen.

2 Reacties

  1. SG

    Het gaat helaas niet zo goed met de aandelen van Aflac, ook niet na de cijfers van 28 juli.
    We zullen er wat meer geduld mee moeten hebben vermoed ik.

    1. Joshua

      Hi SG,

      Bedankt voor je reactie! De koers gaat misschien niet zo goed, maar laat je daar niet door gek maken: Het belangrijkste is dat ze goede resultaten behalen en dat is wel gebleken uit de cijfers van 28 juli! Ik heb ze gekocht vanwege het dividend met het doel om ze heel lang vast te houden. Wat de koers in de tussentijd is niet zo belangrijk voor mij. Maar ik geef toe dat het altijd wel een beter gevoel geeft als de koers stijgt 😉

      Groetjes,

      Joshua

Geef een antwoord