Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Trap niet in de ‘dividendval’!

door Joshua   ·  23/04/2019   ·  

Trap niet in de ‘dividendval’!

door Joshua   ·  23/04/2019   ·  

De dividendval (Engels: ‘dividend trap’) is een aandeel dat een hoog dividend uitkeert, maar uiteindelijk blijkt het dividend niet houdbaar en zullen de dividenduitkeringen worden gekort of gestopt en keldert de koers van het aandeel. Tegen de tijd dat dat gebeurt is het te laat: Je aandelen zijn flink in waarde gedaald, dus verkopen betekent verlies nemen. Als je niet verkoopt dan zorgen de lagere dividenduitkeringen er voor dat het heel lang duurt voordat je je verlies hebt gecompenseerd met dividenden. Hoe dan ook: je zit in de val! In dit artikel leg ik je uit hoe je een dividendval kan herkennen zodat je weet welke aandelen je moet mijden.

Een dividendval is te herkennen door de volgende eigenschappen:

  • Een hoog dividend in vergelijking met de sector
  • Een hoog dividend ten opzichte van de koers
  • Onregelmatige dividenduitkeringen
  • Veel schulden op de balans
  • Een hoge pay-out ratio
  • Oprukkende concurrentie/verouderd verdienmodel

Dit is misschien het beste toe te lichten met een voorbeeld.

Barnes & Noble (BKS)
Barnes & Noble (update augustus 2020: inmiddels opgekocht door een investeringsmaatschappij en dus niet meer beursgenoteerd) is een boekenwinkel in Amerika met meer dan 600 filialen in 50 staten. Ze zijn de grootste verkoper van schoolboeken en collegeboeken in Amerika. Daarnaast hebben ze een format voor e-boeken. BKS bestaat al meer dan 146 jaar en is opgenomen in de S&P600 en de Fortune 1000 lijst.

BKS is een gerenommeerd bedrijf, dit is niet een stereotype dividendval. Toch wil ik BKS als voorbeeld gebruiken, want als je een dividendval kan herkennen in een groot, gevestigd bedrijf als BKS, dan kan je een dividendval ook herkennen in kleinere, minder bekende bedrijven.

BKS keert momenteel een dividend uit van $ 0,60 per jaar. Ten opzichte van de huidige koers van $ 4,71 komt dat neer op 12,74%. Dit is een flink rendement. Dit lijkt dus een aantrekkelijk dividendaandeel.

Ten opzichte van de sector is het dividendrendement hoog. Vergelijkbare bedrijven die in de boekensector opereren keren een veel lager dividend uit. PSO keert bijvoorbeeld 3,07% uit, JW-A keert 2,82% uit en SCHL keert 1,48% uit.

Ook ten opzichte van de winst per aandeel (earnings per share) is de dividenduitkering van BKS hoog. De winst per aandeel is $ 0,51 terwijl de jaarlijkse uitkering $ 0,60 bedraagt. Dit betekent dat BKS meer uitkeert dan dat er binnenkomt. Op de lange termijn kunnen ze de dividenduitkeringen waarschijnlijk niet volhouden, tenzij de winst per aandeel omhoog gaat, of als het dividend wordt verlaagd of als ze de uitkeringen gaan betalen door schulden aan te gaan. De sectorgenoten PSO, JW-A en SCHL keren ieder “slechts”tussen de 40% en 52% van de winst uit als dividend. Dit kunnen ze veel langer volhouden. Bovendien blijft er ieder jaar geld over binnen het bedrijf dat gebruikt kan worden om te investeren, uit te breiden of schulden af te lossen.

BKS keert niet op regelmatige basis dividend uit. Ze hebben tussen 2005 en 2011 ieder kwartaal dividend uitgekeerd en zijn toen gestopt met dividend uitkeren tot juli 2015. Dit getuigt niet van een regelmatig dividendbeleid. De sectorgenoten keren daarentegen wel regelmatig uit: SCHL sinds 2008, PSO sinds 1994, JW-A ook al sinds 1994 en weet zelfs ieder jaar het dividend te verhogen!

De balans van BKS zag er na het eerste kwartaal van 2018 als volgt uit: de bezittingen waren $ 1,7 miljard. Aan de andere kant van de balans stonden schulden van $ 1,3 miljard en het eigen vermogen (aandelenkapitaal) van $ 0,4 miljard. Dit betekent dat tegenover de waarde van alle bezitingen, 76% van die waarde aan schulden aanwezig waren (debt ratio van 0,76). De solvabiliteit van BKS is 0,23. Een lage solvabiliteit betekent dat het bedrijf weinig eigen vermogen heeft waardoor schuldeisers minder snel bereid zijn om nieuwe leningen te verstrekken. Er is dan tenslotte minder vermogen om de schulden op te verhalen. Voor een compleet plaatje zou je eigenlijk ook naar de liquiditeit moeten kijken, maar voor nu is de solvabiliteit al een goede indicator.

Qua concurrentie moet BKS het niet alleen opnemen tegen de sectorgenoten, maar ook tegen reuzen als Amazon, die tegenwoordig de boekenmarkt domineren. Voor de toekomst zijn fysieke winkels wellicht een verouderd verdienmodel.

Samengevat: BKS is een potentiële dividendval. Het dividend is hoog vergeleken bij de sector, ze keren meer dividend uit dan dat ze aan winst behalen, ze hebben geen betrouwbaar dividendbeleid, ze hebben veel schulden en er liggen grote concurrenten met een moderner verdienmodel op de loer.

Ik wens BKS het beste, maar ik ga me niet wagen aan deze dividendval!

Geef een antwoord