Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Minimalisme en dividend investeren

door Joshua   ·  11/08/2019   ·  

Minimalisme en dividend investeren

door Joshua   ·  11/08/2019   ·  

Minimalisme is hot. Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het kan zijn om minder spullen en bezittingen te hebben. Het schept rust in je huis en in je hoofd. Maar dat minimalisme een uitstekend hulpmiddel is om in te zetten bij het dividendinvesteren, dat weet nog niet iedereen.

Wat is minimalisme?

We hebben tegenwoordig veel spullen in huis, en dat is ook niet zo gek want we hebben het over het algemeen financieel goed. Vooral sinds de komst van budgetwinkels als Action en Primark halen we steeds vaker en makkelijker spullen in huis die we eigenlijk niet nodig hebben. De maatschappij is een consumptiemaatschappij geworden. Minimalisme is eigenlijk een tegenreactie op het overmatige consumeren waar we allemaal schuldig aan zijn geweest de laatste paar decennia.

Minimalisme is een levensstijl waarin men probeert na te streven om met zo min mogelijk spullen en bezittingen te leven. Het belangrijkste is dat de spullen die je hebt, ook echt waardevol zijn voor je. Dat kan zijn omdat het spullen zijn die een bepaalde emotionele waarde hebben, maar ook omdat je de spullen simpelweg veel gebruikt.

Een voordeel van het hebben van weinig spullen is de rust die het je geeft. Je hebt minder rommel in huis en je hoeft dus ook minder op te ruimen. Bovendien wordt het ook makkelijk om je huis schoon te maken en schoon te houden. Het geeft ook een bepaalde mindset die je helpt om geen nutteloze aankopen meer te doen. Bij elke aankoop die je doet vraag je jezelf af of je het écht nodig hebt.

Een ander voordeel van minimalisme is dus dat je geld bespaart doordat je veel bewuster consumeert. Minimalisme betekent namelijk niet dat je totaal geen spullen in huis mag halen, al je spullen weg moet gooien, of nooit iets mag kopen. Het gaat erom dat je alleen de dingen koopt die echt iets toevoegen aan je leven, en niet onaangeroerd onderin een lade verdwijnen

Boeken over minimalisme

Enkele boeken die je hierover zou kunnen lezen zijn: ‘Weg ermee’ van de BN’er Dennis Storm. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen met minimalisme. Hij is voor zijn werk heel veel op reis geweest en leefde praktisch uit een koffer. Hierdoor realiseerde hij zich dat hij prima kon leven zonder een overvloed aan spullen en interieur. Ook het boek ‘Minimalisme’ van Joshua Fields Millburn is een aanrader. Zijn verhaal is dat hij veel geld verdiende, maar ongelukkig was. Hij had alle spullen van de wereld, maar hij was alleen maar aan het werk om de spullen te kunnen blijven betalen. Op een gegeven moment heeft hij het roer radicaal omgegooid. Hij heeft trouwens ook een documentaire gemaakt over minimalisme, die op Netflix te vinden is.

Filmpjes over minimalisme

Aanrader: Mijn broer Jonathan heeft op zijn youtube-kanaal meerdere filmpjes gemaakt over minimalisme. Hij legt daarin haarfijn uit wat minimalisme is en hoe je het kan toepassen in je leven. Klik hier voor een selectie van zijn video’s over dit onderwerp. Als je er dan toch ben, abonneer je dan op zijn kanaal, hij maakt frequent vlogs over dividend investeren.

Minimalisme en dividendinvesteren

De vlogs van mijn broer hadden me aan het denken gezet. Zelf probeer ik sinds een tijdje ook minimalistischer te leven. Ik kwam er achter dat minimalisme een goed hulpmiddel kan zijn bij het dividendinvesteren.

Eerst even wat rechtzetten: Dat minimalisme zou betekenen dat je al je spullen moet wegdoen is een fabeltje. Ook de opvatting dat je maximaal een X aantal spullen zou mogen bezitten is onjuist. Er zijn methodes bekend waarin mensen zichzelf een limiet opleggen zodat ze bijvoorbeeld maximaal 50 of 100 spullen mogen bezitten. Sommige mensen vinden het prettig bij om zo’n limiet na te streven, maar dit is niet waar minimalisme om draait. Voor mij gaat het in ieder geval over bewuster zijn van de noodzaak van de bezittingen die je hebt, en overbodige zaken uit je leven filteren. Spullen kúnnen iets toevoegen aan je leven, maar niet alle spullen voegen ook daadwerkelijk iets toe.

Mijn ervaringen met minimalisme

Ik merkte zelf wel eens dat ik winkels uit liep met producten waar ik in de eerste instantie niet eens naar op zoek was. Blijkbaar kreeg ik in de winkel pas de behoefte om het product te kopen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat als ik de winkel niet binnen was gegaan, ik het product niet zou hebben gekocht/gemist.

Daarnaast viel mij op dat ik sommige spullen al heel lang had. Dit waren kwalitatief goede producten. Mijn laptop gaat bijvoorbeeld al 7 jaar mee. Destijds was het de best geteste laptop (en een van de duurste..) in zijn klasse, en nog steeds draait ‘ie als een raket! Het kostte wat, maar dan heb je ook wat. De laptops die ik daarvoor heb gehad waren na drie jaar zo traag dat ik tijdens het opstarten rustig nog even kon douchen en een bakkie koffie kon zetten en opdrinken voordat alles was geladen.

Gaandeweg begon ik in te zien dat ik behalve goede spullen, ook een hoop dure spullen had die ik eigenlijk nooit gebruikte. Eigenlijk zijn deze spullen ‘dood geld’. Het geld dat ik voor die spullen betaald had, was ik voor eeuwig kwijt. Zonde, want dit geld zou ik ook hebben kunnen investeren in dividendaandelen die mij vervolgens tot in de lengte van jaren dividend zouden uitkeren.

Toepassen van minimalisme

Laatst ben ik verhuisd. Dat leek me een mooi moment om me van alle overbodige spullen te ontdoen. Ik heb het meeste verkocht via marktplaats en van de opbrengst heb ik dividendaandelen gekocht. De spullen die ik niet heb kunnen verkopen heb ik gedoneerd aan kringloopzaken en weggeef-winkels.

Waar ik naar toe wil werken is een situatie waarin ik niet veel spullen heb, maar alleen maar spullen die echt iets toevoegen en ook lang mee gaan. Ik denk nu veel langer na voordat ik iets koop. Hierdoor bespaar ik uiteindelijk op 2 manieren: ik koop minder spullen, en de spullen die ik koop hoef ik niet op korte termijn te vervangen.

Al het geld dat ik nu bespaar door bewuster te consumeren kan ik elke maand toevoegen aan mijn effectenrekening. Hierdoor draait mijn dividendmachine op volle toeren. Minimalisme is dus een uitstekend hulpmiddel voor dividendinvesteren!

Tot slot

Dit was een heel andere blog dan jullie tot nu toe van me gewend zijn. Ik vond het belangrijk om hier even bij stil te staan, want hoe minder je uitgeeft aan consumeren, hoe meer je kan (dividend)investeren!

Deze maand komt er weer een mooie aankoop aan, de Amerikaanse beurs heeft een lekker dipje opgelopen dus er ligt genoeg aanbod. Ik zal hier weer een bericht over plaatsen waarin ik uitleg waarom ik dat specifieke aandeel heb aangekocht, zoals jullie van me gewend zijn.

 

Geef een antwoord