Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Jaaroverzicht 2019

door Joshua   ·  31/12/2019   ·  

Jaaroverzicht 2019

door Joshua   ·  31/12/2019   ·  

Wow, de tijd vliegt: 2020 is al bijna aangebroken! Daarom is het hoog tijd voor een jaaroverzicht om terug te blikken op alles wat 2019 ons heeft gebracht. En natuurlijk zal ik even stilstaan bij de resultaten die ik met mijn portefeuille heb behaald.

Privé

In mijn privéleven is een heleboel veranderd. Ik ben dit jaar getrouwd, ik heb een dochter gekregen, ik heb mijn huis verkocht, ik ben gestopt met mijn kantoorbaan, ik ben mede-eigenaar geworden van een administratie- en belastingadvieskantoor en ik ben dit jaar begonnen met deze blog. Best een heftig jaar dus, maar gelukkig zijn het alleen maar positieve ontwikkelingen.

De beurs

Wat een jaar, record na record werd in 2019 verbroken. Veel mensen hadden verwacht dat in 2019 een crash of recessie zou aanbreken maar niets is minder waar. Veel mooie dividendaandelen zijn hoog geprijsd (AWR anyone?) en dat maakte 2019 extra uitdagend. In deze ‘dure’ markt moest ik op zoek gaan naar koopjes, en dat is een aantal keer gelukt: AbbVie en Kroger heb ik bijvoorbeeld voor een habbekrats kunnen oppikken. De koers van beide aandelen is sinds mijn aankoop met meer dan 32% gestegen!

Ik ben bang dat ik in 2020 op zoek moet blijven gaan naar koopjes, aangezien er voorlopig nog geen einde lijkt te komen aan de stijgende beurskoersen.

Een goede ontwikkeling van 2019 was ook de opkomst van de gratis brokers. Dit maakt beleggen voor veel meer mensen toegankelijk! Voor deze blog hou ik een portefeuille aan bij Flatex. Omdat Flatex vanaf 1 juni transactiekosten in rekening gaat brengen en ze ook van plan zijn om bestaande klanten onder te brengen bij DEGIRO zal ik vanaf 1 juni mijn aankopen bij DEGIRO doen.

Portefeuilleresultaat 2019

Eind juni heb ik mijn eerste aandelen gekocht voor de portefeuille die ik op deze blog bijhoud. Elke maand heb ik vervolgens een nieuwe aankoop gedaan. Tot nu toe ben ik best tevreden over de resultaten. Ik zal hieronder wat gegevens plaatsen over de resultaten in 2019.

Pas vanaf juni heb ik elke maand aandelen gekocht voor deze portefeuille. Van geen enkel aandeel heb ik dus voor een heel jaar dividend ontvangen. Mijn dividendrendement lijkt daardoor aan de lage kant.
In 2019 heb ik aan dividend ontvangen: € 33,96

Ik maak een onderscheid tussen eigen inleg en de aankoopprijs van mijn portefeuille. Mijn eigen inleg is het geld dat ik daadwerkelijk vanaf mijn bankrekening heb gestort op mijn effectenrekening. Dit geld is onttrokken uit mijn inkomen. Geherinvesteerd dividend wordt onderdeel van de aankoopprijs, maar hier heb ik geen geld voor uit mijn inkomen hoeven onttrekken.

Inleg:
Eigen geld ingelegd: € 4.126,00
Welkomstbonus Flatex: € 100
Geherinvesteerd dividend: € 19,94

Aankoopprijs portefeuille: € 4.245,94

Waarde per 31-12-2019: € 4.657,39

Rendement ten opzichte van aankoopprijs: 8.83%
Rendement ten opzichte van eigen inleg: 11.41%

Omdat ik deze portefeuille nog geen heel jaar heb, en eigenlijk de meeste aandelen korter dan een half jaar bezit, hecht ik niet te veel waarde aan deze resultaten. Het belangrijkste is dat er een constante stroom aan dividenden gaat binnenkomen de komende jaren.

Ik wil iedereen een fijne jaarwisseling wensen en een voorspoedig, dividendvol 2020!

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico, je kunt je inleg verliezen.

4 Reacties

 1. Charlie

  Leuk jouw website, interessant!

  1. Dankjewel Charlie! Ik ben blij dat je het interessant vindt 🙂

 2. TvO

  He Joshua, de welkomstbonus bij Flatex is momenteel niet meer. ik ben aan het oriënteren om te gaan starten met beleggen in dividendaandelen, als starter is zo’n welkomstbonus altijd lekker maar daar hoef ik zeker niet meer op te rekenen?

  1. Hi TvO,

   Leuk dat je gaat beginnen met dividendinvesteren! De welkomstbonusactie van Flatex is inderdaad helaas afgelopen. Alsnog is het interessant om een rekening te openen, het kost je tenslotte niets. Als je toch graag van een actie gebruik wil maken: Op dit moment heeft DEGIRO nog een goede actie lopen waarbij ze € 1.000 transactietegoed geven bij het openen van een rekening. Dit transactietegoed is niet onbeperkt houdbaar, de actievoorwaarden kan je hier lezen.

   Veel succes met het starten!

   Groeten, Joshua

Geef een antwoord