Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Analyse: Europese dividend aristocraat

door Joshua   ·  05/05/2019   ·  

Analyse: Europese dividend aristocraat

door Joshua   ·  05/05/2019   ·  

Dividend aristocraten zijn aandelen die gedurende een langere periode elk jaar hun dividend verhogen. In Amerika wordt een aandeel beschouwd als een dividend aristocraat als het 25 jaar op rij het dividend heeft verhoogd. Zoals ik eerder schreef in dit artikel, heeft Europa ook een aantal dividend aristocraten. Helaas zijn deze minder bekend dan de Amerikaanse dividend aristocraten. In dit artikel wil ik stilstaan bij een Europees aandeel dat bijna de status van dividend aristrocraat heeft behaald.

Novartis (NVS / NOVN)

Novartis is een Zwitsers farmaceutisch bedrijf dat is ontstaan door meerdere grote fusies. De oorsprong van Novartis is terug te leiden tot 1758(!). Novartis is een bedrijf dat medicijnen ontwikkelt en verkoopt. Ze maken heel veel verschillende medicijnen tegen o.a. kanker, ADHD, COPD, eczeem, depressiviteit en nog veel meer medische aandoeningen. Je kent waarschijnlijk enkele merknamen van medicijnen die ze produceren zoals Ritalin en Otrivine.

Handel met andere grote farmaceuten

Novartis heeft in het verleden verschillende divisies en producten gekocht en verkocht. Zo hebben ze de oncologie-divisie van GlaxoSmithKline (GSK) gekocht en hun vaccinatie-divisie hebben ze vervolgens aan GSK verkocht. Ook hebben ze een samen met GSK gewerkt aan het ontwikkelen van consumentenproducten zoals Panadol, Voltaren, Sensodyne en Nicotinell. Novartis heeft in 2018 haar aandeel in deze samenwerking verkocht aan GSK, wat de koers van Novartis hard heeft doen stijgen. Novartis heeft in het verleden ook een lijn met dierenmedicijnen verkocht aan een andere farmaceutische gigant Eli Lilly (LLY).

In de media

Novartis is geen onomstreden bedrijf, ze zijn veel in de media geweest doordat ze de prijs van kankermedicijnen hebben verzesvoudigd. Ze zijn bovendien onderzocht in verband met mogelijke omkoping van Griekse ambtenaren, en er zijn grote betalingen gedaan aan de (inmiddels voormalig) advocaat van president Trump. Critici beschouwen dit als mogelijke omkoping. Afijn, het bedrijf komt dus niet altijd positief in het nieuws.

De cijfers

De resultaten van Novartis zijn goed. Ze hebben een positief netto resultaat en ze keren al sinds 1996 elk jaar dividend uit. Bovendien wordt het dividend sinds 1996 jaarlijks verhoogd. In totaal hebben ze dus 22 jaar op rij hun dividend verhoogd. Dat betekent dat ze over 3 jaar de status ‘dividend aristocraat’ bereiken als ze doorgaan met de jaarlijkse verhogingen.

Ten tijde van schrijven is de koers van Novartis $ 82,64. Het dividend over 2018 bedraagt $ 1,84 en komt neer op een dividendrendement van 2,23%.

In hun jaarrapport voor 2018 kan je de resultaten uitgebreid teruglezen. Wees wel gewaarschuwd, het rapport telt 337 pagina’s. Eind 2018 hebben ze $ 66.871 aan vreemd vermogen (schulden) en een eigen vermogen van $ 78.692 (bedragen in miljoenen). Dit komt neer op een debt-ratio van 0,46. Anders verwoord: buiten het eigen vermogen om bestaat de balans van Novartis voor 54% uit bezit en voor 46% uit schuld. Er zijn in dit geval meer bezittingen dan schulden, dat vind ik een goed teken.

De liquiditeit bekijk ik door de current-ratio toe te passen: in hoeverre zijn de liquiditeit en vlottende activa voldoende om de kortlopende schulden te betalen? Dit is $ 35.563 gedeeld door $ 29.607. Ik kom uit op een current ratio van 1,2. Een gezonde current-ratio ligt boven de 1, dus qua liquiditeit is Novartis in staat om haar kortetermijnschulden te voldoen.

Novartis is genoteerd aan de Zwitserse beurs (de SIX) onder de ticker NOVN. Ze staan ook genoteerd aan de New York Stock Exchange onder de ticker NVS. Beleggers kunnen dus kiezen of ze de aandelen liever in Zwitserse franken kopen, in Amerikaanse Dollars, of een combinatie daarvan. Handig voor een stukje spreiding van het valutarisico.

Qua sector zou Novartis een relatief recessiebestendig aandeel moeten zijn. Als het slecht gaat met de economie zullen mensen namelijk niet als eerste besparen op zaken als gezondheid. In de periode 2006-2018 heeft Novartis alleen maar winst gedraaid. Zelfs tijdens de crisisjaren heeft Novartis geen verliezen geleden. Het lijkt er dus op dat Novartis in staat is om in elk economisch klimaat goed te presteren.

Conclusie

Novartis behaalt goede resultaten, keert al 22 jaar op rij dividend uit en verhoogt het dividend ook jaarlijks. De sector waar Novartis in valt is relatief recessiebestendig, wat ook blijkt uit de resultaten die zijn behaald in de laatste economische crisis. De media-aandacht die Novartis krijgt is niet altijd even positief. Gezien de prijsontwikkelingen die ze hebben doorgevoerd voor bepaalde kankermedicijnen kan voor beleggers een ethische overweging meespelen om wel/niet in Novartis te investeren.

Voorlopig wacht ik zelf even af tot Novartis een echte ‘dividend aristocrat’ is. Op dat moment ga ik pas bepalen of de prijs gunstig is en of ik er in wil investeren.

Op het moment van schrijven heeft de auteur geen aandelen in Novartis. Dit artikel is louter de visie van de auteur en moet op geen enkele wijze worden opgevat als advies. Voordat je besluit te investeren in aandelen moet je altijd je eigen onderzoek doen en/of persoonlijk advies inwinnen van een gekwalificeerde beleggingsadviseur.

Geef een antwoord