Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop van de maand september

door Joshua   ·  29/09/2019   ·  

Aankoop van de maand september

door Joshua   ·  29/09/2019   ·  

De maand september is alweer bijna voorbij dus het is tijd voor een nieuwe aankoop! Deze maand heb ik een aandeel uitgekozen dat zich begeeft in de financiële sector.

Comerica Inc. (CMA)

Comerica Inc. is een financiële dienstverlener. Comerica bestaat al sinds 1849 en heette tot 1982 Detroit Bank. Het hoofdkantoor van Comerica staat in Dallas, Texas. Ze opereren in Texas, Californië, Michigan, Arizona, Florida, Canada en Mexico. Ze richten zich op drie segmenten: de zakelijke markt, de consumentenmarkt en vermogensbeheer.

Binnen de zakelijke sector verstrekt Comerica verschillende soorten leningen, kredieten, betaaldiensten en nog veel meer andere diensten. Deze diensten verstrekken ze aan een breed scala aan klanten: van kleine bedrijven tot multinationals en zelfs overheidsinstanties.

Op de consumentenmarkt biedt Comerica diverse diensten zoals bijvoorbeeld spaarrekeningen, consumptieve leningen, hypothecaire leningen en credit card diensten.

Qua vermogensbeheer biedt Comerica ook allerlei diensten, denk hierbij aan private banking, pensioenbeheer, beheer en advies omtrent investeringen. Ook leveren ze brokerdiensten en verzekeringsproducten.

De cijfers

Comerica keert al heel lang dividend uit, in ieder geval sinds 1991. Ten tijde van de crisis in 2008, die de financiële sector keihard heeft getroffen, hebben ze hun dividend ernstig moeten verlagen. Echter, daarna ging het snel weer beter en ze verhogen al sinds 2012 weer jaarlijks hun dividend. Het huidige dividend is inmiddels alweer hoger dan op het hoogste punt van de crisis.

Over de afgelopen 5 jaar is het dividend jaarlijks met gemiddeld 25,63% verhoogd. Dat is een hele mooie trend, als die trend doorzet dan is het dividend over drie jaar verdubbeld.

De P/E-ratio van Comerica is ongeveer 8,3. Dit is aanzienlijk lager dan het sectorgemiddelde van 13~16, wat betekent dat Comerica aantrekkelijker geprijsd is dan zijn sectorgenoten. Ook de P/CF-ratio, de Price/Projected earnings-ratio en de Price to earnings/growth-ratio laten zien dat Comerica aantrekkelijk geprijsd is ten opzichte van het sectorgemiddelde.

Recessiebestendig aandeel?

Volgens sommigen staat de volgende recessie om de hoek. Anderen geloven zelfs dat er een gigantische crisis aan komt. Banken zouden door de volgende recessie/crisis hard getroffen kunnen worden.

De balans van Comerica is goed. Er staan meer dan genoeg bezittingen tegenover de schulden. Ze keren een verstandige 37,5% van de winst uit als dividend. Een kleine tegenslag zal niet direct leiden tot een verlaging van het dividend, maar er is ook nog genoeg ruimte voor dividendverhogingen. Ook door de prestaties van Comerica tijdens de vorige grote crisis en de crisis van 2001 denk ik dat ze wel tegen een stootje kunnen.

Tijdens de vorige crisis hebben ze het besluit genomen om het dividend ernstig te verlagen. Sommige mensen zien dat als iets negatiefs, maar in dergelijke omstandigheden zou ik het kwalijker hebben gevonden als ze het dividend niet zouden hebben verlaagd.

ETF-bubble

In mijn laatste artikel over mijn watchlist heb ik kort verteld over de ETF-bubble. Sinds kort is dit een extra criterium waar ik rekening mee hou bij het uitzoeken van nieuwe aandelen. Als het geplaatste aandelenkapitaal van een aandeel voor een groot deel in handen is van ETF’s, dan blijf ik er liever van af. Het geplaatste kapitaal van Comerica is voor 16,72% in handen van 120 verschillende ETF’s. Hoewel dit een significant deel van het geplaatste kapitaal is, vind ik het nog acceptabel.

Mijn aankoop

Op 26 september heb ik 10 aandelen Comerica gekocht tegen € 59,44 per stuk. In totaal heb ik dus € 594,40 aan mijn portefeuille toegevoegd. Deze aandelen keren jaarlijks momenteel € 2,44 per aandeel uit aan dividend, dat is € 24,40 per jaar. Ik realiseer dan een dividendrendement van maar liefst 4.10%. Als ze in hetzelfde tempo door blijven gaan met het verhogen van hun dividend dan gaat het de komende jaren hard oplopen.

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

2 Reacties

 1. Max

  Jouw tekst toont wel erg veel gelijkenis met de tekst van ******dividends.

  1. Hoi Max,

   Leuk dat je mijn blog leest. Ik heb geen abonnement op de dienst die je noemt dus ik kan niet oordelen over eventuele gelijkenissen. Wat ik je wel kan verzekeren: Ik doe mijn eigen onderzoek en raadpleeg daarvoor meerdere bronnen (toevallig niet de bron die jij noemt). Maar alles wat ik opschrijf zijn stap voor stap mijn eigen bevindingen, neergezet in mijn eigen woorden. Alle bronnen die ik heb gebruikt kan je bovendien via de hyperlinks bereiken. Jammer dat je geen voorbeelden noemt ter onderbouwing, ik had graag gehoord op welke punten de betaalde diensten mijn visie delen!

   Groeten, Joshua

Geef een reactie