Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop juni 2019

door Joshua   ·  28/06/2019   ·  

Aankoop juni 2019

door Joshua   ·  28/06/2019   ·  

Het is zover: de eerste aankoop van mijn voorbeeldportefeuille is een feit! In dit artikel vertel ik welk aandeel ik heb gekocht, hoeveel ik er heb gekocht en waarom ik deze keuze heb gemaakt. Lees snel verder!

Abbvie Inc.

Eigenlijk was ik van plan om te starten met een aandeel dat maandelijks dividend uitkeert. Maar, zoals wel vaker zal gebeuren in de toekomst, kwam er een ander aandeel voorbij dat op dat moment zo gunstig was geprijsd dat ik het niet kon laten liggen: Abbvie Inc. Abbvie keert per kwartaal dividend uit, en de eerstvolgende ex-dividenddatum is 12 juli aanstaande. Omdat ik op 12 juli aandelen Abbvie bezit, ontvang ik op 15 augustus al de eerste dividenduitkering.

Abbvie is een farmaceutisch bedrijf in Amerika dat veel verschillende medicijnen ontwikkelt en verkoopt. Ze zijn bekend van onder andere de pijnstillers Vicoden, testosteronbooster Androgel en hun best verkopende ontstekingsremmer Humira (63% van hun totale omzet komt uit de verkoop van Humira). Daarnaast hebben ze nog vele andere goed verkopende medicijnen.

Ze verhogen al 46 jaar op rij elk jaar hun dividend. Ik hoor je denken: hoe kan dat als Abbvie pas sinds 2013 bestaat? In de farmaceutische industrie worden zo veel bedrijven overgenomen, gefuseerd en gesplitst dat ze zelden dezelfde naam behouden. De voorganger van Abbvie, Abbot Laboratories, waar Abbvie uit is ontstaan is meegeteld in de 46 jaar jaarlijkse dividendverhogingen. Sinds Abbvie in 2013 is afgesplitst zijn ze doorgegaan met hun dividendbeleid (Abbot Labs ook trouwens!).

Abbvie keert zo’n 54% van hun winst uit als dividend. Ze houden genoeg cashflow in het bedrijf om te kunnen blijven groeien.

Waarom heb ik Abbvie gekocht

Abbvie volg ik al een tijdje. Ze maken mooie winsten en hebben een mooi dividendbeleid. Hoewel hun winsten in 2018 en het eerste kwartaal van 2019 lager zijn dan de jaren daarvoor draaien ze nog steeds winst. Het patent van hun belangrijkste medicijn Humira is verlopen in verschillende landen. Dit heeft invloed op de winst aangezien concurrenten nu ook Humira kunnen nabootsen en verkopen.

Door de lagere nettowinsten is de prijs al een tijdje aan het dalen. Daar kwam deze week nog een schepje bovenop: de koers daalde deze week in een klap met 15% nadat ze hadden aangekondigd dat ze een ander farmaceutisch bedrijf ‘Allergan’ zouden overnemen voor 63 miljard dollar. Veel sceptici vonden dit te veel geld voor deze overname en verkochten hun aandelen in Abbvie.

Zoals ik het zie is het een hele slimme zet van Abbvie om Allergan over te nemen. Het kost namelijk enorm veel geld om medicijnen te ontwikkelen en daar vervolgens patent op te krijgen. Het is soms goedkoper om een ander farmaceutisch bedrijf over te nemen zodat je hun patenten en onderzoeken in het bezit krijgt. Bovendien zal Abbvie moeten blijven groeien als ze niet zelf ook overgenomen willen worden door een concurrent. Mijn vermoeden: Er komen waarschijnlijk nog wel meer overnames aan de komende jaren.

Abbvie heeft de overname gefinancierd met geleend geld. Dit hoeft niet erg te zijn, ze hebben bekend gemaakt dat ze hun schulden binnen een aantal jaar zullen terugdringen. Het is wel belangrijk dat ik hun gepubliceerde kwartaalcijfers de komende tijd in de gaten blijf houden. Ik wil weten wat het effect van Allergan op de balans en de inkomsten van Abbvie is.

De aankoop

Omdat de prijs zo hard was gedaald heb ik gelijk 10 stuks gekocht voor € 59,05 per stuk. In totaal heb ik dus € 590,50 besteed aan deze aankoop. Sinds de aankoop is de koers weer gestegen. Op het moment van schrijven zijn de 10 aandelen nu € 47 meer waard dan toen ik ze kocht. Dat is een stijging van bijna 8%!

Screenshot van mijn aankoop

Ze keren in augustus $ 1,06 per aandeel uit. Dat is € 0,93 in euro’s tegen de dollarkoers van vandaag. Ze keren vier keer per jaar uit dus jaarlijks krijg je per aandeel € 3,72. Dat komt neer op maar liefst 6,30%!!! Er wordt natuurlijk nog wel 15% bronheffing ingehouden over het dividend dus ik zal in augustus € 7,90 aan dividend ontvangen. Als ik puur kijk naar wat er per jaar aan dividend zal worden bijgeschreven op mijn rekening dan ontvang ik 5,35% dividend. Helemaal niet slecht.

Ik heb de aankoop gedaan bij Flatex. Dit heeft me € 0 transactiekosten gekost. Dit is fijn want dit drukt niet op mijn rendement.

Conclusie

Voor een eerste aankoop had ik me geen betere timing kunnen voorstellen. Hoewel de koers alweer is gestegen sinds mijn aankoop is het nog niet terug op het niveau van voor de daling. Ik verwacht dat Abbvie de komende jaren nog meer overnames zal doen. Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hun balans gezond blijft en of de aquisities ook daadwerkelijk leiden tot een stijging van de winst. Ik ga dit in de gaten houden en ik hou jullie op de hoogte.

9 Reacties

 1. Henri

  Goh…wat een timing ! Goedkoper kan toch haast niet. AbbVie is mijn eerste positie die ik in feb. jl gekocht heb ..Stond op het moment van bekendmaking overname Allergan al snel op -16% …Ik ga pas volgende week weer iets kopen en dacht aan bijkopen maar het aandeel is in een paar dagen tijd 9% gestegen …te laat voor mij helaas..ook omdat ik mijn focus aan het leggen ben op spreiding.

  1. Ha Henri, wat goed dat je AbbVie al in je portefeuille hebt. De koers is alweer redelijk omhoog geklommen inderdaad. Als spreiding momenteel je doel is dan zou ik er niet wakker van liggen dat je deze ‘kans’ hebt gemist. Spreiding is ook heel belangrijk, er komen nog genoeg andere koopjes voorbij in de toekomst. In welke sectoren ben je nog niet vertegenwoordigd qua spreiding? Groeten, Joshua

   1. Henri

    Hee Joshua, bedankt voor je reactie. Qua spreiding zou ik nog iets willen hebben in grondstoffen, energiebedrijven en een BDC. Verder zit ik alleen nog maar in amerikaanse groeidividendaandelen. Dus geografische en spreiding in valuta is ook nog een werkpunt. grt. Henri

 2. Remi

  Zoals ik via je website heb begrepen is jouw broer de vlogger en ben ik via hem (zijn video) op de website gekomen. Credits voor hem!

  Toen je aangaf dat je een voorbeeld portfolio ging maken werd echt laaiend enthousiast!!! Dus ik volg jouw artikelen nauwlettend. Ik wil je hiervoor bedanken. In het begin (inmiddels een half jaar bezig, van hobby naar medium). Is het nog steeds ontzettend moeilijk om the tricks and trades volledig te begrijpen.

  Hoe kom je tot precies het juiste moment om te kopen? In de koers van abbvie zie je duidelijk een dip wanneer jij het kocht. Perfect getimed! En ondertussen had ik er nog nooit van gehoord, nu is dat niet bijzonder, maar wel dat je exact er boven op zat. Kan je daar iets over toelichten?

  Groetjes Remi

  1. Ha Remi, wat gaaf dat je mijn artikelen volgt! Mijn broer is bekend van de vlogs inderdaad, zeker credits voor hem dat hij het dividendinvesteren helpt bekender te maken!

   Eigenlijk is het niet te zeggen wanneer het juiste moment is om iets te kopen. Met de aankoop van AbbVie had ik het bijna niet beter kunnen timen achteraf gezien, maar voor hetzelfde geld was de koers eerst nog $10 dieper gezakt.

   Ik kan je wel vertellen dat ik AbbVie al langer volgde, net als een aantal andere dividendaandelen. Ik heb een lijst met aandelen die ik interessant vind, en ik hou in de gaten wat er met die aandelen gebeurt. Als een aandeel dipt dan zoek ik uit waar dat door komt. Bij AbbVie vond ik de dip niet terecht. Mijn vermoeden was dat het vooral sentiment was: aandeelhouders waren het niet eens met de overnameprijs. Achteraf gezien bleek dit te kloppen want de koers is alweer bijna op het punt waar het was voor dit nieuws bekend werd.

   Mijn tip voor jou: maak een schaduwportefeuille aan en hou die in de gaten. Een schaduwportefeuille is een lijst met aandelen die je volgt, maar nog niet hebt gekocht. Dit kan het makkelijkste met de gratis Yahoo Finance App voor je telefoon. Deze kan je ook zo instellen dat er een notificatie komt als een aandeel uit je lijst ineens hard daalt of stijgt. Je kan ook bij sommige brokers (DeGiro, Binck, Mexem) een schaduwportefeuille maken. Deze geven geen meldingen, dus dit is niet ideaal.

   Ik hoop dat je hier wat mee kan en blijf vooral doorgaan! Veel succes!

   Groeten, Joshua

 3. […] hebben bijgedragen aan mijn grootste winsten is sentiment op de beurs. Net als bij mijn aankoop van vorige maand staat de koers van een aandeel wel eens onder druk zonder dat er directe problemen zijn met het […]

 4. Ton Ooms

  Bekijk ( samen met mijn vrouw) de vlogs van je broer. Erg leuk. Doe sinds 2013 aan dividendbeleggen. Ben helaas al wat ouder maar ben toch blij dit fenomeen ontdekt te hebben

  1. Beste Ton,
   Wat leuk dat je de vlogs van mijn broer volgt samen met je vrouw. Mijn vrouw en ik kijken ook altijd samen naar vlogs, dat vinden we gezellig en leerzaam! Hoe jonger je begint hoe langer je natuurlijk kan profiteren van het sneeuwbaleffect, maar ik geloof heilig dat het nooit te laat is. Succes met dividendinvesteren!
   Groeten, Joshua

 5. […] deze ‘dure’ markt moest ik op zoek gaan naar koopjes, en dat is een aantal keer gelukt: AbbVie en Kroger heb ik bijvoorbeeld voor een habbekrats kunnen oppikken. De koers van beide aandelen is […]

Geef een antwoord