Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop juli 2019

door Joshua   ·  21/07/2019   ·  

Aankoop juli 2019

door Joshua   ·  21/07/2019   ·  

Deze maand heb ik weer een aankoop gedaan. Ik heb aandelen gekocht in een heel groot bedrijf. Het is een van de grootste supermarktketens in Amerika met 2750 vestigingen, en het is de nummer 23 van alle Amerikaanse bedrijven qua omzet. Jullie kennen deze keten allemaal, ik heb het natuurlijk over: Kroger!

‘Huh… wacht, wat? Kroger?’
Ik had er zelf tot een jaar geleden ook nog nooit van gehoord. Ze keren bijna 3% dividend uit per jaar op basis van de huidige koers. De pay-out ratio is zo’n 30% en ze verhogen al meer dan dertien jaar op rij jaarlijks hun dividend. Sinds de laatste paar maanden is dit aandeel ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.

Koers onder druk door sentiment

Een van de factoren die in het verleden hebben bijgedragen aan mijn grootste winsten is sentiment op de beurs. Net als bij mijn aankoop van vorige maand staat de koers van een aandeel wel eens onder druk zonder dat er directe problemen zijn met het bedrijf. Het is dan vooral sentiment waardoor aandeelhouders hun aandelen willen verkopen.

In meerdere sectoren speelt al een paar jaar ‘Amazon-vrees’. Hiermee bedoel ik dat beleggers bang zijn dat Amazon (AMZN) een bepaalde sector overneemt en alle gevestigde bedrijven kapot concurreert. In 2017 heeft Amazon ‘Whole Foods Market’ overgenomen waardoor binnen die retailsector paniek is uitgebroken. De aandelenkoersen van bedrijven zoals Wal-Mart (WMT), Wallgreens Boots Alliance (WBA) en Ahold Delhaize (AD) zijn sindsdien beïnvloed door vrees voor concurrentie van Amazon.

Men vreest voor het enorme kapitaal dat Amazon bezit. Ze hebben bovendien een vinger in de pap in bijna alle sectoren. Een vervelende concurrent voor kleinere ondernemingen dus. Niet voor niets dat veel CEO’s vrezen voor ‘death by Amazon‘.

Angst voor Amazon terecht?

Zoals ik al eerder zei, ik profiteer graag van sentiment. Het moment dat iedereen uit bepaalde aandelen stapt op basis van emoties is het moment dat ik het liefste instap. Een belangrijk accent ligt hierbij op het woord emoties. Als de koers daalt terwijl de feiten daar geen aanleiding toe geven, dan zijn er meestal emoties in het spel.

Feit is dat Kroger sinds de toetreding van Amazon in de sector nog steeds winstgevend is. Sinds de overname van Whole Foods Market door Amazon zijn de omzet en winst van Kroger nog steeds positief. Kroger heeft geen marktaandeel verloren aan Whole Foods Market en lijkt nergens last van te hebben.

Bij het presenteren van de jaarcijfers over 2018 leek het resultaat tegen te vallen. Mede als gevolg hiervan hebben mensen in paniek hun aandelen in Kroger verkocht, met een koersdaling tot gevolg. Wat men echter vergeet is dat in het netto-resultaat ook de investeringen zitten verwerkt die Kroger heeft gedaan om te moderniseren.

Kroger heeft zich namelijk toegelegd op het moderniseren van de supermarkten door zelfscankassa’s, online boodschappendiensten met pick-up-punten in 1700 winkels en boodschappenbezorgdiensten. Eigenlijk heeft de toetreding van Amazon in de sector er juist voor gezorgd dat Kroger zich op scherp heeft gezet. Ze nemen de nieuwe manier van boodschappen doen serieus en geven zich dan ook niet zomaar gewonnen. Kroger profiteert in mijn mening juist van de toetreding van Amazon. Ze worden zo ‘gedwongen’ om mee te gaan met de tijd.

Ik hou ze al een jaar in de gaten en ik ben van mening dat ik dit aandeel niet kan laten liggen voor de huidige koers. (Als je verstand hebt van EPS en PE-ratio’s, dan kan ik je aanraden om de PE-ratio van juli 2019 te vergelijken met die van juli 2014. Vergelijkbare koers, maar verschillende EPS. Wat denk jij, sentiment? In dit grafiekje kan je ze vinden.)

 

Mijn aankoop

Deze week heb ik bij DEGIRO 30 aandelen Kroger gekocht. Kroger keert per kwartaal dividend uit. De eerstvolgende ex-dividenddatum is 14 augustus. De betaalbaarstelling van mijn eerste Kroger-dividend is 1 september.

Ik heb 30 aandelen gekocht voor in totaal € 582,12. Op jaarbasis keren ze netto, na inhouding van dividendbelasting, € 14,55 dividend uit. Dit komt effectief neer op 2,5% dividendrendement. Dat lijkt weinig, maar onthoud dat ze jaarlijks hun dividend verhogen.

Het zou zomaar kunnen dat de koers van dit aandeel nog wat verder omlaag gaat, maar eigenlijk verwacht ik dat niet. De prijs voor een aandeel is momenteel al ondergewaardeerd, maar goed, je weet nooit waar sentiment toe in staat is..

 

Update: een dag na het plaatsen van deze blog kwam de blogger ‘Passive income Pursuit’ tot dezelfde conclusie. Lees zijn analyse hier. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zo over Kroger denkt!

3 Reacties

 1. Remi Harkamp

  Heey Joshua,

  Zoals vorige maand al aangegeven ik volg je portefeuille nauwlettend (is er ook een nieuwsbrief, zodat ik niet als een stalker iedere dag moet kijken of er iets gepost is?), want ik hier steek ontzettend veel van op. Dank daarvoor!! Bijvoorbeeld een doelstelling op papier moet zetten, zodat het tastbaar wordt. Dus ik wil in anderhalf jaar (het liefst vijf kwartalen) €50 dividend per maand realiseren. Dus, per belegging/maand €10,- meer dividend generen.

  Zo heb jij vorige maand ABBVIE gekozen op een dipje (hoewel deze toch weer een beetje is gezakt) en deze keer besloten om KROGER te pakken op een dipje. Je geeft duidelijk aan op sentiment te spelen, dat denk ik nu ook te doen. JNJ is vanwege een rechtzaak $10,- gezakt. Hoewel hun aandeel relatief duur is $129 (vergeleken de 2 eerder genoemde) en hun dividend relatief laag $0.95, heb ik toch de keuze gemaakt om hiervoor te gaan. Ik ga er ook vanuit dat ook deze drop gebaseerd is op sentiment en zij waarschijnlijk gewoon weer terug groeien naar de $140. On the long run waarschijnlijk hoger. Tevens valt JNJ in de 4 criteria van Buffet. Kleine side note, omdat JNJ relatief vaak een grote schikking moet doen omtrent “slechte” medicatie (nu is dat de kanker veroorzakende talkpoeder), speelt de beurs daar vaak op in.

  Tevens heb ik de rond gekeken om voor hetzelfde bedrag bij Shell (RDSA), ABN (interim dividend) of Satander (spaanse bank) te beleggen. Puur gebaseerd op dividend deze maand, had ik moeten kiezen voor ABN (voor deze interim dividend), op de lange termijn keert RDSA vaker dividend uit en genereert daarmee meer geld. Echter omdat ik ook de groei in gedachte nam heb ik mijn keuze gemaakt voor JNJ, want ik denk dat JNJ hoewel de relatief lage dividend de groei veel goed zal maken.

  Geen vraag, maar informatie delen en dank je wel zeggen!!!
  Groetjes,
  Remi

  1. Hi Remi,

   Bedankt voor je reactie, ik ga binnenkort proberen om een nieuwsbriefservice op te starten. Goed idee! Voor nu zou je de facebookpagina van dividendinvesteren.nl kunnen liken, daar plaats ik altijd een berichtje zodra er een nieuw artikel is geplaatst (dat is wat anders dan de facebookgroep ‘dividendinvesteren’ waar mijn broer het over heeft in zijn vlogs).

   Leuk om te horen dat je mijn tip over de doelstelling op papier nuttig vindt. € 50 dividend per maand lijkt me een haalbaar doel binnen anderhalf jaar. Laat je me het weten als je dit hebt gehaald?

   JNJ is een mooi aandeel inderdaad, ze hebben een hele lange historie van dividendverhogingen en op jaarbasis bijna 3% rendement t.o.v. de huidige koers. Wat goed dat je deze hebt gekocht na een daling, ik denk dat je daarmee een goede koop hebt gedaan. Persoonlijk zou ik JNJ ook hebben verkozen boven RDSA, ABN en Santander. Ik denk dat JNJ momenteel tussen de $ 120 en $ 150 kan schommelen. Met $ 130 heb je dan een goede koop gedaan, er is genoeg ruimte om nog te stijgen (ook op de lange termijn inderdaad). En nu maar vasthouden en genieten van het dividend dat ieder kwartaal naar je toe komt. 😉

   Groeten, Joshua

 2. […] markt moest ik op zoek gaan naar koopjes, en dat is een aantal keer gelukt: AbbVie en Kroger heb ik bijvoorbeeld voor een habbekrats kunnen oppikken. De koers van beide aandelen is sinds mijn […]

Geef een antwoord