Please disable Ad Blocker before you can visit the website !!!
thumbnail

Aankoop augustus 2019

door Joshua   ·  21/08/2019   ·  

Aankoop augustus 2019

door Joshua   ·  21/08/2019   ·  

Elke maand koop ik een aantal dividendaandelen voor de portefeuille die ik voor deze blog heb opgezet. In augustus heb ik aandelen gekocht in een bekend Amerikaans bedrijf genaamd International Business Machines Corporation. Je kent dit bedrijf waarschijnlijk beter als: IBM.

IBM Corp.

IBM roept bij mij een nostalgisch gevoel op. Vroeger, toen computers nog niet in ieder huishouden te vinden waren, ben ik als kind een aantal keer naar een computerbijeenkomst in het buurtcentrum geweest om te leren over computers (en videogames). We leerden als eerste hoe je een computer moest aansluiten en ik weet nog goed dat ik een grote zware computerkast moest aansluiten op een beeldscherm. Op deze kast stond het logo van IBM. Een tijdje later kreeg ik mijn eigen computer thuis van het merk IBM. Elke keer als ik nu hun logo zie denk ik meewarig terug aan die magische tijden.

Sinds 2004 maakt IBM geen computers meer, ze hebben hun ‘computertak’ verkocht aan het Chinese Lenovo. Ze richten zich nu op software en ICT-diensten. En niet zonder succes.

Achtergrondinformatie IBM

IBM is officieel opgericht in 1911 en het hoofdkantoor staat in Armonk, New York. Ze opereren wereldwijd in meer dan 177 landen en ze hebben ruim 350.000 mensen in dienst. Door de jaren heen heeft IBM heel veel belangrijke uitvindingen gedaan die het dagelijks leven makkelijker hebben gemaakt. Wat dacht je van pinautomaten, pinpassen met magneetstrip, floppy-disks, harde schijven, enzovoorts. Ze hebben al 26 jaar op rij het record voor de meeste patenten die een bedrijf toegekend heeft gekregen.

Recessieproof?

IBM heeft met het presenteren van de cijfers over het tweede kwartaal van 2019 iets opmerkelijks laten zien. Qua omzet vond er een daling plaats van 4,21% ten opzichte van vorig jaar, maar de winst was toegenomen met 3,91%. Om je even een beeld te geven van de enorme bedragen waar we het hier over hebben: de omzet over het tweede kwartaal 2019 was 19,161 miljard dollar, de winst was 2,498 miljard dollar.

In de jaren 2012 tot en met 2017 daalde de omzet van IBM ook. Ze hebben in die jaren echter geen verliezen geleden. Dit laat wat mij betreft zien dat IBM in staat is om zelfs met teruglopende omzetniveaus jarenlang winstgevend te kunnen blijven. Omdat veel mensen in de nabije toekomst een recessie verwachten vind ik dit een geruststellende gedachte.

Bovendien is IBM bezig met het overnemen van hybride cloud-aanbieder Red Hat voor een bedrag van meer dan $30 miljard. Het management van IBM is er van overtuigd dat ze hierdoor de grootste speler zullen worden op de hybride-cloud markt. Met de acquisitie van Red Hat verwacht IBM zowel de omzet als de winst in de toekomst te kunnen doen groeien.

Het dividend

IBM verhoogt al 19 jaar op rij ieder jaar het dividend. Momenteel keren ze per aandeel $ 6,48 per jaar uit, dat is $ 1,62 per kwartaal. Op basis van de huidige koers van $ 134,25 is dat 4,84%!

De pay-out ratio is 46,9%, dus ze houden 53,1% van de winst in eigen zak om te kunnen investeren. In de technologische sector zie ik graag pay-out ratio’s die genoeg ruimte overhouden om innovatief te kunnen blijven.

Mijn aankoop

Op 21 augustus heb ik 5 stuks gekocht voor € 605,50. Ik heb van Flatex een welkomstbonus gekregen van € 100 dus eigenlijk heb ik maar € 505,50 betaald voor deze 5 aandelen. Effectief gezien heb ik dan ook een hoger dividendrendement, aangezien de aankoop me minder heeft gekost.

In euro’s ontvang ik voor deze 5 aandelen jaarlijks € 29,25. Dat is 5,78% van de prijs die ik effectief heb betaald voor deze aandelen. Niet verkeerd!

Dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen kent risico op verlies.

5 Reacties

 1. Remi Harkamp

  Hoi Josh,

  Super fijn die laatste paar woorden, waarin je aangeeft dat je nog even met Flatex kan bellen. Zo gezegd zo gedaan, toch weer GRATIS €100,-!!!!

  Ik ben verbaasd door je keuze van IBM, niet als bedrijf of aandeel, maar voornamelijk op het moment waarop je het koopt. Ex-dividend was 8-augustus, waarom kies je niet een aandeel waar de ex dividend datum in september ligt? Nu moet je 3 maanden wachten op dividend. Hopen dat het aandeel maar lekker groeit!

  Onder het kopje september dividend, denk ik dat PPL Corp (PPL) nu een redelijk slimme zet is. Het zit in de energysector met 19 jaar dividendgroei op en op jaarbasis krijg je ongeveer 5.5%.

  Nu twijfel ik of ik dit wil doen, want ik zit nog steeds met mijn gedachtes over wat je de eerste keer zei met maandelijks dividend. Wat mij brengt tot Realty income (O). Realty Income is een REIT, met 25 jaar dividend groei. Op jaarbasis net 3,72% net prettig boven gemiddeld en het voordeel dat je iedere maand uitbetaald krijgt en dat direct kan herinvesteren. Alleen is deze nu op een piek en is het verstandiger als deze even een dip maakt.

  Ik leun zelf richting Realty income maar hoop op advies, welke van de twee zou jij adviseren?

  1. Hi Remi,

   Leuk dat je weer reageert op mijn blog! En wat goed dat je gelijk hebt gebeld met Flatex! Ik ben blij dat mijn opmerking jou € 100 heeft opgeleverd! 🙂

   Goede opmerking over het aankoopmoment, als het kan probeer ik ook altijd bij mijn aankopen rekening te houden met de aankomende dividendbetalingen. Maar ik koop ook vaak aandelen die net ex-dividend zijn gegaan waardoor ze lager gewaardeerd zijn. Soms is de daling na de ex-dividenddatum namelijk groter dan het recht op dividend. Bijvoorbeeld: in het geval van IBM zou ik op 8 augustus +/- $ 140 moeten hebben betalen voor een aandeel, en dan zou ik recht hebben gehad op een dividend van $ 1,62 per aandeel. Eigenlijk zou ik dan dus $ 138,38 hebben betaald per aandeel. Nu heb ik door de aandelen later te kopen, $ 134,25 betaald per aandeel. Dus het feit dat ik drie maanden moet wachten wordt in dit geval goedgemaakt doordat ik de aandelen goedkoper heb gekocht.

   In september zal ik trouwens dividend van Kroger ontvangen, dus het wordt geen saaie maand gelukkig. 😉

   PPL Corp of Realty Income, oei dat is een lastige. Omdat ik geen AFM-vergunning heb mag ik geen advies geven. Ik kan je wel vertellen hoe ik met zo’n dilemma om zou gaan. Ik zou zelf in plaats van te kiezen uit een van de twee, gewoon van allebei wat aandelen kopen. Bij Flatex rekenen ze geen transactiekosten, dus ik kan prima twee kleinere transacties verrichten in plaats van één grote aankoop. De maand daarna zou ik dan weer twee kleine aankopen in dezelfde bedrijven kunnen doen. Bijkomend voordeel: Als dan de komende maand of komende maanden de koersen toevallig dalen, dan zou dat mijn gemiddelde aankoopprijs kunnen verlagen.

   In mijn privé-portefeuille heb ik ook aandelen Realty Income. Deze heb ik begin 2018 gekocht voor nog geen $ 50 per stuk. Hoewel dit echt een van mijn favoriete dividendaandelen is, ben ik met je eens dat de koers nu wel erg hoog staat. Zelf wacht ik stiekem ook op een dip. Als Realty Income een keer goed dipt dan zal ik deze waarschijnlijk toevoegen aan mijn portefeuille voor deze blog (tenzij de dip komt vanwege een dividend-cut of slechte resultaten).

   Als ik snel kijk naar PPL Corp dan zie ik dat de koers normaal gesproken na de ex-dividenddatum niet veel dipt. Meestal herstelt de koers zich weer snel. Bij PPL heeft het waarschijnlijk weinig zin om te wachten op een diepe dip na de ex-dividenddatum. Ik heb me verder niet verdiept in hun cijfers, dat wil ik binnenkort wel een keer doen.

   Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord!

   Groeten, Joshua

 2. Henri

  Hey Joshua, ik was erg benieuwd naar wat je in augustus zou gaan kopen. “IBM”..voor wederom een mooie prijs lijkt me. Je lijkt een goed gevoel te hebben ontwikkelt voor koopjes. Ik heb het aandeel eind februari gekocht voor ca. $138 Leuk om te lezen hoe jij IBM ziet. Heb er een soort gelijke ervaring mee. IBM was voor mij synoniem aan een PC.

  Zodra Kroger een beetje zakt wil ik die ook kopen. Lijkt me een mooi “recessieproof” aandeel.

  groet, Henri

  1. Hoi Henri,

   Bedankt voor je reactie weer, leuk dat je mijn blog in de gaten houdt. Jij hebt anders ook wel een koopje te pakken gehad: $ 138 is ook een mooie prijs voor IBM, en je hebt intussen ook al een keer dividend ontvangen.

   Wat goed dat je Kroger ook in de gaten houdt. Er circuleren weer geruchten op het internet over een fusie tussen Kroger en Ahold Delhaize. Kort na deze berichten steeg de koers van Kroger en Ahold Delhaize. Het zijn slechts geruchten, er is voor zover ik kan terugvinden nog geen bespreking geweest tussen Kroger en Ahold. Maar als er een officieel persbericht naar buiten komt dat Kroger en Ahold geen plannen hebben fuseren, dan zou Kroger wel eens een koersdipje kunnen meemaken (mooi instapmoment). Aan de andere kant, als die fusie wel doorgaat dan denk ik dat de koers van Kroger zal stijgen aangezien ze door te fuseren synergie-voordelen kunnen behalen van 1,3 miljard USD (schatting).
   Hier een voorbeeld van het gerucht: https://newsbeezer.com/belgiumeng/a-merger-of-ahold-delhaize-kroger-the-involved-forces/

   We gaan het beleven..

   Groeten, Joshua

 3. […] Ik heb zelf al sinds 17 juni al een rekening bij Flatex en ik kan jullie met zekerheid vertellen dat er geen addertje onder het gras zit. Ik heb mijn € 100 welkomstbonus ook al ontvangen en gelijk al geïnvesteerd (zie dit artikel). […]

Geef een antwoord